用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問大埔B1生填表
樓主: zngo
go

請問大埔B1生填表 [複製鏈接]

回覆 YuYuMother 的帖子

大埔除迦密柏雨較吸引外,
也沒太多學校吸引外人,
最多只是附近一兩區會來吧,
大埔不同九龍,居天下之中,
引各區之爭,
甲部流失應非常小或正常,
只怕估錯band only...

引用:Quote:YuYuMother+發表於+16-5-3+16:15+未

原帖由 little_yolky 於 16-05-03 發表
但你見最多B1果3間小學, 兩間舊墟跨區出去既都唔算多, 田小就主打大埔區, 所以好多大埔小朋友都係留响大埔 ...
真係年年唔同!

我囡嗰年好多人考左出去,剩係八舊都好似廿幾人,今年聽講無咁多,但就算唔多人去直資,都應好多自行嘗試報區外學校。

引用:回覆+YuYuMother+的帖子 大埔除迦密柏雨較

原帖由 jason1977 於 16-05-03 發表
無錯,我都係咁諗。

他區揀大埔學校主要係北區學生,其他區甚至較近既沙田應唔會入黎。不過今年莫壽增好受歡迎,我聽聞好多北區學生自行同甲一都係填佢。

jason1977  您依位家長心水清呢  發表於 16-5-3 17:17

如非神校,也没必要去太遠,囚中學其實也多活動了,
太遠返學好辛苦,
記起F1阿女小号,紅十字會+ PE堂,
三四袋返學...really想死

YuYuMother 發表於 16-5-3 17:07
無錯,我都係咁諗。

他區揀大埔學校主要係北區學生,其他區甚至較近既沙田應唔會入黎。不過今年莫壽增好受 ...
過多幾年, 如果唔將5間英中之前縮咗個班開番, 升中就大件事了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:YuYuMother+發表於+16-5-3+17:07+無

原帖由 hkpapa852 於 16-05-03 發表
過多幾年, 如果唔將5間英中之前縮咗個班開番, 升中就大件事了!
係呢幾年出生率少所以有呢個改變,之後應該會adjust返啩?

YuYuMother 發表於 16-5-3 17:40
係呢幾年出生率少所以有呢個改變,之後應該會adjust返啩?
EDB之前只係講過日後會按情況adjust番, 無話幾時, 同基於咩情況會adjust, 或者係點adjust...... 以我地眼見EDB過往做事後知後覺既經驗, 恐怕.....  

little_yolky  唔好嚇人啦。  發表於 16-5-4 09:15
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:回覆+YuYuMother+的帖子 如非神校,也没必

基本上我都同意既,書都係咁讀,但exposure唔同呀,所以主要睇小朋友想去邊到讀啦~

我囡唔想留喺大埔,所以考左出區外。細囝受家姐影響都傾向衝出大埔。

回覆:請問大埔B1生填表

大埔五間英中無咩咁吸引,沙田多學位,同樣葵青區都會落沙田

莫壽增今年面試人數400+,我識兩個北區都交表莫壽增,北區始終都要靠他區借位

我贊成衝出大埔,所以我細既都係首輪跨區交表

大埔賬面數夠學位,但電腦派位前仍可改區,我知道有北區家長為電腦派位去升中組交證明搬屋到大埔,目的趕及轉區派位

即使有位餘都係馮記,李記,鄉中

大光,卐慈兩間連港島區特殊教育學生都首輪報讀,上年我同事個仔首輪放卐慈,電腦派位甲一乙一都入唔到,最終叩門去屯門天圍好似救世軍又係出名做特殊教育既中學

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

引用:大埔五間英中無咩咁吸引,沙田多學位,同樣

原帖由 mrs.so 於 16-05-03 發表
大埔五間英中無咩咁吸引,沙田多學位,同樣葵青區都會落沙田

莫壽增今年面試人數400+,我識兩個北區都交表 ...
其實轉黎轉去都係正常,大埔區亦有人轉去其他區,所以都唔擔心得咁多。

引用:回覆+zngo+的帖子 柏雨/莫記只能放第一,+

原帖由 mrs.so 於 16-05-03 發表
回覆 zngo 的帖子
我冇再問D家長學校有冇打回頭呀!

引用:Quote:zngo+發表於+16-4-26+16:21+學校老師

原帖由 YuYuMother 於 16-05-03 發表
係呀,柏雨同莫只可二揀一,所以我覺得最盡都係填四間英中。
我都係同你一樣咁諗

引用:Quote:原帖由+jason1977+於+16-05-03+發表

原帖由 YuYuMother 於 16-05-03 發表
基本上我都同意既,書都係咁讀,但exposure唔同呀,所以主要睇小朋友想去邊到讀啦~

我囡唔想留喺大埔,所 ...
我阿仔都想衝出大埔,希望大家都入到心儀的中學啦!

引用:回覆+YuYuMother+的帖子 如非神校,也没必

間間學校各有特色,點會邊度讀都一樣。大埔五大英中都色彩分明啦。升中要考慮既可能比升小仲多。

zngo  完全同意  發表於 16-5-4 07:05

YuYuMother 發表於 16-5-3 17:48

我囡唔想留喺大埔,所 ...
各人要求不同,只不過交流下意見。

回覆 little_yolky 的帖子

哈哈!依D咪有要求同低要求分別囉。我好低要求。食飽就得....

引用:Quote:YuYuMother+發表於+16-5-3+17:48+基

原帖由 jason1977 於 16-05-04 發表
各人要求不同,只不過交流下意見。
唔好咁客氣,大家傾下啫。

其實對於喺區內/外讀書我無乜大問題,最主要睇返子女意願,始終讀書既係佢地。留喺大埔讀我都好開心架! 不過佢地想嘗試區外學校就試下啦,都要睇佢地造化既,考/派到就讀囉。

回覆 little_yolky 的帖子

little_yolky 唔好嚇人啦。

唔係嚇人, 只係話俾大家知, 以旅遊局長既風格, 你唔好期望佢會主動幫你諗.

想EDB做嘢, 恐怕又要家長自己做嘢先

回覆:請問大埔B1生填表

沙田區band 1 中學都唔少,自行試下誇區都好喎。

回覆:little_yolky 的帖子

路過…想請問五間中學的特色係咩呢?真心請教!!!

07mama  係, 如果本身唔係大學讀中學, 根本唔知各校特色  發表於 16-6-23 13:12
‹ 上一主題|下一主題