用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問大埔B1生填表
go

請問大埔B1生填表 [複製鏈接]

我們只填了4間英中跟住填B2及B3,大家B1生都只填4間B1嗎?還是5間填晒呢?可以分享一下嗎?

3    0    0    1

填四間咁進取

通常只填到乙三係恩主教或沐恩, 第四已經係救恩

一定要確定係BAND ONE生先可以咁樣填
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

引用:填四間咁進取通常只填到乙三係恩主教或沐恩

原帖由 mrs.so 於 16-04-25 發表
填四間咁進取

我填了4間,第五先填B2,老師說佢一定係B1,唔知會唔會估錯,希望學校估中啦

你一至四點排?

引用:你一至四點排?

你一至四點排?
莫一,王二,沐三,恩四,救五,

引用:填四間咁進取通常只填到乙三係恩主教或沐恩

填四間咁進取

請問大埔區今年仲係B1位多過B1生對嗎?

回覆:zngo 的帖子

其實有冇試過第二志願入到王呢?王都幾出名同幾勁呢

引用:其實有冇試過第二志願入到王呢?王都幾出名

原帖由 tht125 於 16-04-25 發表
其實有冇試過第二志願入到王呢?王都幾出名同幾勁呢
聽講有

醒目開學勳章

回覆:請問大埔B1生填表

我想問:如小朋友係讀8舊,band1頭,如填乙部,一至五填晒區內五英中,呢個做法是否恰當?

小豬嘜 發表於 16-4-26 14:33
我想問:如小朋友係讀8舊,band1頭,如填乙部,一至五填晒區內五英中,呢個做法是否恰當?

...
問題係柏雨同莫根據過去既經驗, 似乎無乙二入到, 但樓上話王肇枝有, 咁你王填乙三, 到時王又無位, 咁你咪焗住入沐恩同恩主教囉? 不過, 世事無絕對, 都係睇今年係咪所有B1都係咁揀而已, 歷史數據係咁講。

BTW, 你8舊B1頭, 自行有無衝出大埔? 好多都派得好好喎。

回覆:小豬嘜 的帖子

學校老師講今年大埔B1位緊緊夠比B1生,如果確定B1生一定能派入B1校,我校就係好多人都填晒五間英中啊!但諗過迦同莫只可以選一間,所以最後我只填四間囉!

little_yolky  聰明  發表於 16-5-3 14:37

回覆 zngo 的帖子

柏雨/莫記只能放第一, 填哂五間英中, 你校既家長都好進取...

你校比家長填哂五間係乙一至乙五?

大數計B2都有成百人入到英中,只是選校先後次序已矣

YuYuMother  咁多?  發表於 16-5-3 15:15

zngo 發表於 16-4-26 16:21
學校老師講今年大埔B1位緊緊夠比B1生,如果確定B1生一定能派入B1校,我校就係好多人都填晒五間英中啊!但諗 ...
係呀,柏雨同莫只可二揀一,所以我覺得最盡都係填四間英中。

YuYuMother 發表於 16-5-3 15:16
係呀,柏雨同莫只可二揀一,所以我覺得最盡都係填四間英中。

賬面數:

大埔區升中B1人數: 554
英中學位: 640

係夠數, 仲有86個多出嚟添!

不過學位分佈如下:
- 5間英中自行收生位共190個 (5間各有38個)
- 5間英中統一派位甲部位共40個 (5間各有8個)
- 5間英中統一派位乙部位共352個
- 其餘為留班位

實際有582個英中位可考/抽 (比升中人數只多28), 但係咪全部都一定會俾晒大埔區既B1學生呢?

加上, 會否有學生轉網升中(轉走或轉入, 都有影響), 以及有幾多B1學生考入直資唔參加派位..... 好多不明朗因素.

所以大埔區是否: B1學位>B1學生, 自己衡量吓

little_yolky  咁D他區位係咪响呢640個位入面扣數?北區有好多大埔他區位喎。  發表於 16-5-3 15:42
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 little_yolky 的帖子

little_yolky 咁D他區位係咪响呢640個位入面扣數?北區有好多大埔他區位喎。

係! 不過其實北區唔係攞走好多, 一共只係18個位:

中學名稱

中學網

統一派位非保留學額

迦密柏雨中學

NT6

男女

南亞路德會沐恩中學

NT6

男女

聖公會莫壽增會督中學

NT6

男女

恩主教書院

NT6

男女

王肇枝中學

NT6

男女

仲有每間中學約8個留班位(咁又40個)

所以只睇賬面數, 好易會被誤導, 錯估B1學位充足率

little_yolky  18個.....大埔人會覺得好多....九龍城又唔見咁多B1他區位喎。  發表於 16-5-3 15:57
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 little_yolky 的帖子

KL3太多B1位, 所以借咗唔少出去:

外借校網

中學名稱

統一派位非保留學額

KL1

喇沙書院

KL1

東華三院黃笏南中學

KL2

何明華會督銀禧中學

KL2

旅港開平商會中學

KL2

喇沙書院

KL4

何明華會督銀禧中學

KL4

瑪利諾修院學校(中學部)

KL5

何明華會督銀禧中學

KL5

華英中學

都借咗30個出去嫁!

little_yolky  有無搞錯!  發表於 16-5-3 16:57

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-5-3+15:34+編

原帖由 hkpapa852 於 16-05-03 發表
未必全部位比哂大埔學生,同樣道理,大埔學生亦未必全部留喺本區,可能好多自行已考左出去同成功左,所以夠唔夠位真係好難講……

YuYuMother 發表於 16-5-3 16:15
未必全部位比哂大埔學生,同樣道理,大埔學生亦未必全部留喺本區,可能好多自行已考左出去同成功左,所以夠 ...

所以都係果句, 唔好見到賬面數夠, 就去得咁盡.

自己計清楚, 如果B1位真係多到滿瀉, 就真係可以去盡佢!

YuYuMother 發表於 16-5-3 16:15
未必全部位比哂大埔學生,同樣道理,大埔學生亦未必全部留喺本區,可能好多自行已考左出去同成功左,所以夠 ...
但你見最多B1果3間小學, 兩間舊墟跨區出去既都唔算多, 田小就主打大埔區, 所以好多大埔小朋友都係留响大埔多。

hkpapa852  都係果句, 係咪真係夠位, 自己要小心分析吧! 唔好人云亦云, 以訛傳訛.  發表於 16-5-3 17:05
‹ 上一主題|下一主題