用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區 b1 仔,乙二點填好?
樓主: aeiou_drm
go

中西區 b1 仔,乙二點填好?

aeiou_drm 發表於 16-4-26 20:12
女生一定夠 b1位,但男生就唔夠。
女生B1位多,但係B1女仔亦多;男生B1位相對少,但係B1男仔亦相對少。所以中西區B1生一定有英中讀。

引用:Quote:aeiou_drm+發表於+16-4-24+23:53+請

原帖由 hkpapa852 於 16-04-27 發表
如果你擔心唔夠位會派咗去比SLS更差, 可以考慮:

乙一 英皇/聖若瑟

感謝你的寶貴意見,學校把 draft 表格退回,意見是把 SJC 放乙二機會很少。其實我是理解的。

經考慮後,我的意願跟你的提議差不多。

引用:Quote:aeiou_drm+發表於+16-4-26+20:12+女

原帖由 王家爸爸 於 16-04-27 發表
女生B1位多,但係B1女仔亦多;男生B1位相對少,但係B1男仔亦相對少。所以中西區B1生一定有英中讀。 ...
同意,除非非常唔好彩,跟據往績,最差 b1 生會派去 SLS。

我識好多師兄讀緊 SLS ,其實都讀得開心的,但作為父毋,對兒子有期望是少不免,我亦相信小兒是有能力的。而他自己亦較喜歡 甲一,希望他可以在一所他喜歡的學校渡過他人生中最寶貴愉快的六年光陰。

Chit0955    發表於 16-4-27 18:31
hkpapa852  Good Luck!  發表於 16-4-27 11:09

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

aeiou_drm 發表於 16-4-27 10:24
感謝你的寶貴意見,學校把 draft 表格退回,意見是把 SJC 放乙二機會很少。其實我是理解的。

經考慮後,我 ...
KC放乙一係咪食聯繫位?

回覆:中西區 b1 仔,乙二點填好?

SLS不好嗎?是不是入U率低所以少人選?SLS不是band 1C嗎?

引用:Quote:aeiou_drm+發表於+16-4-27+10:24+感

deleted

引用:SLS不好嗎?是不是入U率低所以少人選?SLS

原帖由 熊貓小公主 於 16-05-04 發表
SLS不好嗎?是不是入U率低所以少人選?SLS不是band 1C嗎?
SLS 唔係唔好,但有些更好嘛。

引用:SLS不好嗎?是不是入U率低所以少人選?SLS

原帖由 熊貓小公主 於 16-05-04 發表
其實 SLS 都多人爭㗎, 以我所知,有部份b1C 和 b2 成績而想入男校的囝囝都會揀佢。

引用:Quote:aeiou_drm+發表於+16-4-24+23:53+請