用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區小學全校160幾學生,老師話排70幾都係band 1 可信嗎 ...
樓主: jj1233
go

東區小學全校160幾學生,老師話排70幾都係band 1 可信嗎?

gracelam 發表於 16-4-22 17:50
請問邊間小學?? 全級第一,連直資都冇機會in,dgs?? spcc??
DGS 級一....據知....唔一定係有面試保證 ~~~

引用:Quote:dse2017+發表於+16-4-22+14:50+%咁高

原帖由 jj1233 於 16-04-22 發表
請問邊幾間係東區四小龍?
2間基灣、丘佐榮、柴米

以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:chan803+發表於+16-4-22+15:15+如果

原帖由 mcl203 於 16-04-22 發表
可能...有歷史以來 級3打後全部填B2係乙1呢 ~~~
應該唔會多年來全部家長都咁「聽話」掛...

hkpapa852 發表於 16-4-22 15:23
得2個入到B1中學......

咁你都係安全D, 乙1鄭榮之, 乙2聖心, 之後全B2
聖心比鄭略好(成績及受歡迎度), 鄭呢幾年跌中.  如果填2間1C, 通常排聖心在鄭前

jj1233 發表於 16-4-22 16:30
成绩表有分數, 有grade , 全班和级名次....
多數(或者很多)小學五年級開始成績表不顯示名次.
我囡學校小一開始都已經拉curve, 成績表只show grading, 沒有分數

tsuilan 發表於 16-4-22 11:08
我係沙田禾信小學即信義小學,我唔識点找數據,幫幫忙0K嗎?thx.
信義區內真係相對弱小學.  你自行報了那2間, 如果不是all interview的中學, 有得interview嗎?
可能真係不能太博, 乙一 B1c, 乙二B2a. 乙三B2a
如果乙一 B1c, 乙二B1c,  乙三B2a, 可能乙四保險dB2b

sunshine0613 發表於 16-4-23 14:12
多數(或者很多)小學五年級開始成績表不顯示名次.
我囡學校小一開始都已經拉curve, 成績表只show grading,  ...
我依稀記得好似仔仔小學校長有一年講過,edb發指引唔建議出科名次同分數;

不過隔太奈唔肯定係真有其事,
一或係「唔建議」定「唔准許」,

但結果係依家成績表上只有grading

hkpapa852 發表於 16-4-22 09:20
8啩問吓, 你係邊區? 會唔會有可能係你老師估錯, 或者又係為咗力保首三志願率?

暫時我見到升中派位B1低於10 ...
我問左舊年畢業生,舊年70人,得10人派B1,今年60人,好大機會7人左右B1,真係揀錯小學。

無話揀唔揀錯小學,
只係偷雞機率低過其他人而已

sunshi0613 發表於 16-4-23 14:07
聖心比鄭略好(成績及受歡迎度), 鄭呢幾年跌中.  如果填2間1C, 通常排聖心在鄭前

...
請問鄭係B1C嗎?thx.

引用:Quote:sunshi0613+發表於+16-4-23+14:07+聖

原帖由 tsuilan 於 16-04-25 發表
請問鄭係B1C嗎?thx.
係,校長話它跌中,現B1尾/B2頭

sunshine0613 發表於 16-4-25 06:57
係,校長話它跌中,現B1尾/B2頭
但鄭係英中,都好過B2中中。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-4-22+09:20+8啩

原帖由 tsuilan 於 16-04-24 發表
我問左舊年畢業生,舊年70人,得10人派B1,今年60人,好大機會7人左右B1,真係揀錯小學。 ...
舊年70人先得10個派B1,今年得60人,阿仔考頭10,好大機會是B2。乙一最多揀D少人揀的B1,乙二已要揀B2。否則隨機號碼差起上來,跌落谷底。
你仲要弱校,根本叩門能力都冇,都係保守D好。

BallBallMaMa 發表於 16-4-25 08:25
舊年70人先得10個派B1,今年得60人,阿仔考頭10,好大機會是B2。乙一最多揀D少人揀的B1,乙二已要揀B2。否 ...
升中派位band1比例唔高嘅小學,的確需要叩門時只有頭幾名有本錢去返band1校試,
但如果响呢類小學都只係1尾2頭/2尾3頭,
响派中學結果好靚仔嘅小學極大可能鐵定係band2/band3,
機本上叩門對象係無乜機會升級去另一水平中學

呢d情況乙一揀高d果半banding嘅唔熱門學校,
乙二(最遲乙三)揀低d banding學校,
應該穩陣頭三志願,
至少真係無乜可能派到唔知第十幾定廿幾志願先

最主要係有好多學生其實係無本錢去叩門,
呢類學生唔適宜大抽獎乙部時太進取

醒目開學勳章

回覆:tsuilan 的帖子

點都填一間band 1 先,揀間多啲位又唔係全區第一大熱的。 第二賣,三才賣band 2 校止蝕。
你仲可以自行報2間interview 嘛。

回覆:東區小學全校160幾學生,老師話排70幾都係band 1 可信嗎?

蘇浙小學在區內算是強校嗎?

mymelody0701 發表於 16-5-5 15:53
蘇浙小學在區內算是強校嗎?
過去兩年升讀B1直資+B1官津中學既比例每年都超過70%, 你話強唔強呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:mymelody0701+發表於+16-5-5+15:53+

原帖由 hkpapa852 於 16-05-05 發表
過去兩年升讀B1直資+B1官津中學既比例每年都超過70%, 你話強唔強呢?
多謝你的資料,呢間小學差d走漏眼

我仔今年小五,班主任話全级15X人,前70的都是B1。我覺得老師只會講得緊d而吾會講得鬆。其實歷屆家長話前80的都係B1。樓主点解會吾信呢!

引用:我仔今年小五,班主任話全级15X人,前70的

原帖由 kkhon 於 16-05-11 發表
我仔今年小五,班主任話全级15X人,前70的都是B1。我覺得老師只會講得緊d而吾會講得鬆。其實歷屆家長話前80 ...
東區係B1位多於B1生,B1直資唔一定收B1生~~~

hkpapa852  莫非你想估埋東區升中情況?   發表於 16-5-11 10:59