用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區小學全校160幾學生,老師話排70幾都係band 1 可信嗎 ...
樓主: jj1233
go

東區小學全校160幾學生,老師話排70幾都係band 1 可信嗎? [複製鏈接]

chan803 發表於 16-4-22 10:30
原來佢間係融合教育的小學
會唔會真係級6都唔係B1呢
級四係88分左右。但一級60人中得3位融合生。

chan80於 16422 1:20
60人考10,除非間小學真係好差,點都會係B1生啦......

唔知你係邊區,但點都係頭三填B1啦....
但我唔知填B1A定B1B定B1C呢?thx.

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:chan80於+16422+1:20+60人考10,除非

原帖由 tsuilan 於 16-04-22 發表
大抽獎唔使理A/B/C....

tsuilan 發表於 16-4-22 11:28
如果一間小學得咁低百份比既B1學生, 我覺得全部都會係區內既B1C
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

tsuilan 發表於 16-4-22 09:00
最慘老師5天內填左5份copy,每日都要我地重填,最後老師還幫學生決埋第1至第20的學校,令家長超反感。 ...
你可以唔跟佢填

王家爸爸 發表於 16-4-22 12:15
你可以唔跟佢填
無錯, 其實最後要點填, 個結果都係你自己受, 唔關佢事.

個老師係咪同你上律師樓簽字立約包生仔先?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 16-4-22 2:15
你可以唔跟佢填
我知,但個老師話唔跟她填,到最後唔係B1,但B2頭又無位,我就可能派去3尾添,唔知真唔真?好擔心。

jj1233 發表於 16-4-22 01:54
東區小學全校160幾學生,老師話排70幾都係band 1 可信嗎?
因為如果估錯banding填錯表, 隨時直入band 3 中 ...
老師咁講得一定以過往資料做評估, 資料可信, 當然如果係考到70幾名個就麻煩D, 上年我女學校校長都有教過, 佢地會估一個名次, 但都叫家長唔到咁老定係個個名次前一定入B1,要預前幾名. 你都可以上去自己學校個過往派位,睇下.

chan803 發表於 16-4-22 11:35
大抽獎唔使理A/B/C....
我都知,但老師好奇怪成日話甲一二最多b1c,甲三一定要b2a。

asman 發表於 16-4-22 09:36
我好明白你感受!我都五日內被改3次!令人超反感!但問題係佢做法係偏心某啲學生!我仔B1a 佢第2/4已經叫我 ...
你校好d,起碼知舊年有一半人入到B1,但我校只知2人入B1,其他人B2B3,

引用:%咁高,基灣一向係duck+feeding+style,+派

原帖由 dse2017 於 16-04-22 發表
%咁高,基灣一向係duck feeding style, 派位係band 1 但不係咁top, 多數係st marks等東區四小龍 ...
請問邊幾間係東區四小龍?

王家爸爸  張記同小白菜以外嘅四間B1校  發表於 16-4-24 15:38

tsuilan 發表於 16-4-22 15:00
你校好d,起碼知舊年有一半人入到B1,但我校只知2人入B1,其他人B2B3,
老師係咪話仔仔B2?係就唔好填B1

引用:Quote:jj1233+發表於+16-4-22+01:54+東區小

原帖由 hkpapa852 於 16-04-22 發表
參考過去兩三年升中派位, 係有公佈資料既東區小學中, 有50%或以上學生升讀B1中學既小學, 有以下幾間:

基灣 ...
北角官立&衛理都有50%係B1, 真的嗎?

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-4-22+02:14+我地

你地學校就好,我到現在填表先知我地學校原來大約得2至5人係band 1生,我個仔全級頭10名都唔係band 1生,現 ...
你所小學是東區的嗎?

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-4-22+02:14+我地

你地學校就好,我到現在填表先知我地學校原來大約得2至5人係band 1生,我個仔全級頭10名都唔係band 1生,現 ...
你所小學是東區的嗎?

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:asman+發表於+16-4-22+09:36+我好明

如果得兩個入B1,你都係乙一填B2 算啦

Snoopy211 發表於 16-4-22 15:05
北角官立&衛理都有50%係B1, 真的嗎?
有50%學生升到去B1中學係事實, 不過唔代表有50%學生係B1學生

200904  不很明白,可否詳細解釋?謝謝  發表於 16-5-27 14:00
王家爸爸  唔少人誤解咗  發表於 16-4-24 15:36
王家爸爸    發表於 16-4-24 15:34

tsuilan 發表於 16-4-22 15:00
得2個入到B1中學......

咁你都係安全D, 乙1鄭榮之, 乙2聖心, 之後全B2

再保險D, 乙1鄭榮之/聖心, 乙2開始B2

引用:我好明白你感受!我都五日內被改3次!令人

原帖由 asman 於 16-04-22 發表
我好明白你感受!我都五日內被改3次!令人超反感!但問題係佢做法係偏心某啲學生!我仔B1a 佢第2/4已經叫我 ...
會唔會係你果區band1生比band1位多好多?如果係,考師叫你咁填有些道理。

‹ 上一主題|下一主題