用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 灣仔著名官立小學 ,發生小六呈分改卷風暴 ...
go

灣仔著名官立小學 ,發生小六呈分改卷風暴 [複製鏈接]

香港已死 =香港教育已死
灣仔著名官立小學 ,發生左改卷風暴,
小六呈分試中文作文卷,經一位老師改卷後, 竟然有其他老師覺得改卷的老師評分標準不正確, 然後重新批改作文卷, 最後得出的成績竟然最大相差20分。有人分數無變, 有人被加或減幾分, 有人被加或減十多分,甚至有20分之差距, 最後竟然有人在作文卷中取滿分! 係滿分呀!!!作文囉滿分 ?最可怕是有一兩班特別高分。向老師和校長後的解釋是評分標準有問題, 經所有再開會後再制訂另一評標準!
本人真不明白考試後, 批閱試卷後才再制定評分標準????
原則何在???
而且相差咁遠???
公平何在?
問題係邊到呢?
又離特事特辦?
現在是公平嗎?

另外有傳某一班的中文口試成績一般比其他班取滿分的比例高!

現在是小六呈分試 每一分都好重要, 竟然可以出現這問題,每個學生是要在公平環境之下考試 ,但本人相信現在已經不公平呢!!!校方派卷前學特別同六年班學生講改卷標準, 是不是要先洗他們腦呢????完全沒有向家長這件情事始未!!!
一間官校 發生這問題 本人好擔心香港 已冇公平, 作為家長只希望在 小朋友公平環境之下成長,難度咁都有錯?
响冇公平之下 小六呈分試會影響學生將來, 實在令人好擔心!
香港教育實在令人好擔心!

CHANLAM08    發表於 16-4-25 11:07
KK20010609  作文囉滿分?冇可能呀?  發表於 16-4-24 22:31
TwinWong  作文有80-85分已是很高, 好少見高小攞滿分  發表於 16-4-21 23:35
   1    0    0    0

理上統一評分標準係体現公平的表現。由高分變低分可能在當時人家長係不公平,但對其他家長係公平。如真有以上事件發生,係陪訓不足,而不是不公平。

pkwong111333 發表於 16-4-21 22:52
香港已死 =香港教育已死
灣仔著名官立小學 ,發生左改卷風暴,
小六呈分試中文作文卷,經一位老師改卷後,  ...
小六呈分試中文作文卷,經一位老師改卷後, 竟然有其他老師覺得改卷的老師評分標準不正確, 然後重新批改作文卷,

正常重要考試唔止一位老師改卷, 唔同老師有唔同標準好正常.  作文拿一百又勁左D既, 想當年我仔學校有人英文拿100, 數學100, 中文9X....., 我仔一句:人地資優.  我都係哦, 最緊要小朋友覺得公平.

回覆:灣仔著名官立小學 ,發生小六呈分改卷風暴

香港現在的現實就係由上到下開始腐敗!

引用:香港現在的現實就係由上到下開始腐敗! +

原帖由 yinyuemao 於 16-04-23 發表
香港現在的現實就係由上到下開始腐敗!
係好恐怖……最驚係連大學入學唯一的公開試都……

醒目開學勳章

回覆:pkwong111333 的帖子

其實中作分數上落差異並不出奇,家長要放鬆d,已經成事實,諗下點樣計劃下一步好過

‹ 上一主題|下一主題