用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 想認識中學白閉兒家長
樓主: Meisuen
go

想認識中學白閉兒家長

醒目開學勳章 王國長老

Hi Meisuen,記得我嗎?我地兩個女都係2007年,以前喺2007年9月媽媽會傾過。我個仔都係自閉譜系,非典型果隻,不過未上中學,我都擔心緊,佢喺而家小學又係年年都出事,老師話成熟度遲一年,所以成日都俾人整蠱,撩到佢發脾氣出手,一係就跟D百厭星,人地叫佢做咩佢都跟,於是又出事。

你仔係唔係自信低又自卑,有冇話自己無用?有咩係佢有興趣架?或者俾佢玩下其他嘢會對佢建立自我形象有幫助。

回覆:rose-mag 的帖子

Hi, rose-mag,

你好好記性!你有冇返工?

回覆:jj100c 的帖子

Jj100c,  

我都非常擔心。但冇法,唯有常祈禱,交託!我巳不斷增值自己聽不同講座,上堂,亦付諸實施,希望盡量幫他。

甘又無喎, 暫時阿青春期係社交上都ok嘅

亞仔之前好friendD同學又突然同佢好似唔識咁,佢自己都唔明做錯D咩

醒目開學勳章 王國長老

Meisuen 發表於 16-4-28 17:02
Hi, rose-mag,

你好好記性!你有冇返工?
我記得你個網名嘛,仲有藍嵐、Claire同Yennie,我淨係一直有同Yennie聯絡咋。我返全職,不過份工唔多駛OT,好彩我又有媽媽幫到手接送,仲有老公好肯湊仔女,而家個仔好多興趣班都由佢接送多,我要跟個女果D,老公同仔關係都幾密切,仔仔好崇拜爸爸,覺得爸爸樣樣都做到,修理水喉水箱換燈呢D粗重嘢全部都係老公做,我仔就好鍾意跟住睇,我細佬教我仔裝電腦,我仔有9成跟到,睇嚟佢都適合落手落腳嘅嘢,反而要人際關係嘅就麻麻地。

回覆:jj100c 的帖子

你好,我成日都心他冇朋友,我個16歲到現在還是冇朋友

回覆:Meisuen 的帖子

我仔排到東華三院社交導航暑期小組

引用:我仔排到東華三院社交導航暑期小組 +

原帖由 Meisuen 於 16-05-18 發表
我仔排到東華三院社交導航暑期小組
他們有冇的16歲以上課程

回覆:ellene 的帖子

11-16歲

回覆:ellene 的帖子

協康可能有

回覆:想認識中學白閉兒家長

大家好,我仔今年升中一,一齊交流下啦,我最擔心係佢社交同行為問題,小學咁多年都無咩同學仔同佢玩,上到中學真係好擔心。

引用:大家好,我仔今年升中一,一齊交流下啦,我

原帖由 queenie07 於 16-05-20 發表
大家好,我仔今年升中一,一齊交流下啦,我最擔心係佢社交同行為問題,小學咁多年都無咩同學仔同佢玩,上到 ...
不要想太多,我個仔都是一樣他現在中學同學有的是小學同學,旦他都是冇朋友,放暑假都沒有自己話岀街玩,我同你都一樣咁擔心,但他自己覺得冇所謂,其實是否我們過份擔心。

引用:Quote:原帖由+queenie07+於+16-05-20+發表

原帖由 ellene 於 16-05-20 發表
不要想太多,我個仔都是一樣他現在中學同學有的是小學同學,旦他都是冇朋友,放暑假都沒有自己話岀街玩,我 ...
係架,佢自已又好似覺得無問題咁,但有時見到佢孤零零咁,好似好可憐咁,但好在都有女仔肯同佢交流下既。

引用:Quote:原帖由+ellene+於+16-05-20+發表不要

原帖由 queenie07 於 16-05-20 發表
係架,佢自已又好似覺得無問題咁,但有時見到佢孤零零咁,好似好可憐咁,但好在都有女仔肯同佢交流下既。

...
我都有時會問他在學校的事,好多野都唔講,旦當他要portrait時又有同學主動找他做

回覆:想認識中學白閉兒家長

我問下你地既仔/女,平時有無自言自語,雙手唔知做咩郁黎郁去,好似扮緊一D野咁,又會扮下其他怪聲咁呢?
我仔間唔中會係咁,我覺得當佢無聊個時就會出現,同埋個腦成日不段唸野,唸到又會笑,笑呢個情況都好密下。
究竟有咩方法可以改善下呢?

回覆:queenie07 的帖子

咁我仔又冇喎?有冇問医生?

簡單介紹下先
男仔4歲讀緊k1

引用:我問下你地既仔/女,平時有無自言自語,雙

原帖由 queenie07 於 16-06-04 發表
我問下你地既仔/女,平時有無自言自語,雙手唔知做咩郁黎郁去,好似扮緊一D野咁,又會扮下其他怪聲咁呢?
...
我個仔都有你個小朋友的習慣,自言自語,只要手有冇拿著枝筆會郁來郁去,我會做返給他看再問他有什麼感想,但今天改了里様明天就會有弟二様岀現,

引用:Quote:原帖由+queenie07+於+16-06-04+發表

原帖由 ellene 於 16-06-09 發表
我個仔都有你個小朋友的習慣,自言自語,只要手有冇拿著枝筆會郁來郁去,我會做返給他看再問他有什麼感想, ...
其實都好困擾,有時佢又扮D古怪聲,音量唔大既,好似D喃磨咁,我會叫停佢,佢就會好唔好意思咁,但講極佢久唔久又扮下,好煩