用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 想認識中學白閉兒家長
go

想認識中學白閉兒家長 [複製鏈接]

如題。想呻下,大家互相支持

9    0    0    0

回覆:Meisuen 的帖子

Hi,我個是仔讀中四,我都想找的家長傾下

my boy repeat F1 this year, and may change the school if the year result does not meet school standard.  

coming 15 years old

回覆:anniemiwow 的帖子

大家好!我仔是自閉傾向,自升中一,不斷在學校發生事,試過用野拋向人,撞牆,自己打自己,鬧人,話自殺,搭垃圾食,很多怪行為。差不多個個月都收學校電話。煩惱中。他讀band 1尾學校,成績第一次測驗尾3,第二次考試12名,今次測驗又降番尾3。他不肯溫習也算了,但又期望好成績,成績不好又發脾氣,我巳沒有比壓力佢。是他自己壓力自己。我对他非常忍耐,講道理,他聽但有時又好固執,他說沒有朋友。但學校很包容他,老師,學校社工,同學都很就他。亦有同學同他玩,只是小息沒有人同他一起。我明白他心理同生理都有變化,所以會反叛D。但亦看過有文章說自閉青年,可能引發焦慮症,憂鬱症,強迫症……,所以我想找心理醫生,但醫院覆診期要到6月。現在找社署綜合服務的社工跟進。你們的兒女怎樣?可否分享下。攪到我人都癲!

回覆 Meisuen 的帖子

學校有駐校社工可以幫手嗎? 似乎情緒有d困擾,青春期未必肯同我地傾, 可以試下搵個佢信賴嘅人同佢傾下計, 唯有咩都試下.

哈哈, 我兒今年repeat Form 1, 因為所有exam成績都係最尾嗰個, 不過今年比第一年Form1好d, 無攪事咁多, 可能+佐健腦操俾佢, 思考多佐, 諗嘢成熟佐, 不過因為成績問題下學年都要轉校, 唉

健腦操那裡可找到?你們兒子有吃葯嗎?

有個社交小組介紹

http://tungwahepsc.org/news.aspx?id=13860fc5-21dc-447c-8fc2-856e7c40ec54

我search到一個機構支援自閉青年,睇下你們用不用。我今天排了。有很多訓練,小組,課外活動,家長活動。

http://www.nlpra.org.hk/b5_about_pastevent.php

thanks for sharing

東華三院嗰個turn down my boy because佢地想搵d高能力d嘅做training

健腦操 Brain Gym
健腦操的科學原理是透過身體動作,有系統地刺激大腦不同部份之連結及整合,從而提升大腦的運作水平,使練習者在在專注、記憶、閱讀、寫作、組織、聆聽、身體協作等各方面。
健腦操的動作是在改善人腦上下、前後與左右之間的溝通功能,促進腦神經與身體感官系統之間的聯繫,讓內在原有的學習本能釋放出來,使學習和工作時處於低或零壓力,有創意地將潛在的智慧與體能表現出來,這些動作也可以幫助化解影響我們身心健康的情緒問題。
健腦操的效用:
•對創意、閱讀寫作、記憶、溝通、活動機能、感官敏銳等都有顯著功效
•改善溝通功能
•發揮真正的大腦潛力
•使視覺、理解力、記憶、協調的效果更佳,自然地提昇各方面的表現。
•提升專注力
•可迅速消除壓力,紓緩緊張,使工作更感輕松

坊間都有呢d堂, 之前太古上過, e+自己搵導師,
無食葯, 精神科7歲嗰年睇過1次就話5洗再睇(因為係Daddy去都5知有無聽錯)

我仔中三成日為學校事不開心,終於有同路人一齊傾下呻下。

好彩有見政府心理學家,同佢傾完會開心D

我仔沉迷手機睇youtube打機, 每晚4-5個鐘, 你地呢?

唔該晒anniemieow

回覆:jj100c 的帖子

Jj100c,

我都見左社署社工,佢話佢都識心理,但不太幫助。常認為我太胆心,但事實常收到學校電話,唔係尼樣果樣。我本身有憂鬱症,但能控制情緒,個社工反而覺得有問題果個係我。所以我冇再找佢。

你吔有冇擔心佢冇朋友同將來?
‹ 上一主題|下一主題