用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教九龍城區學生banding
樓主: rebeccalam12000
go

請教九龍城區學生banding [複製鏈接]

回覆 jason1977 的帖子

Thxs
珍惜你所擁有的一切!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

回覆 rebeccalam12000 的帖子

其實你女學校過往派到幾多band1來估算會靠譜一點......
因為band 1 中轉區的也不一定降band, 主要是九龍城一樣有一些二線學校

如果我是你, 我也會填你提過的選擇, 次序可能要再想一想, 反正九龍城好學校多呢!

回覆 sell2japan 的帖子

其實邊緣人介乎band1,2, 第一志願填band1,第2,3選培道或真光可行嗎?

elbar  培道   發表於 16-4-27 17:05

rebeccalam12000 發表於 16-4-27 16:59
回覆 sell2japan 的帖子

其實邊緣人介乎band1,2, 第一志願填band1,第2,3選培道或真光可行嗎? ...

其實BAND1 BAND2邊綠人的策略都是第一志願當是BAND1生選校博一間,第二志願開始就當是BAND 2生隱陣選校.所以建議你第一志願揀黃笏南,但第二志願開始就要跟番BAND 2生揀了,否則太進取萬一唔好彩是BAND 2可能會派到好後.

不過其實建議你先搞清楚小學的派位成績,如果有5X人可以升上BAND 1中學,我覺得你小朋友的成績應該肯定是BAND 1,可以用BAND 1生的策略選校.但相反如果只得4X人,那樣是BAND1 BAND2邊綠人的機會就很大,不宜太過進取.

回覆 jcctiu 的帖子

真心多謝個個網友回覆,已落筆了,願大家一切順利。

rebeccalam12000 發表於 16-4-20 12:51
小女兒是跨區轉九龍城,五下數B,中英A,六上下中數B,英A,其它科大部份A,全級考28/126,42/126,36/126,請 ...

貴校過往曾經有幾多人獲派九龍或港島的B1英中呀?

回覆 YmOra 的帖子

皇仁英華都有,我知道英華是甲三抽到,全級排名十頭

little_yolky 發表於 16-4-27 09:14
可能20名係級名次唔係呈分次第吧。依家好多小班教學, 4班可能只有100人左右, 聖家爸爸都級2X, 但係Band 2,  ...

聖家爸爸三次係呈分次第全部前20名,
點解阿囡係Band 2?
因為學校搬校,之前係弱區強校,
搬校後入九龍城區,
教局予學校ratio 勁勁勁超低,
100分只可能打85折。
加上該年陪對的學兄學姐只有三班(成績一般)
陪對分易不佳。
所以全校應只有Band1生不足十五人。
學校知情但不公開,
只叫前列生保守次選已是胡xⅹ,
就算平均八十分,九十分以上都是胡xⅹ,
所以該年胡xⅹ入了好多好貨。
四年後DSE肯定....

jason1977 發表於 16-5-5 01:59
我記得好似三次呈分加埋係二十頭, 但佢哋名次點計係咪計呈分名次就唔知。如果我無理解錯, 佢哋間學校應該無轉過區喎, 只係上下午校分家, 係咪我搞錯咗學校?

hkpapa852  我估佢其實都唔知聖家爸爸兩個仔女讀邊間, 而且個間小學有冇轉過網, 我諗妳清楚過佢囉   發表於 16-5-5 09:01

jason1977 發表於 16-5-5 01:59

其實你知唔知聖家爸爸D仔女讀邊間小學?

個間小學近20年嚟, 只係由上下午校變做2間學校, 沒有轉過校網

另外, 則使轉校網, Banding比例轉變(或下跌)既原因, 根本唔係因為由弱網轉強網後分數會被打折, 而係因為係弱網中(校網中較多學校升B1率低於平均既學校), 因為其它學校學生既Pre-S1成績可能較遜色,所以形成該小學B1比例較高.

但如轉網後, 新校網較多學校既學生既Pre-S1成績和該小學相若,甚至更好,B1比例自然會低咗

聖家爸爸事件主要問題係, 學校應該估計到自己B1率唔高, 但又不願透露; 加上大多數家長以為, 只要入到41網求其一間小學(除咗兩間所謂"寶校"), 一定唔會差得去邊, 呢種沒有求証就假設咗結論的想法, 其實好危險

mcl203    發表於 16-5-5 09:07
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-5-5 08:59

個間小學近20年嚟, 只係由上下午校變做2間學校, 沒有轉過校網

學校轉校網係唔會由大隻變細隻....只係對手強左 定 弱左
學生Banding係全港去排....再依區去排就係本區名次...再去分本區Banding

想問問,那裏可以看看這聖家爸爸事件?

papa71 發表於 16-5-5 12:44
想問問,那裏可以看看這聖家爸爸事件?
已經兩年前既事了, 可以去呢度睇番
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2848072

不過聖家爸爸個賬戶被人封咗, 佢講既嘢大家係睇唔番......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

睇你講到轉區BANDING, 我一舊雲, 睇來里份功課, 有排做 !

好彩是有排先交 !!!

其實會唔會係有D學校, 係無講俾家長聽小朋友既呈分次第排名, 咁家長好順理成章咁以為級名次就係banding既排名, 所以估錯咗。又或者係就算講呈分次第, 都無講三次加埋後既總次第, 只係分別三次不同既次第, 又可以好唔同, 尤其對B1C同學。因為, 我記得聖家爸爸係講三次名次的, 唔記得佢有無講過總名次, 同埋唔知係咪呈分次第嚟。

hkpapa852  我記得佢只有講三次校內級排名, 但佢話老師話佢個女一定係B1  發表於 16-5-5 13:31

subb 發表於 16-5-5 13:21
睇你講到轉區BANDING, 我一舊雲, 睇來里份功課, 有排做 !

好彩是有排先交 !!! ...
其實唔需要諗太多, 記住一件事: 盡量避免令子女成為邊緣人

只要唔係邊緣人, 轉網升中就唔需要擔心會唔會跌Band

subb  但身處你們講好差的一區升中網  發表於 16-5-5 13:56

hkpapa852 發表於 16-5-5 13:50
其實唔需要諗太多, 記住一件事: 盡量避免令子女成為邊緣人

只要唔係邊緣人, 轉網升中就唔需要擔心會唔會跌 ...
但係入B1中學既又唔一定係B1, 尤其直資, 真係好難講, 有D小朋友把口叻到樹上雀仔都氹到落嚟, 面試好自然優勝, 加上自行直資好多時只係有呈一呈二, 最終加埋呈三既結果先係真正既banding, 但自行直資可能已經入咗三四成, 呢D學生到底有幾多個banding係佢哋最終既banding? 學校真正既banding比率? 可能真係要問天。

hkpapa852 發表於 16-5-5 12:54
已經兩年前既事了, 可以去呢度睇番
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2848072
謝.

一口氣睇完整個Thread...聖家爸爸就是"opclk"吧?

對這個遊戲規則愈清楚,無奈感就愈強烈...唉...

little_yolky  都唔係既,B2乙五可以入到聖家,都可以話係好好彩,咁好彩既小朋友,諗諗吓其實都好開心的。   發表於 16-5-5 15:59
hkpapa852  聖家爸爸就係你講個位會員  發表於 16-5-5 15:15

爸爸一直以為上午校是Wong Tai Sin Dist. ,
下午校become 新校So, B1率唔高, 但又不願透露,
但係阿女阿女呈分平均分over 91,
無乜家長會以為B2女,
學校really.......

786  大家都話你根本唔知道邊間, 你仲唔醒水?  發表於 16-5-26 22:38
786  聖家爸爸是"天主教bishop小學"  發表於 16-5-26 22:37

little_yolky 發表於 16-5-5 14:34
但係入B1中學既又唔一定係B1, 尤其直資, 真係好難講, 有D小朋友把口叻到樹上雀仔都氹到落嚟, 面試好自然優 ...
都唔一定要把口叻到樹上雀仔都氹到落嚟
好多多元化既小學都強於訓練group discussion/presentation
interview係有絕對優勢既 ~~~
‹ 上一主題|下一主題