用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 考完HKDSE揾暑期工
go

考完HKDSE揾暑期工

有冇人打算考完DSE搵暑期工做?
有冇人可以分享下你哋嘅經驗?

回覆:考完HKDSE揾暑期工

好暑期工如選民登記或旅遊區做介紹等,不會容易學壞,人工做高,福利。

醒目開學勳章

人生中,無幾多個暑假可以完全拋開功課書本,我女初初都話想搵暑期工,先叫佢想打工,之後大把時間,不如盡情玩一個暑假好過

Work hard, play hard

引用:有冇人打算考完DSE搵暑期工做? 有冇人可以

原帖由 laumummy 於 16-04-16 發表
有冇人打算考完DSE搵暑期工做?
有冇人可以分享下你哋嘅經驗?
我仔上年揾到,美心包裝,因太遠返工而放棄!再揾到做『街霸』sell驗窗$45時薪另加佣金因為肯日曬雨淋,唔怕醜!所以升職去做地盤小監工,500一日其實好多人做侍應、老麥、連鎖店售貨員……

rhinegarden    發表於 16-6-2 14:10
CHANLAM08  勁  發表於 16-4-19 09:29
little_yolky  阿仔做暑期工都做到升職,掂!  發表於 16-4-18 10:38

引用:人生中,無幾多個暑假可以完全拋開功課書本

原帖由 CrabPincers 於 16-04-17 發表
人生中,無幾多個暑假可以完全拋開功課書本,我女初初都話想搵暑期工,先叫佢想打工,之後大把時間,不如盡 ...
同意,不少是一班同學去外面自由行,作畢業旅行!

豐儉由人。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

睇番自己家族經驗,最佳做暑期工時間是細佬夠16歲後的S4上S5和S5上S6嘅暑期;經濟許可的話,考完DSE,一班中學同窗生去個長一點的旅行,總結人生一個段落。

引用:人生中,無幾多個暑假可以完全拋開功課書本

原帖由 CrabPincers 於 16-04-17 發表
人生中,無幾多個暑假可以完全拋開功課書本,我女初初都話想搵暑期工,先叫佢想打工,之後大把時間,不如盡 ...
上年阿仔兩樣做齊, 同一班同學去了8天旅行, 做了一個月暑期工, 放榜後一家人去了旅行, jupas放榜就去0 Camp, 好豐富的暑假, 他也說很精采。

CHANLAM08    發表於 16-4-19 09:30
Yanamami    發表於 16-4-17 16:11

candace 發表於 16-4-17 14:23
上年阿仔兩樣做齊, 同一班同學去了8天旅行, 做了一個月暑期工, 放榜後一家人去了旅行, jupas放榜就去0 Camp ...
是甚麼暑期工呢?

candace  Research work  發表於 16-4-17 20:39

我仔考完即返侍應,返咗一個月一出糧即刻買部佢恨咗好耐既單反,成萬蚊

hogwarts 發表於 16-4-17 12:43
睇番自己家族經驗,最佳做暑期工時間是細佬夠16歲後的S4上S5和S5上S6嘅暑期;經濟許可的話,考完DSE,一班 ...
My son had summer interns for every summer after getting into university.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

^曾小姐^ 發表於 16-4-17 17:01
我仔考完即返侍應,返咗一個月一出糧即刻買部佢恨咗好耐既單反,成萬蚊
我個做到臨JUPAS放榜,出糧即買左iphone,我地買比佢都唔制!
剩低的錢上莊時用晒

引用:Quote:^曾小姐^+發表於+16-4-17+17:01+我仔

原帖由 pineapple0983 於 16-04-18 發表
我個做到臨JUPAS放榜,出糧即買左iphone,我地買比佢都唔制!
剩低的錢上莊時用晒
...
上莊真是洗費唔細。

hogwarts 發表於 16-4-18 17:05
上莊真是洗費唔細。
係呀,其實我唔明點解ed錢唔由學校比......應該所有數都實報實銷嘛
雖然之前未係莊姐,但做嘅嘢都是為阿公,冇理由要學生比家嘛.......
不過,見佢好似好有使命感咁,通2晚頂仲好興奮番來講個典禮籌備成點點點......都算啦。ed經驗相信將來會幫到佢,讀大學都預左要洗錢架啦

CHANLAM08    發表於 16-4-19 09:31

引用:Quote:hogwarts+發表於+16-4-18+17:05+上莊

原帖由 pineapple0983 於 16-04-18 發表
係呀,其實我唔明點解ed錢唔由學校比......應該所有數都實報實銷嘛
雖然之前未係莊姐,但做嘅嘢都是為阿公 ...
和自己讀書的世界好唔同,上莊要用自己資源是預料中,但是比如 ocamp 的先期投入就不少了,GBus D ocamp 去墨爾本和東京,就真是聽到都覚得吃力。

重有D選舉 con 又會通頂幾十個鐘頭,大開眼界。

引用:Quote:hogwarts+發表於+16-4-18+17:05+上莊

雖然之前未係莊姐,但做嘅嘢都是為阿公 ...
上什麼莊?學生會?系會?學會?選立法會都自籌選舉經費!

上咗莊,應該有預算,亦同時有指引,不是你亂用,亂claim 呱!

引用:Quote:原帖由+pineapple0983+於+16-04-18+

原帖由 ANChan59 於 16-04-18 發表
上什麼莊?學生會?系會?學會?選立法會都自籌選舉經費!
又對,班人仔對選舉好認真,本 con book 連政綱加年度計劃及指引共47頁,當中果然包括會計指引丶什麼活動由什麼評議會審批等等,真是怪不得有D學生看不起選舉委員會。 又離題了。

hogwarts 發表於 16-4-18 21:19
又對,班人仔對選舉好認真,本 con book 連政綱加年度計劃及指引共47頁,當中果然包括會計指引丶什麼活動由 ...
I guess similar guidelines as our good old days.

引用:Quote:hogwarts+發表於+16-4-18+21:19+又對

原帖由 ANChan59 於 16-04-18 發表
I guess similar guidelines as our good old days.
Yes, some are very similar with minor alterations.  I was most amused by the long hours of the con process.