用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青區點排位好
樓主: kikocheung
go

葵青區點排位好 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+妹妹頭+於+16-04-21+發表回覆

原帖由 dream100 於 16-04-21 發表
按道理, b1生如果排位正常,就算隨機號碼超差,最壞結果咪碌去2A學校,因為派完b1生先派b2生,b1生點都會執 ...
我也吾清楚佢甘講好驚

回覆 kikocheung 的帖子

基本上唔係叫叩門, 係校長帶埋家姐個女一齊去見pp當年個校長, 但當年咁既case有4個, 即係有4間天主教小學校長要求pp收佢地派得唔好既學生, 最後, 4個小朋友即時筆試, 家長晌課室外面等, 只收一個, 家姐話等緊果時, 腳都震, 考左大約2個鐘, 後尾小朋友未出來, 校長就出來問誰是xxx家長, 我家姐起身, 校長就話, 你可以去校務處註冊了, 家姐話好似中左六合彩咁, 即時開心到流眼淚

引用:+本帖最後由+妹妹頭+於+16-4-21+09:23+編輯

原帖由 妹妹頭 於 16-04-21 發表

比我都開心到流淚

引用:+本帖最後由+妹妹頭+於+16-4-21+09:23+編輯

比我都開心到喊啦

dream100 發表於 16-4-21 09:11
按道理, b1生如果排位正常,就算隨機號碼超差,最壞結果咪碌去2A學校,因為派完b1生先派b2生,b1生點都會執 ...
我也想知....點解呢????!!!!!

妹妹頭 發表於 16-4-21 09:19

基本上唔係叫叩門, 係校長帶埋家姐個女一齊去見pp當年個校長, 但當年咁既case有4 ...
咁緊張呀! 小朋友都好叻,因為現場應該好大壓力

回覆 chocolatebean 的帖子

佢當年小六成績好好, 級三甲, 真係唔明點解會派得咁差, 可能真係個隨機NO. 好後啦, 不過依家都已經入左HKU, YEAR 2了

引用:Quote:原帖由+妹妹頭+於+16-04-21+發表回覆

又或者排位有問題卦

我個女排左一蕭明二保祿三就排左皇仁...

我試下折解,你講得啱,B1最壞-定去B2(正常有技巧少少既填法),咁女女今年year 2,即是1996年出生啦,出生率都算高,肯定B1位唔夠派。,佢派位冧把一定唔靚,好大機會阿媽由最好既B1填起,舉例:林護,李兆基,善德,安柱,蕭明,保祿咁,同埋佢派咗沒填既皇仁,即是沒填哂啦,(唔好話沒咁既阿媽,因我都是林護,善德咁填,因為唔甘心,)電腦會派哂所有B1生乙—志願,再派剩下所有B1生乙二志願,如你填到第七,八都沒,電腦會停派,派咗有填七八志願既B1生。然後隨機派番停咗填七八志願既同學,所以—定要設保險線和填起碼十五個志願以上

引用:回覆+kikocheung+的帖子 我家姐個女當年都

我家姐個女當年都係, 石小級三甲, B1A, 都派左皇(佢直頭係冇揀皇), 放榜時兩母女 ...
想問石小是石籬天主教定石鐘山?

回覆 dobbybabie 的帖子

後者(石鐘山)

引用:回覆+kikocheung+的帖子 我個女排左一蕭明

原帖由 moonngbaby 於 16-04-21 發表

我個女排左一蕭明二保祿三就排左皇仁...
您今年定之前㗎?

回覆 Karmen希希 的帖子

今年呀

hkpapa852  唔駛咁早放皇仁....  發表於 16-4-22 10:13

引用:回覆+Karmen希希+的帖子 今年呀

原帖由 moonngbaby 於 16-04-22 發表

今年呀
b1女生?如果冧巴前,乙一蕭明就玩完啦點解乙三放皇仁都唔放伍若瑜李賢堯呢啲今年熱門嘅b2頭學校?

B1女...本身係想放八三乙三...不過老師就話過往經驗乙三唔會有位...唔好浪費個位...咁我覺得皇仁校風唔錯同埋我去都方便...所以就排乙三囉...個兩間都唔近我...

引用:回覆+Karmen希希+的帖子 B1女...本身係想

B1女...本身係想放八三乙三...不過老師就話過往經驗乙三唔會有位...唔好浪費個位. ...
皇仁交通係方便嘅,而且佢地學生lunch出去食都多野食,不過皇中三先比出去食架

引用:Quote:原帖由+moonngbaby+於+16-04-22+發表

原帖由 kikocheung 於 16-04-23 發表
皇仁交通係方便嘅,而且佢地學生lunch出去食都多野食,不過皇中三先比出去食架

...
皇中三先俾出街咁大鑊

引用:Quote:原帖由+kikocheung+於+16-04-23+發表

原帖由 Karmen希希 於 16-04-23 發表
皇中三先俾出街咁大鑊
係呀,中一中二個陣,我仔都係學校訂飯

引用:回覆+Karmen希希+的帖子 B1女...本身係想

B1女...本身係想放八三乙三...不過老師就話過往經驗乙三唔會有位...唔好浪費個位. ...
83好定pp好?

‹ 上一主題|下一主題