用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗B1大抽獎點填?
樓主: Annie-78
go

元朗B1大抽獎點填?

引用:回覆+bobo98+的帖子 如果唔好彩真係要跌入

原帖由 rainful 於 16-04-25 發表
回覆 bobo98 的帖子

如果唔好彩真係要跌入band2校
問題係究竟佢因為無揀晒B1學校而跌入B2,還是佢揀晒B1都冇位而要跌入B2!

如果係前者,可能佢嘅隨機號碼唔係好差(當然唔係最好果批),只不過係自己放棄權利!

如果係後者,就應該真係最差果批,只不過都只係應該跌到B2A,而且會係絕無僅有(我好似從未聽過有例子),因為有一大批屬於前者,一早已放棄自己權利,讓咗個位出嚟!

回覆 Band5 的帖子

但元朗區band1學位不足,點可能所有band1學生都可讀band1學校呢?

引用:回覆+Band5+的帖子 但元朗區band1學位不足

原帖由 bobo98 於 16-04-25 發表

但元朗區band1學位不足,點可能所有band1學生都可讀band1學校呢? ...
當然唔會全部B1生升到B1學校。要靠多啲人提早放棄,先至掂!不過現時都應該樂觀,揀唔到本區,他區位好大機會!

引用:回覆+Band5+的帖子 但元朗區band1學位不足

但元朗區band1學位不足,點可能所有band1學生都可讀band1學校呢? ...
其實我有諗過,最叻嗰批可能會去左外區更好既學校,band 1尾嗰D邊緣人,為左穩陣,可能又會揀咗band2學校或直資學校,咁樣七除八扣下,淨番嘅band 1生會唔會同元朗band 1位差唔多?

Band5 發表於 16-4-25 20:22
當然唔會全部B1生升到B1學校。要靠多啲人提早放棄,先至掂!不過現時都應該樂觀,揀唔到本區,他區位好大機 ...
跨去屯門區咪大機會啲囉。

引用:Quote:Band5+發表於+16-4-25+20:22+當然唔

跨去屯門區咪大機會啲囉。
Sorry,記錯!元朗區冇他區位,不過,8間B1,大多數人都只揀2至5間B1然後填B2,有漏網之魚嘅機會好大,所以揀晒所有B1,應該中籤機會極大,萬一真係黑仔到冇晒B1位,有9間B2A,衰得去邊呢?

所以我荃灣網,自行都走入元朗爭下位,不過係2年之後既事了

終於交了……

band2生都有人博band1校,可能想執下死雞……

rainful 發表於 16-4-26 21:34
終於交了……

band2生都有人博band1校,可能想執下死雞……
比佢執到都未必係好事,最慘係個小朋友,會好吃力,若跟上,會令個小朋友好冇自信。

Band5 發表於 16-4-25 21:50

萬一真係黑仔到冇晒B1位,有9間B2A

俾我都會全填B1,再B2a咁落去,一直填哂30間。就算隨機編號再差
,貴為B1生不可能一間B2a也輪唔到吧!再者呢個世界大把B1叻仔叻
女,乙二乙三就開始填B2學校。。。人地一早就扯哂白旗,你唔頂落去又
點對得佢地住呀!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:Band5+發表於+16-4-25+21:50+萬一真

原帖由 奥脫福 於 16-04-26 發表
俾我都會全填B1,再B2a咁落去,一直填哂30間。就算隨機編號再差
,貴為B1生不可能一間B2a也 ...
祝你好運!

引用:Quote:rainful+發表於+16-4-26+21:34+終於

原帖由 bobo98 於 16-04-26 發表
比佢執到都未必係好事,最慘係個小朋友,會好吃力,若跟上,會令個小朋友好冇自信。 ...
你啱!元朗區保守好過搏!十年前已經係

醒目開學勳章

引用:Quote:Band5+發表於+16-4-25+21:50+萬一真

原帖由 奥脫福 於 16-04-26 發表
,貴為B1生不可能一間B2a也 ...
我舊年填表時冇上 EK 取經,唔係好知有咩策略....

舊年我係咁填嘅:

先填晒所有 B1B
跟住係所有 B1A
然後係所有 B1C

再跟住係 B2A, B2B, B2C,
填到 B3A 就冇填。

如果真係 B1 學生先揀(估錯 banding 唔計), 咁真係至多泒去 B2A.

我有冇搞錯個遊戲規則?

回覆 CML2006 的帖子

咁你最後派左去邊?

CML2006 發表於 16-4-27 09:39
我舊年填表時冇上 EK 取經,唔係好知有咩策略....

舊年我係咁填嘅:

請教點解你先填B1B,之後再填B1A? 咁B1A咪等同冇機會囉?

請問現時元朗區B1A 和B1B 各是哪幾間呢?

醒目開學勳章

引用:回覆+CML2006+的帖子 咁你最後派左去邊?

原帖由 妹妹頭 於 16-04-27 發表
回覆 CML2006 的帖子

咁你最後派左去邊?
最後派咗第一志願,同自行 1 同一間。
所以我都唔清楚係自行入,抑或係抽獎入。

醒目開學勳章

引用:Quote:CML2006+發表於+16-4-27+09:39+我舊

原帖由 sammag 於 16-04-27 發表
請教點解你先填B1B,之後再填B1A? 咁B1A咪等同冇機會囉?

請問現時元朗區B1A 和B1B 各是哪幾間呢?
因為 担心 B1A 太谷,B1C 又冇心儀學校, 所以咁填法。

其實我真係唔明點定他區位,既然元朗區B1位不足,屯門區B1位有餘,為何不安排元朗區有屯門的他區位呢?

另外我想請教大家,如果甲一填一間B1A跨區,是不是直接影響了乙一那間的抽中機會?

甲部抽中,乙部就無得抽

rainful 發表於 16-4-27 15:02
甲部抽中,乙部就無得抽

謝謝你~
這個我明白,
當然甲一要係最鍾意先會咁排,
但如果甲一係跨區抽唔中,咁乙一會唔會因為我甲一沒有填乙一本區果間而機會少左?
因為有d人會甲一乙一同一間本區。

唔知我有冇理解錯