用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中大抽獎
go

升中大抽獎 [複製鏈接]

幾個朋友的兒女都是小一第1志願入
中一亦是第1志願入

請問你們的情況是否一樣?

小一是第?志願入中一是第?志願入
   0    0    0    0

alwayssmile 發表於 16-4-14 09:07
幾個朋友的兒女都是小一第1志願入
中一亦是第1志願入

小一同中一派位係2個不同的遊戲。

跟本唔可以拉埋一齊嚟講。

今次好運, 唔代表下一次又禁好運。

王家爸爸    發表於 16-4-15 10:18

回覆:升中大抽獎

小一靠運,中一主要靠成績

1a2b3c4z 發表於 16-4-14 11:17
小一靠運,中一主要靠成績
大抽獎都要派彩NO靚, 点都要靠少少運

TwinWong 發表於 16-4-14 12:35
大抽獎都要派彩NO靚, 点都要靠少少運

正是如此 !

成績好只能有張 band 1 入場卷, 至於派唔派到第一志願就要靠運氣。 除非自行收生已收左你。

回覆 bestwish 的帖子

成績固然重要, 但是運氣亦重要, 朋友的兒子小一大抽獎入了地區名校, 小六成績屬B1尾, 大抽獎入了第一志願: B1中學, 同校成績B1中的同學反而入不到這間中學(第一志願), 他小一大抽獎不理想, 這地區名小校是叩門入的

引用:回覆+bestwish+的帖子 成績固然重要,+但是

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 16-4-16 11:35
B1尾而入了B1中學,是好運還是惡運,言之尚早,相反亦然。
我自己知自己份人肯定與好運無緣(小一到小五既聖 ...
係好事, 因為係靠實力, 值得鼓掌.

引用:Quote:原帖由+alwayssmile+於+16-04-14+發

原帖由 IloveJJ 於 16-04-16 發表
這些機會不是屬於我的

IloveJJ 發表於 16-4-16 11:35
事實係有好多家長唔理會小朋友會否力有不遞,(小五小六要靠補習先谷到band1,唔似上到中學仲有進步空間)
一味諗住入1A/B校就係好;

更有好多家長聽完人講就揀1A/B校,
完全無考慮個小朋友同間學校夾唔夾,

成績以外仲有好多其因素,
決定個小朋友响某中學讀六年係學多於同級數學生定少
(band3生入到一間夾嘅學校,就算最後成績升唔到大學,
但係做到學以致用,得着多於一般band3生,呢間中學對呢個學生係合適嘅學校)

見到今年有咁多關於學童嘅不愉快事件報導咗出嚟,
我覺得主因好大程度响家長處,
不論係直接比壓力,
定唔覺意比咗壓力個小朋友,
一或係家長向校方施壓,
變成家長間接比壓力小朋友

bobo98  甚至有些家長因該校的名氣而揀,根本沒有想過該校是否適合自己的子女,唔理個小朋友跟唔跟得上,讀得有幾咁   發表於 16-4-26 10:28

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-4-16+11:35+B1尾

醒目開學勳章 王國長老

5kin 發表於 16-4-24 01:46
事實係有好多家長唔理會小朋友會否力有不遞,(小五小六要靠補習先谷到band1,唔似上到中學仲有進步空間)
...
我同朋友講既然呈分試已經完晒, 畢業試請放手唔好再谷, 睇返小朋友到底係有實力定虛火.

虛火明架喇, 就係三呈都係谷盡操卷班, 日日去補習個種.

當然畢業試張成績表係叩門時見人, 假若真係無補品之下大跌而又需要叩門, 應該知道勉強無幸福.

bobo98    發表於 16-4-25 21:32
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~
‹ 上一主題|下一主題