用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 普通學校頭三,有課外活動獎項可否報讀皇仁、九華, ...
樓主: moon.ng
go

普通學校頭三,有課外活動獎項可否報讀皇仁、九華,   [複製鏈接]

sammag 發表於 16-5-25 10:55
不過現在呈一都未考,都唔知維唔維持到次次級一,係五年級上兩次考試都好彩有級一,之前四年咁多次考試級 ...

經常考獲級一,學校應該有提名出年嘅"傑出學生選舉",這個獎也可幫助到你入心儀中學呢!

引用:Quote:sammag+發表於+16-5-25+10:55+不過現

原帖由 YmOra 於 16-05-26 發表
經常考獲級一,學校應該有提名出年嘅"傑出學生選舉",這個獎也可幫助到你入心儀中學呢!
我仔上堂唔聽書操行分唔夠,傑出學生獎是屬於那種學習第一又乖的學生,我們沒份攞!不過有個人傑出音樂獎和個人傑出朗誦獎!唔知有沒有用!

sammag 發表於 16-5-25 18:31
真係唔係講笑,字又寫得醜,扣親都係大意分,有時符碌考得好名次,我就同佢講海軍鬥水兵,如果人地比你小心 ...

如果可以肯定孩子的實力,他們心情愉快下係願意聽教好多.

大意唔小心係可以花時間觀察孩子問題出於何處,反而大人更小心地觀察係可以改善過來的.

例如友人囡囡在小四時,常常大意計錯三位數相加,一路鬧到小五,問題仍然時不時出現,總之數題內有少部分出現三位數相加都會有機會唔小心,由於一直都認為係囡囡計加數粗心大意,友人終於肯找出問題根源,後來發現原來囡囡用了個會有機會出錯的方法計算而導致,改過後呈一至呈三數學成績都穩企A級成績.

moon.ng 發表於 16-5-26 09:02
我仔上堂唔聽書操行分唔夠,傑出學生獎是屬於那種學習第一又乖的學生,我們沒份攞!不過有個人傑出音樂獎和 ...

你的也不差,有獎攞很好了,傑出學生係學校揀選的,在五、六年級名方面的活動或服務都會為該學生度身訂造,所以某程度係幾適合無其他特異功能的學生,都啱嘅,有證書見人的又不用傑生哩張證書啦!

YmOra 發表於 16-5-26 08:38

我仔操行麻麻, 得B至B+,從沒有拿過A,
因為佢唔得淡定又貪玩貪笑,總之就係冇大將之風咁,
唯一顯現到大將之風的時候就是向同學大談歷史興衰的時候,
因為他太喜歡看中國歷史書。
我相信學校會揀一個成績好的學生去選傑出學生選舉,
但同時會考慮學生夠唔夠淡定,我相信我仔哩方面一定係負分。

元朗鄉中就係專揀有這個獎獲提名的學生面試。

回覆:sammag 的帖子

你們說的傑出學生是那一個?香島的不用面試,只睇文件,學校應會選級頭幾名有獎項及活動的學生,名額好多。如是入圍後要在旺角面試那一個,名額好少,那麼沒口才,應該選唔到。

sammag 發表於 16-5-26 09:57
我仔操行麻麻, 得B至B+,從沒有拿過A,
因為佢唔得淡定又貪玩貪笑,總之就係冇大將之風咁,
唯一顯現到大 ...

還有方法攞返一兩張證書,就是共公圖書館之閱讀獎勵計劃證書和小學生義工服務時數證書等等,既可擴闊孩子閱讀範圍,又可擴闊孩子的視野和有愛幫人,你可考慮下吧!

引用:對,如果可進入second+in+,+會由校監面試,

引用:Quote:sammag+發表於+16-5-26+09:57+我仔操

還有方法攞返一兩張證書,就是共公圖書館之閱讀獎勵計劃證書和小學生義工服務時數證書等等,既可擴闊孩子閱 ...
謝謝你的建議

引用:Quote:原帖由+waiwai2006+於+16-05-24+發表

原帖由 IloveJJ 於 16-05-26 發表
咁即係如果父母唔識英文,就唔駛報啦?
呵呵!又不是父母去讀!

之前聴過有對父母完全唔識英文,見Brother 時由個仔做翻譯。
但我總覺得Brother Patrick是識聽中文的。

引用:Quote:sammag+發表於+16-5-26+09:57+我仔操

還有方法攞返一兩張證書,就是共公圖書館之閱讀獎勵計劃證書和小學生義工服務時數證書等等,既可擴闊孩子閱 ...
請問有否小學生義工介紹?

不是純為張cert。

主要希望能接觸社會上需要幫助的人,不要眼光狹窄,增加服務他人的意識。

siden 發表於 16-5-27 22:05
請問有否小學生義工介紹?

不是純為張cert。

有以下的資料,希望幫到你啦!

家庭義工形式
http://www.volunteering-hk.org/tc/aboutvs/vs_offer/vs_recogn

「出色小義工獎勵計劃」
https://volunteer.caritas.org.hk/node/14

引用:Quote:siden+發表於+16-5-27+22:05+請問有

原帖由 YmOra 於 16-05-28 發表
有以下的資料,希望幫到你啦!

家庭義工形式
謝謝

會看看

siden 發表於 16-5-28 09:43
謝謝

會看看

再分享多少少,小孩子出去做義工,家長的跟進尤其重要,正確義工觀念不在話下,還要作活動後的家庭分享會和討論,越深入討論越好,咁就可以一併練習埋面試對話的技巧,去到中學自行面試時,當學校知道學生原來有參與義工服務,多少都會與孩子傾談一番,此時,孩子必然傾談得又自然又具自信談吐又投入的表現人前,我記得曾在某些升中簡介會裏,校長對家長說,你最想我們自行面試問甚麼問題去了解你哋嘅孩子,就把資料放進報名表內越高位置,我們就知道孩子長處在那,也是我們想知道的想了解學生的,我認同,所以我把女兒張閱讀證書放置最頂,結果吸引到面試官多問閱讀方面問題,其實多留意些細心位,結果可能幫助很大.

回覆:YmOra 的帖子

你太棒了!

YmOra  互勉之.  發表於 16-5-28 12:43

引用:Quote:siden+發表於+16-5-28+09:43+謝謝會

原帖由 YmOra 於 16-05-28 發表
再分享多少少,小孩子出去做義工,家長的跟進尤其重要,正確義工觀念不在話下,還要作活動後的家庭分享會和討 ...
寫portfolio時,仔女最突出的achievement或personal qualities先寫, 又或者心儀學校最看重的獎項先寫。

另外,從學校角度出發:我點解要收你的仔女?再用成績、獎項、證書佐證。

IloveJJ 發表於 16-5-26 22:32
咁即係如果父母唔識英文,就唔駛報啦?
學校揀細路讀書, 唔係揀家長讀書

edith208 發表於 16-5-28 11:17
寫portfolio時,仔女最突出的achievement或personal qualities先寫, 又或者心儀學校最看重的獎項先寫。

另 ...

無錯,多數人會係咁!我只是把閱讀證書置頂,緊次於此就是其他證書,望落又唔覺有特別被忽略其他獎項,我還專登在填寫閱讀證書時的字體大了1點size,C9直覺估學校會好想知為何這同學要把閱讀證書放响其他獎項之上呢?!再且,我了解女兒對閱讀話題特別多可以分享的,該中學又喜歡小孩子常閱讀,故有此填表策略而矣!

YmOra 發表於 16-5-28 12:43
無錯,多數人會係咁!我只是把閱讀證書置頂,緊次於此就是其他證書,望落又唔覺有特別被忽略其他獎項,我還專登 ...
阿仔多數睇dairy of wimpy kid & 老鼠記,每星期只睇一次英文報紙, 請問係咪要叫佢睇多D其他書?  
‹ 上一主題|下一主題