用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 普通學校頭三,有課外活動獎項可否報讀皇仁、九華, ...
樓主: moon.ng
go

普通學校頭三,有課外活動獎項可否報讀皇仁、九華,  

引用:👌!謝謝!好羨慕你們! +

原帖由 moon.ng 於 16-05-24 發表
👌!謝謝!好羨慕你們!
https://youtu.be/Ih6Fl7p2RXU
https://youtu.be/YUOCPr_hV7o
要做喇沙仔,就要喇沙精神,只要努力不放棄,就一定會到達目標。
叫仔仔加油,下年書院見!😊😊

引用:👌!謝謝!好羨慕你們! +

原帖由 moon.ng 於 16-05-24 發表
👌!謝謝!好羨慕你們!
以及https://youtu.be/YUOCPr_hV7o

引用:Quote:原帖由+moon.ng+於+16-05-24+發表

原帖由 yinyuemao 於 16-05-24 發表
以及https://youtu.be/YUOCPr_hV7o
昨晚看了,很振奮很感動!👍👍

BBKDWLAM 發表於 16-5-24 16:14
當然有機,級一基本上好大好大機會有得見(因為要知得200個面試額,全港小學超過500,即使減女校,理論上見 ...

不過現在呈一都未考,都唔知維唔維持到次次級一,係五年級上兩次考試都好彩有級一,之前四年咁多次考試級一至級四都試過。但我仔除左校內成績,冇特別技能,學既野都係以興趣為主,沒有參加比賽,所以我都唔知有咩寫在portfolio內,沒有特異功能就算次次級一都會卻步。

回覆:sammag 的帖子

你就好啦,仔可以考級一!加油加油!到時上來公布喜訊!

moon.ng 發表於 16-5-25 11:13
你就好啦,仔可以考級一!加油加油!到時上來公布喜訊!

你仔有咁多獎咪仲好,羨慕c 我,我仔最唔鍾意比賽,一d鬥心都冇

引用:Quote:moon.ng+發表於+16-5-25+11:13+你就

原帖由 sammag 於 16-05-25 發表
你仔有咁多獎咪仲好,羨慕c 我,我仔最唔鍾意比賽,一d鬥心都冇
...
可以多次考到頭一的同學,說明他很聰明之外,還做事很細心認真又有責任感。👍👍

moon.ng 發表於 16-5-25 15:56
可以多次考到頭一的同學,說明他很聰明之外,還做事很細心認真又有責任感。👍👍

...
聰明我諗都有少少,但現今大部份孩子都很聰明,比他聰明的大把,但很慚愧他做事絕對是粗心大意求其又不負責任...
所以我最擔心就是面試表現....

引用:Quote:moon.ng+發表於+16-5-25+15:56+可以

原帖由 sammag 於 16-05-25 發表
聰明我諗都有少少,但現今大部份孩子都很聰明,比他聰明的大把,但很慚愧他做事絕對是粗心大意求其又不負責 ...
感覺你是在講我仔仔一樣😂!

sammag 發表於 16-5-25 16:08
聰明我諗都有少少,但現今大部份孩子都很聰明,比他聰明的大把,但很慚愧他做事絕對是粗心大意求其又不負責 ...
粗心大意係考試殺手,咁都考到級一,一係你搞錯,一係佢潛力無限
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章

moon.ng 發表於 16-5-25 15:56

...

我仔一d都唔細心,功課成日錯.

回覆:CALVEN 的帖子

如果不會做,做錯沒問題,我們錯的都是好簡單的題目!次次派卷我都會覺得:如果沒有唔小心就是一百分!偏偏這裡那裡有不應該的錯!唉!

引用:Quote:原帖由+sammag+於+16-05-25+發表聰明

原帖由 moon.ng 於 16-05-25 發表
感覺你是在講我仔仔一樣😂!
男孩子既通病

引用:Quote:sammag+發表於+16-5-25+16:08+聰明我

原帖由 MASAYA 於 16-05-25 發表
粗心大意係考試殺手,咁都考到級一,一係你搞錯,一係佢潛力無限
真係唔係講笑,字又寫得醜,扣親都係大意分,有時符碌考得好名次,我就同佢講海軍鬥水兵,如果人地比你小心,你就冇咁好彩。

引用:如果不會做,做錯沒問題,我們錯的都是好簡

原帖由 moon.ng 於 16-05-25 發表
如果不會做,做錯沒問題,我們錯的都是好簡單的題目!次次派卷我都會覺得:如果沒有唔小心就是一百分!偏偏 ...
完全一樣!

醒目開學勳章

moon.ng 發表於 16-5-25 18:26
如果不會做,做錯沒問題,我們錯的都是好簡單的題目!次次派卷我都會覺得:如果沒有唔小心就是一百分!偏偏 ...

我仔係識做而做錯,叫佢小心,佢仲駁咀話如果按我所講,應該科科都一百分.

佢認為我對佢要求高,但我覺得佢態度唔夠認真.

sammag 發表於 16-5-25 18:31
真係唔係講笑,字又寫得醜,扣親都係大意分,有時符碌考得好名次,我就同佢講海軍鬥水兵,如果人地比你小心 ...
呢d情況,份卷深你仔就考得好,份卷淺就容易出事
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:sammag+發表於+16-5-25+18:31+真係唔

原帖由 MASAYA 於 16-05-25 發表
呢d情況,份卷深你仔就考得好,份卷淺就容易出事
你講中左!

上到中學,考頭那些已不是靠勤力和小心可做到的,大部分成績好的也是天資加勤力, 亦見過有小部分單靠天資已好掂。
wbmom

引用:上到中學,考頭那些已不是靠勤力和小心可做

原帖由 wbmom 於 16-05-26 發表
上到中學,考頭那些已不是靠勤力和小心可做到的,大部分成績好的也是天資加勤力, 亦見過有小部分單靠天資已 ...
天生聰明的小朋友去到神校才有機會發揮,如果去到那些苦操成績的學校會讀得沒癮!因為老師一定要就住大部分學生的能力來教,你一個人一教就明白而其它人要反覆教反覆做才明白,你仍然要陪住大家一起聽一起那些無聊問題!