用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 普通學校頭三,有課外活動獎項可否報讀皇仁、九華, ...
樓主: moon.ng
go

普通學校頭三,有課外活動獎項可否報讀皇仁、九華,   [複製鏈接]

回覆:moon.ng 的帖子

阿囡學校九龍城二線小學,一級先75人,上年全級第一的入左皇仁

以我所知上年,九龍城除阿囡學校,獻主會和農圃道官立第一名果個也去左皇仁,其實可以一試

回覆:瑩希媽媽 的帖子

QX面試名單基本上按教署次第,但有以下的調整。(1)唔會比單一強小學壟斷太多面試名額,所以好強的小學都唔會鼓勵太多學生報的,校內名次較後的要在名次較前的都少人報才有面試機會的,大家經驗上都會睇到即使好強的小學,估計最終以自行入的都唔會超過三個。(2)弱小學級第一的學生即使教署排名唔入圍,校方會盡量考慮的。因為想公平同比機會有能力但只是讀了弱小學的學生。這是我好欣賞的地方(3)有些特別人士有面試機會,數量其實好少,但要強調好公平的,因為一樣係睇成績同照計分。唔夠分的,一樣唔收。(4)特異功能隊,我和部份EK人士的意見有出入,但部份細節我已忘記及每年可能唔同,所以以唔講啦!

引用:QX面試名單基本上按教署次第,但有以下的調

原帖由 BBKDWLAM 於 16-04-13 發表
QX面試名單基本上按教署次第,但有以下的調整。(1)唔會比單一強小學壟斷太多面試名額,所以好強的小學都唔 ...
這樣做真的是公平很多!謝謝你🙂!

回覆 BBKDWLAM 的帖子

仔小學是二線小學,他同屆的級第一自行入咗皇仁,現在S3,而且成績不錯,級40名前

回覆:ccj2008 的帖子

即使係二、三線小學,級一的學生真係未見底的,要上中學先知龍與鳳。QX 40名內的學生大概已可入港大讀法律。

回覆:普通學校頭三,有課外活動獎項可否報讀皇仁、九華,

任何級數的小學級第一名, QC一定有得見!

引用:Quote:原帖由+schumacher+於+16-04-12+發表

原帖由 moon.ng 於 16-04-12 發表
兩間都太厲害沒膽這樣填,因為以往級五級六的男生都入到九華,我仔有很多獎項又是辯論隊成員又參加了校外樂 ...
有咁優秀的仔仔係你的福份,祝福仔仔如願以償!

引用:Quote:原帖由+schumacher+於+16-04-12+發表

原帖由 moon.ng 於 16-04-12 發表
兩間都太厲害沒膽這樣填,因為以往級五級六的男生都入到九華,我仔有很多獎項又是辯論隊成員又參加了校外樂 ...
當年阿仔同你地情況一樣,老師推薦同我地既目標一直都係QC,但自從參觀佐LSC後,屋企就再也冇人提QC啦。

Duck1986    發表於 16-5-24 10:24
妹妹頭  LSC  發表於 16-4-14 08:26

引用:Quote:原帖由+moon.ng+於+16-04-12+發表兩

原帖由 yinyuemao 於 16-04-13 發表
當年阿仔同你地情況一樣,老師推薦同我地既目標一直都係QC,但自從參觀佐LSC後,屋企就再也冇人提QC啦。:ha ...
看了你的評論後我們全家一起去了喇沙參觀,現在我仔決定填喇沙😬,看表面兩間確實是大不一樣!請問你仔現在是在喇沙生嗎?讀得開心嗎?我認為喇沙的缺點就是上學時的交通問題!

如果按綜合排名,LSC絕對在QC之上。交通不是問題,地鐵九龍塘轉小巴到學校門口,幾分鐘一班。你應該係觀塘區,有好多巴士可以搭,1A,6D,42,11D,非常方便。阿仔現在在學校的時間多過屋企,週一至週六,忙到不亦樂乎。不過級三還是需要再努力的,書院除佐成績,對品行及綜合能力要求比較高,學校校長校監都係外國人,而且比較重視信仰,所以英文要求高,如果係天主教徒會有優勢。叫小朋友keep住成績,再上一層樓,攞多些課外獎項,尤其體育活動或者藝術類。加油,歡迎來到喇沙大家庭。

引用:如果按綜合排名,LSC絕對在QC之上。交通不

原帖由 yinyuemao 於 16-05-24 發表
如果按綜合排名,LSC絕對在QC之上。交通不是問題,地鐵九龍塘轉小巴到學校門口,幾分鐘一班。你應該係觀塘 ...
謝謝你!我們正在努力朝目標前進!💪

我住將軍澳

引用:如果按綜合排名,LSC絕對在QC之上。交通不

原帖由 yinyuemao 於 16-05-24 發表
如果按綜合排名,LSC絕對在QC之上。交通不是問題,地鐵九龍塘轉小巴到學校門口,幾分鐘一班。你應該係觀塘 ...
對,LS的校園比QC好很多,我仔去過2間,感覺好大所以今年都以LS為先好開心即將成為一份子

想請教下,學校對學生英文要求好高?點高法?唔知仔仔到時搞唔搞得掂:;pppp:

引用:Quote:原帖由+yinyuemao+於+16-05-24+發表

原帖由 waiwai2006 於 16-05-24 發表
對,LS的校園比QC好很多,我仔去過2間,感覺好大所以今年都以LS為先好開心即將成為一份子 ...
我都想知道,我們學校不是英文小學,所以近兩年自己有額外請外籍英文老師單獨上堂,打算暑假看多一些英文電影!希望可以應付面試!一起努力💪

引用:Quote:原帖由+yinyuemao+於+16-05-24+發表

原帖由 waiwai2006 於 16-05-24 發表
對,LS的校園比QC好很多,我仔去過2間,感覺好大所以今年都以LS為先好開心即將成為一份子 ...
放心啦,學校對收生好有經驗,收得您囝仔證明佢有能力應付學校課程,對於要適應轉變亦唔會有太大嘅問題。

waiwai2006 發表於 16-5-24 09:09
咁快知道收咗? 又嚟明示?

papa71  突破盲腸!!  發表於 16-5-24 11:49
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+waiwai2006+於+16-05-24+發表

原帖由 Soundervolt 於 16-05-24 發表
放心啦,學校對收生好有經驗,收得您囝仔證明佢有能力應付學校課程,對於要適應轉變亦唔會有太大嘅問題。

...
Thanks 希望仔仔喜歡新生活啦

shypama    發表於 16-5-24 13:29

引用:Quote:waiwai2006+發表於+16-5-24+09:09+對

原帖由 hkpapa852 於 16-05-24 發表
咁快知道收咗? 又嚟明示?

‹ 上一主題|下一主題