用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE 通識試卷出爐 你識唔識答?
go

DSE 通識試卷出爐 你識唔識答? [複製鏈接]

DSE 文憑試今日(11日)進行通識科考試,試卷中包括3條必答題,題目中問及本地農業發展、民主與全球競爭力和HIV病毒問題。

其中第2條的必答題中,試卷提供了「2014年的民主指數和全球競爭力指數」,當中包括香港、中國、新加坡等國家,然後再提問行政長官選舉委員會和立法會相關的問題。

由於去年的通識科沒有出政治題目,不少考生沒有做好準備,高呼「被考起!」

以下為題目:

(a)描述資料A顯示香港在民主和全球競爭力的表現。

(b)資料B顯示民主指數和全球競爭力指數的排名。你認為兩者的排名有沒有關係?利用資料B解釋你的答案。

(c)「行政長官選舉委員會和立法會的組成更具代表性,會提升香港的全球競爭力。」你是否同意這看法?參考所提供的資料及就你所知,解釋你的答案。

下圖為資料A

2014年香港的民主指數和全球競爭力指數*

表A1:2014年的民主指數
整體指數部分選取的分類
排名(在167名之中)評分(佔最高分數的百分比)選舉過程政府運作政治參與公民自由(例如:言論自由、集會自由)
6665評分(佔最高分數的百分比)

表A2:2014年全球競爭力指數
整體指數分類指數
排名(在140名之中)評分(佔最高分數的百分比)基本需求(例如制度**、基礎設施、電力供應)促進充效率的要素(例如:高等教育與訓練、金融市場發展)創新與先進程度因素(例如:科技知識)
779評分(佔最高分數的百分比)

*全球競爭力指數乃根據超過100項指標,對140個經濟體作出排名,競爭力是決定某經濟體生產力水平的一套制度、政策及因素。

**制度提供法律和行政架構、個人、公司和政府在架構中互相影響,以創造財富。

下圖為資料B
民主指數(在167名之中的排名)全球競爭力指數(在140名之中的排名)
瑞士61
美國193
香港特別行政區667
新加坡752
埃塞俄比亞124109
中國14428

6    0    0    0

引用:+DSE+文憑試今日(11日)進行通識科考試,

原帖由 elbar 於 16-04-11 發表
DSE 文憑試今日(11日)進行通識科考試,試卷中包括3條必答題,題目中問及本地農業發展、民主與全球競爭 ...
好難!

知我者謂我心憂,不知我者謂我何求!

醒目開學勳章

回覆:DSE 通識試卷出爐 你識唔識答?

我女話,果題政治題,大家一齊不識,要衰一齊衰

佢有同學,連條問題都不明問乜,吹都不識吹

引用:我女話,果題政治題,大家一齊不識,要衰一

原帖由 CrabPincers 於 16-04-12 發表

佢有同學,連條問題都不明問乜,吹都不識吹:quie ...
每個分題,分數不多,應該不用吹。而且a和b分題,只能根據資料作答,只有c題可以用資料以外的知識作答。

回覆:me2 的帖子

如果比我去考,肯定肥硬

醒目開學勳章 王國長老

引用:我女話,果題政治題,大家一齊不識,要衰一

原帖由 CrabPincers 於 16-04-12 發表

佢有同學,連條問題都不明問乜,吹都不識吹:quie ...
真係天馬行空大家鬥吹喇今次....究竟政府希望一個17、18歲學生有幾博學多才?

同以往幾年的題目型式是否相似?

HlV針學生一定要打?

而家唔係拉c u r v e,係鬥高分情況下,會唔會好蝕呀?

答政治題仲要睇下改卷老師企邊面

王家爸爸  答呢題唔駛太多政治考量。  發表於 16-5-2 10:51

其實有咩政治要考慮?大家有無真係睇題目?又有幾難?好似atpitude  test 咁姐!

王家爸爸  同意   發表於 16-5-2 10:42

samsam123321 發表於 16-4-28 09:57
其實有咩政治要考慮?大家有無真係睇題目?又有幾難?好似atpitude  test 咁姐! ...
老實講,呢道題其實出得好好,不但可以有效地測試學生對通識科各主題既認識,亦可測試學生有無分析能力。 數据基本上充足,如果小朋友既文字同數字logic都好,有冷静地睇題目、理性地分析數据,應該好易答。

chocolatebean 發表於 16-4-27 08:11
而家唔係拉c u r v e,係鬥高分情況下,會唔會好蝕呀?
呢題高分既可以好高分,低既可以好低。

引用:Quote:原帖由+CrabPincers+於+16-04-12+發

原帖由 ChiChiPaPa 於 16-04-12 發表
每個分題,分數不多,應該不用吹。而且a和b分題,只能根據資料作答,只有c題可以用資料以外的知識作答。

...
Agree.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:sweetchrisma 的帖子

希望各位唔好再不斷話
要睇閱卷員的立場

以前大家中文作文
又唔見你地擔心閱卷員的立場
寫我的志願是做醫生
個老師可能都會好唔同意
又唔見你地會驚

通識科從來沒有考政治立場
傳媒吹 大家唔好跟住講

其實這一題都不是什麼政治題
這題只不過係想考下 競爭力
同埋點樣組織和分析資料

我明白大家以前都冇讀過通識
以前個年代又唔會讀時事

但是 盲從附和
不斷將所有野發烤

對小朋友真是無益!

阿女都話做呢題係唔使識政治至識做的。

王家爸爸  所以答呢題,分析能力同語文能力好重要   發表於 16-5-12 17:16
王家爸爸  呢題其實可以避重就輕   發表於 16-5-12 17:15

selling2012aug 發表於 16-5-12 09:18
希望各位唔好再不斷話
要睇閱卷員的立場
唔可以話閱卷員既立場完全無影響分數,但係就呢題來講,如果以事論事,應該唔會被閱卷員既立場影響分數。
‹ 上一主題|下一主題