用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: tracy.crazy0827
go

入u 比率

回覆 locust 的帖子

呢幾屆IB唔會有特別多資源,以後唔知

回覆:入u 比率

因為我認識一真道家長以其子女成績在可入IB的名次而自豪

引用:Quote:ozoz+發表於+16-4-16+13:18+哈哈,我

原帖由 Rachelmummy2008 於 16-04-17 發表
BINGO求知慾的真道精神全中 ! 我都忙緊應付小女嘅呢樣點解會咁,個樣點用架???今天她自己一路玩玩 ...
係咪好多小朋友都好鐘意問問題?十萬個為什麼嘛?其他官津校小朋友不愛問問題嗎?

littliemicmic 發表於 16-4-19 17:45
係咪好多小朋友都好鐘意問問題?十萬個為什麼嘛?其他官津校小朋友不愛問問題嗎?

...
請你不要誤會,我從來不會說其他官津學校就沒有愛發問的學生呀!亦唔係話其他學校唔好。

引用:Quote:littliemicmic+發表於+16-4-19+17:45

原帖由 Rachelmummy2008 於 16-04-19 發表
請你不要誤會,我從來不會說其他官津學校就沒有愛發問的學生呀!亦唔係話其他學校唔好。 ...
我都係好奇問,因為我冇機會接觸小學生。我都想知真道學生比起官津校學生係咪更愛發問,比如官津學生原本愛發問但都好快被打沉。

joyjoyparent  ...(接上) 最重要的.  發表於 16-5-2 11:15
joyjoyparent  我估無人答得到, 因為沒有人會為答此題目而安排子女讀不同學校來驗證. 似乎真道家長收貨, 我想對他們而言是   發表於 16-5-2 11:13

引用:Quote:原帖由+Rachelmummy2008+於+16-04-19

原帖由 littliemicmic 於 16-04-19 發表
我都係好奇問,因為我冇機會接觸小學生。我都想知真道學生比起官津校學生係咪更愛發問,比如官津學生原本愛 ...
我相信小孩子天生都有好奇心,愛問點解,其他學校我唔清楚亦唔評論,可以分享嘅係真道比空間小朋友發問,鼓勵小朋友發問亦引小朋友去諗去問,至於結局係咪個個小朋友不停問為什麼,當然係人人性格不同,加上屋企處理方法而程度不同啦。

回覆 locust 的帖子

呢啲嘢睇個人,你識“一個”覺得自豪,我識好多個包括我係為子女的能力得以証明而高興。或者呢個等同別人眼中的自豪。
利申:我係自豪+自豪/一個DSE+一個IB

joyjoyparent    發表於 16-5-2 11:13

唔在乎入U的人, 是否都有兩手準備, 本地唔得就去外國升學? 小朋友仍讀幼稚園, 但我想了解多點 IB, 謝謝.

SnowlyL 發表於 16-6-17 10:26
唔在乎入U的人, 是否都有兩手準備, 本地唔得就去外國升學? 小朋友仍讀幼稚園, 但我想了解多點 IB, 謝謝. ...

咁其實唔係淨止真道,基本上間間學校,包括所謂神校,都會有家長諗住送仔女去外國。

而小朋友仲細,十幾年後嘅嘢太長遠,選校我會先考慮小朋友會唔會讀得開心同埋能否健康成長,入U率反而係次要。

至於IB,可以去呢個網頁研究一下:http://www.ibo.org

回覆:littlefaith 的帖子

Thanks!

真道係一條龍學校, 學生直升中學, 當然會有學習成績差異的學生, 如果直接和只收Band 1成績的學校比較入大學率是很不公平的。

YanKanMom  同意啊  發表於 16-6-21 11:51

qlaw 發表於 16-6-21 11:20
真道係一條龍學校, 學生直升中學, 當然會有學習成績差異的學生, 如果直接和只收Band 1成績的學校比較入大學 ...

啱﹗呢個就係正正道出好多香港家長的盲點:只睇神校名校入U率,但又唔理呢啲神校名校DSE學生,好多根本已經唔係小學嗰班學生,而係汰弱留強之下的學生。