用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 讀西史!?!?
樓主: austism
go

讀西史!?!? [複製鏈接]

austism, 既然亞仔咁講, 由得佢揀, 只是跟佢講, 亞媽尊重你的選擇, 你自己要落力些讀書啦

引用:austism,+既然亞仔咁講,+由得佢揀,+只是跟

原帖由 Marians 於 16-04-11 發表
austism, 既然亞仔咁講, 由得佢揀, 只是跟佢講, 亞媽尊重你的選擇, 你自己要落力些讀書啦
...
係呀,唯有咁,佢讀又唔係我讀。

不過會再問下老師意見。

多謝你!

austism 發表於 16-4-9 12:31
多謝你的回覆,佢自己都有同我講過升上中四後,History應該唔係咁易,要理解。

...

中西史, 真係要寫好多好多ESSAY, 寫到手軟

中大藥劑收生成績年年高過中大醫(計中位數及平均分), 神科計7科的, 不要再信公佈統計是六科以為是6, 況且人人都修M1/M2, 反而醫科有人無修M1/M2. 要求CHEM 加一科理, 建議最好是生物. 7 科平均五星才穩入. 至於低D有無, 好講當年供求問題, 多不多人填A1囉.

引用:+本帖最後由+TwinWong+於+16-4-12+10:26+編

原帖由 TwinWong 於 16-04-12 發表
雖然佢英文ok, 但咁嘅情況,好令人擔心

引用:+本帖最後由+hksnoopy+於+16-4-12+20:29+編

原帖由 hksnoopy 於 16-04-12 發表

中大藥劑收生成績年年高過中大醫(計中位數及平均分), 神科 ...
多謝你d資料,等我可以同佢講下入pharmacy 的情況...............等佢死左條心

樓主, 仔仔有無次選想讀O既科目?.

austism 發表於 16-4-8 00:46
阿仔目標想讀 Pharmacy , 但偏偏係西史最高分(全級第一),其他phy , Chem, bio只係全級average高少少,ma ...
我覺得西史既出路係入大學, 因我朋友既女都係咁, 佢當年讀西史我都覺得怪怪地, 不過入左三大.  如果 Pharmacy只係要求CHEM, 冇要求M2, Chem, bio + 西史?  

引用:樓主,+仔仔有無次選想讀O既科目?.+

原帖由 qkhui 於 16-04-22 發表
樓主, 仔仔有無次選想讀O既科目?.
暫時冇.....

引用:Quote:austism+發表於+16-4-8+00:46+阿仔目

原帖由 tintinlam 於 16-04-22 發表
我覺得西史既出路係入大學, 因我朋友既女都係咁, 佢當年讀西史我都覺得怪怪地, 不過入左三大.  如果 Pharma ...
我記得只要求chem,但要咁高分要佢加倍努力,或者再諗第二科。

上年有位師兄在DSE考得好好,港大有law offer,但佢最後去演藝讀音樂!你地點睇我覺得好可惜,但音樂又係佢嘅興趣,佢父母好睇得開

austism 發表於 16-4-22 22:27
我記得只要求chem,但要咁高分要佢加倍努力,或者再諗第二科。

上年有位師兄在DSE考得好好 ...
咁似我朋友既女既, 不過我老友冇人地父母咁睇得開, 佢話比佢女知, 興趣唔可以當飯食, 雖然個女好喜歡音樂, 都係乖乖地入三大, 而音樂就跟左樂團四處去表演, 實際經驗未必差得過音樂學院(唔係我講既, 人地阿媽講既.)  不過我唔反對佢父母既做法, 所以細侄女問我, 我都係話佢父母為佢好.

引用:Quote:austism+發表於+16-4-22+22:27+我記

原帖由 tintinlam 於 16-04-22 發表
咁似我朋友既女既, 不過我老友冇人地父母咁睇得開, 佢話比佢女知, 興趣唔可以當飯食, 雖然個女好喜 ...
比我都會似你老友咁選擇,所以我覺得選演藝的師兄好另類

‹ 上一主題|下一主題