用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖保祿學校(銅鑼灣)家長交流區
go

聖保祿學校(銅鑼灣)家長交流區  

各位SPCS家長你好,好開心阿女入到SPCS(2016-17年度新生),真怕學校程度高阿女追得辛苦。可否分享下新學年開始前,有甚麼可一早做好準備,以致適應會好D
謝謝!

回覆:tkwma 的帖子

我女也是2016 - 17 中一新生,多多指教 !

回覆:聖保祿學校(銅鑼灣)家長交流區

多多指教

我女兒都是2016—17新生,多多指教!

第日多D交流下!

引用:我女兒都是2016—17新生,多多指教! +

原帖由 cyfok 於 16-05-13 發表
我女兒都是2016—17新生,多多指教!
多多指教呀! 外來生同一班,我地D女應該同一班呀!

回覆:Yanhunghei 的帖子

其實是否只收1班3X人咁少?

引用:其實是否只收1班3X人咁少? +

原帖由 tkwma 於 16-05-19 發表
其實是否只收1班3X人咁少?
聼聞一班有成四十人,共六班。應該收咗五十個左右外來生,但有十個八個non Chinese 學生會被安排另一班。

引用:Quote:原帖由+tkwma+於+16-05-19+發表其實

原帖由 Yanhunghei 於 16-05-19 發表
聼聞一班有成四十人,共六班。應該收咗五十個左右外來生,但有十個八個non Chinese 學生會被安排另一班。

...
lC!40人一班都幾多

回覆:tkwma 的帖子

聽講7月升中放榜後即使有學生唔讀,SPCS也不會再收生,而果屆可能就會少外來生D!

我女今年剛畢業

引用:我女今年剛畢業

原帖由 melindalsl 於 16-05-23 發表
我女今年剛畢業
SPCS 畢業? 恭喜晒呀! 有冇經驗可同我地分享呢?

引用:我女今年剛畢業

原帖由 melindalsl 於 16-05-23 發表
我女今年剛畢業
恭喜曬呀!我地先剛起步!
你女考GCE定IGCSE?

Yanhunghei  死啦! 我對呢D試唔熟呀   發表於 16-5-24 16:13

中四有考IGCSE, 中六考DSE 因為唔去外國升學, 又唔想比多D學費join non-JUPAS.  

引用:中四有考IGCSE,+中六考DSE+因為唔去外國升

原帖由 melindalsl 於 16-05-27 發表
中四有考IGCSE, 中六考DSE 因為唔去外國升學, 又唔想比多D學費join non-JUPAS.
中四就考IGCSE,咁係幾時開始要揀?

中三開始讀IGCSE課程

dear 先輩門, may i know IGCSE is for UK overseas studies? is it for university entry or for UK secondary school entry? if you get good exam in IGCSE, local students still needs to sit for DSE or IB if wanna enter hk uni?

Also, i see GCE IAL on Convent's website. what is different from IGCSE?

I tried to read this link but still not fully understand it.
http://www.itseducation.asia/UK- ... betweenGCSEandIGCSE

thank you very much in advanced.

回覆:mamaokasan 的帖子

IGCSE 程度 = 以前的會考 ,GCE 程度 = 以前的A-level,所以入大學須要考GCE。

SPCS 係F4安排學生考IGCSE,F5&F6學生可選讀DSE或GCE課程,主要給學生多一個選擇,對於中文較弱或打算海外升學的學生,不用被DSE的core courses 限制。

對於一心考DSE的學生來講,考IGCSE可能多咗workload,但學校覺得學生可提前獲得考公開試經驗。

回覆:mamaokasan 的帖子

謝謝Samer清楚的解釋!

引用:IGCSE+程度+=+以前的會考+,GCE+程度+=+以

原帖由 samer 於 16-06-01 發表
IGCSE 程度 = 以前的會考 ,GCE 程度 = 以前的A-level,所以入大學須要考GCE。

SPCS 係F4安排學生考IGCSE ...
多謝賜教。我真係一無所知。