用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 放完假收拾心情,準備第一次呈分試了,大家分享一下 ...
樓主: Eat_Sleep_Play
go

放完假收拾心情,準備第一次呈分試了,大家分享一下  

hkpapa852 發表於 16-5-24 11:06
有D官津中學要睇埋家課冊

好似津校沙田體藝及直資中華基金都睇手冊.

好攪笑, 我男同事個女今年報體藝有得面試時才知道要睇小五小六手冊, 個男同事即刻係屋企搵佢女本小五手冊, 發覺本手冊俾讀幼稚園嘅細仔一早晝花晒, 個男同事係公司度用塗改液係度不斷塗, 我係佢對睇到好好笑但又替佢慘

聽人講, 基本上呈分試d卷會容易過平時, 是真的嗎?

回覆 小時了了 的帖子

那就死喇! 我果個d字肉酸到我睇唔倒!

小時了了  又唔洗咁擔心, 唔係好多間中學睇架  發表於 16-5-24 15:47

引用:聽人講,+基本上呈分試d卷會容易過平時,+是

原帖由 呀b仔 於 16-05-24 發表
如果呈分試容易過平時考試的話,那排頭幾名那些完全是鬥小心!

呀b仔 發表於 16-5-24 15:13
回覆 小時了了 的帖子

那就死喇! 我果個d字肉酸到我睇唔倒!
因為都想target 體藝呀!

小時了了    發表於 16-5-24 17:25

moon.ng 發表於 16-5-24 15:50
如果呈分試容易過平時考試的話,那排頭幾名那些完全是鬥小心!
可以咁講, 越叻只會更叻!

我希望淺少少,起碼全A先有機會見

引用:我希望淺少少,起碼全A先有機會見

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-05-24 發表
我希望淺少少,起碼全A先有機會見
A係無統一標準,每間學校A既分數係可以唔同~~~

呀b仔 發表於 16-5-24 15:12
我囡囡去年考呈一時,d卷深到死,有d仲係未教到的課程照出題,
一向平常心的我們此刻也有被學校出賣的感覺

班主任還經常說"你地有補習的唔會攞足分數,因為那些分數是補習而來的!

終於呈一分數出來之後大执位,囡囡由級1X跌至4X/6X(B1變B3)

所以上小六便開始參加功課輔導班,學校靠不住唯有靠自己好了

學校的解釋是,卷淺難過教育局審查一關

這裡有請大家自強,保重

呀b仔  吓! 唔係嘛, 唔係出到平時咁, 都唔好出到未教過啦!   發表於 16-5-25 15:17
Eat_Sleep_Play  有無攪錯,學校靠害,如果學校教得好,根本唔應該補習  發表於 16-5-25 12:09
YmOra  係靠嚇至真.  發表於 16-5-25 10:07
SingMom  卷淺難過教育局審查一關? 關教育局乜事? 教育局都唔會睇. 你間學校靠害就真!   發表於 16-5-25 00:07
YmOra   老師的確信唔過.  發表於 16-5-24 23:28

shypama 發表於 16-5-24 22:19
我囡囡去年考呈一時,d卷深到死,有d仲係未教到的課程照出題,
一向平常心的我們此刻也有被學校出賣的感覺:sca ...
靠害

shypama    發表於 16-5-24 23:16
MCS奮鬥中        

醒目開學勳章

小時了了 發表於 16-5-24 14:57
好似津校沙田體藝及直資中華基金都睇手冊.

好攪笑, 我男同事個女今年報體藝有得面試時才知道要睇小五小六 ...
有D中學面試時係會睇手冊, 睇下小朋友會唔會時常欠交功課 / 忘記蔕書本等等, 所以班主任一早提佢地要寫靚d字及小心保存手冊.
上年, 阿女的同學去叩門時, 就是手冊被記了數次欠交功課紀錄, 最後中學為此不取錄佢

shypama  因小失  發表於 16-5-24 23:26
Yanamami  其实唔太过份欠带可以接受。  發表於 16-5-24 23:13

shypama 發表於 16-5-24 22:19
一向平常心的我們此刻也有被學校出賣的感覺:sca ...

我女今年小五, 下星期三考呈分試了. 純個人覺得學校小五比以往四年先至黎考得多及考深.

聞說上學期數學全級超過一半人唔合格, 小女一直4年來數學分數係80幾至90幾之間, 小五上學期卻暴跌50幾至60幾之間, 就好似妳咁呢科由B1 跌去B 3. 常識有 1 課依家都未教, 阿女話老師話自己睇個課唔教喇, 但要考架. 中文課文又比以往幾年考多兩三課, 數學又係考多幾課. 臨考前呢兩星期"瘋狂地" 趕教書, 教完即考, 真係溫都溫唔切

下星期考試, 吸取上學期經驗, 我嘅策略係估學校出得深咁同阿女備戰的

呀b仔  我地五年級第一個考試又係出得好深, 精英班裡的同學跌的好多! 之後果一兩次考試就正常反, 唔知今次呈一有點   發表於 16-5-25 15:22
chesswin  策略黎的, 我阿女五年級第一次考試又係出得好深  發表於 16-5-25 09:39

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-5-25+09:42+編

原帖由 小時了了 於 16-05-25 發表
反正大家都一樣,不用特別擔心!

小時了了 發表於 16-5-25 09:29
我女今年小五, 下星期三考呈分試了. 純個人覺得學校小五比以往四年先至黎考得多及考深.

聞說上學期數學全 ...

你先要鎮定,別要被學校打亂你和囡囡的心情,以免情緒影響考試質素,尤其每考完一科,不要作太深入探討住,努力捱過晒4日的考期先,務必盡量不要失分太多,還有呈二呈三可作重新佈署嘛!對孩子多作鼓勵,暫且把不滿放下,孩子更需要我們的力量支持嘛!

努力加油呀!

小時了了 發表於 16-5-25 09:29

聞說上學期數學全 ...
嘩,好慘呀,如果我哋學校都係咁,實有家長投訴,我哋5月頭就已經出範圍比我哋讀,好在份量同平時差唔多,中英仲考少咗reader,如果好似上年咁要考哂成本三國演義,剩係睇書都睇死人

好似都幾多小學係學生手冊和家課冊分兩本,如果中學寫話要帶學生手冊,我一定只帶學生手冊,唔會帶家課冊

sammag 發表於 16-5-25 13:05
好似都幾多小學係學生手冊和家課冊分兩本,如果中學寫話要帶學生手冊,我一定只帶學生手冊,唔會帶家課冊:w ...
我哋係分兩本架,但衰在欠交同加操行分都係寫响手冊,無得呃

回覆 小時了了 的帖子

您都好丫,一小五開始就給您們心理準備
我囡囡呈一才來,俾晒d有補習嘅执晒d靚位
老師仲話有補習的會拿不足分數,結果就銑左我囡囡
之後就話囡囡係B3(真係有呈教育局分數咖)
神童都難追啦

引用:Quote:sammag+發表於+16-5-25+13:05+好似都

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-05-25 發表
下,欠交不是寫在家課冊?咁真係驚驚

Eat_Sleep_Play  寫手冊,仲要扣操行分  發表於 16-5-26 19:28

Eat_Sleep_Play 發表於 16-5-25 22:07
我地一样