用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 放完假收拾心情,準備第一次呈分試了,大家分享一下 ...
樓主: Eat_Sleep_Play
go

放完假收拾心情,準備第一次呈分試了,大家分享一下   [複製鏈接]

引用:六月呈一,+只剰一個月,+請問一個月可以怎樣

原帖由 anthony8899 於 16-04-24 發表
六月呈一, 只剰一個月, 請問一個月可以怎樣操?
報讀操卷班有沒有作用呢?
大家可分亨下嗎?
操卷對長遠學習幫助不大,但對應付考試都會有啲幫助,情形等同家長自制補充練習比小朋友操一樣,分別係比人操定自己操,如成績弱就去操下啦,操英/數作用應該比較大。

anthony8899  暑期大假, 您地會點安排?  發表於 16-4-27 14:04

Yanamami 發表於 16-4-5 21:16
我只提阿女係鬥小心,只要唔好有careless mistake就可以了,反正平曰唔累積d唔識既野,明哂識哂就得~平曰識 ...

同意呀, careless mistake 真係死症,我個係仔,更加粗心大意,
都唔知點幫佢好~

對呀, 平時問課本時, 都有反應, 但到考試成績就有很大落差, 相信是小朋友的careless mistake多。他們一做完就放下筆,永遠都唔會去查看。 這點最頭痛, 不知怎樣去改掉這壞習慣。

3excellent 發表於 16-4-27 14:17
仲有, 你小朋友嘅同學已經係競爭對手, 說話要小心.

學校都有佢立場, 你要自己好清晰 ...
但問題係, 你見到好多帖, 家長到要交表一刻, 都好似仲未了解遊戲規則, 咁.........可以有幾清晰?

3excellent 發表於 16-4-27 15:04
永遠都係當局者迷, 我都會...
特別係在極大壓力下~

我想請教,不知自己既幾多%內是因為學校沒有公佈名次嗎?

我最困惑是即使知道自己學校級名次三甲內,以為一定是B1A,但全港排名卻跌出B1A,會更失落~

sammag 發表於 16-4-27 15:23
我想請教,不知自己既幾多%內是因為學校沒有公佈名次嗎?

我最困惑是即使知道自己學校級名次三甲內,以為 ...
放心, 你唔會失落的, 因為你永遠唔會知道自己既全港排名!

3excellent  講得啱, 大家都係斷估. 其實點解唔公報, 根住排名輪隊選校?! 應該更公平.  發表於 16-4-27 15:51

3excellent  講得啱, 大家都係斷估. 其實點解唔公報, 根住排名輪隊選校?! 應該更公平.  發表於 23 分鐘前

因為香港係行普及教育, 唔係精英教育, 所以等D家長估估吓, 估錯band, 或驚估錯band, 神早放B2, 咁至可以將每間學校有好的又有稍遜的同學, 拉近距離丫嘛。

3excellent  既然係咁就駛咩分band 選校, 全部抽籤決定, 取消私立同直資, 全部中央管核-----到時香港實倫陷   發表於 16-4-27 16:22

3excellent 發表於 16-4-27 15:04
永遠都係當局者迷, 我都會...
特別係在極大壓力下~
但當你小朋友平均分9X....入到頭30%....都可能只係同門較量
當行出門口...仲未肯定到自己係咪大隻仔呢

Yanamami 發表於 16-4-25 08:08
其实我幾反对上操卷班,操熟答題技巧同速度,唔等同掌握学科知識同能力,得到好成績係假象,上到中学原形 ...
我都明,但乜方法試過都唔得嘅時候,"操卷班"呢幾個字不其然浮咗出嚟

Eat_Sleep_Play 發表於 16-4-28 19:11
我都明,但乜方法試過都唔得嘅時候,"操卷班"呢幾個字不其然浮咗出嚟 ...
我小朋友前小學校長分享P6考試心得....對於D成績一般既
到宜家乜都唔好搞啦...唔好諗邊到可以改善
係現在得既能力範圍內全力做...要改善之後大把時間做...包括興題項目

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-4-25+08:08+其实

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-04-28 發表
我都明,但乜方法試過都唔得嘅時候,"操卷班"呢幾個字不其然浮咗出嚟 ...
我自己就堅持無送個仔去操卷班,因為覺得佢返完全日學,仲要去補習社,之後回家仲要做功課,真係好慘……
我寧願辛苦啲,上學嘅日子每日幫佢跟功課,睇佢有咩唔識,即時教番佢,到星期六/日比中,英,數練習佢做,並同佢一齊對答案,一齊分析題目,四年級暑假開始,每天出時間表比佢天天做中,英,數練習各一個單元,日子有功,成績突飛猛進,根本不用去操卷,他現在語文和數理的基礎紮實了很多,應付考試也沒有從前吃力。

Eat_Sleep_Play  日子有功  發表於 16-4-29 23:43
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]

irenenursing 發表於 16-4-28 23:23
我自己就堅持無送個仔去操卷班,因為覺得佢返完全日學,仲要去補習社,之後回家仲要做功課,真係好慘……
...
似乎同操卷班分別唔大 ~~~

3excellent  真頭比操卷班更INTENSE  發表於 16-4-29 16:21

回覆:mcl203 的帖子

我只讓他在學校假期時天天做中,英,數練習,上學的日子不用做。

[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]

引用:Quote:mcl203+發表於+16-4-6+14:30+我一向

原帖由 little_yolky 於 16-04-06 發表
好似聽過D唔知乜乜專家話, 呢D叫做暗示, 即你叫小朋友小心唔好跌到, 佢腦裡面會諗住跌倒, 所以會即刻跌倒。 ...
家長惡夢,防不勝防

今日學校停課,普通話改下禮拜一考,你哋普通話筆試計唔計入呈分?

山海兒女  我哋計1  發表於 16-5-10 17:57
Yanamami  唔計  發表於 16-5-10 17:33

引用:今日學校停課,普通話改下禮拜一考,你哋普

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-05-10 發表
今日學校停課,普通話改下禮拜一考,你哋普通話筆試計唔計入呈分?
我地普通話口試同筆試都唔計呈分,但成績會登落成績表。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:Quote:irenenursing+發表於+16-4-28+23:23+

原帖由 mcl203 於 16-04-28 發表
似乎同操卷班分別唔大 ~~~
其實响屋企家長自己操跟報操卷班情況近似,只係有部份家長唔識/冇時間自己操,自己選題比小朋友做,咪直接去操卷囉,所以都不用介意有些家長話自己冇送小朋友去操卷。正如有家長好喜歡話小朋友冇補習架,家長自己督住自己教,其實嚴格黎講咪一樣係有,只不過補習老師變了家長吧 ! 所以都唔駛太理會有冇補習/有冇操卷一詞,最重要係個結果,想小朋友呈分試考得好,操卷對短暫衝線相信絕對有幫助。

‹ 上一主題|下一主題