用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 放完假收拾心情,準備第一次呈分試了,大家分享一下 ...
樓主: Eat_Sleep_Play
go

放完假收拾心情,準備第一次呈分試了,大家分享一下   [複製鏈接]

小時了了 發表於 16-4-6 09:21
唉! 阿女間學校小五考試真係同小一至小四考試範圍多咗.

小一至小四: 中,英測驗時測過的課文, 考試不用考 ...

嘩.....你間學校真係無陰公喎,呈分試先嚟加多D範圍
我哋都係唔考課文,剩係考工作紙,不過中英考好多課外嘢

Yanamami  課外野先考到你有幾多墨水嘛,即唔洗温書囉~  發表於 16-4-6 23:00

Eat_Sleep_Play 發表於 16-4-6 22:42
你就好啦已經甩身,我哋仲晌呢個苦海上浮沉
都係前輩教我……呢个summer上心儀校網印d application forms出黎俾阿女親自填,—來俾佢熟習下点填(HY不明文規定要学生自己填),二來俾佢知学校要求。Assume你开始準備portfolio(虽然有話唔係—定要交,但整好左,填表時好似有个summary在手,無禁多甩漏)。如你諗住申請SPCS, 呢个summer就好做定4本book reports同自我介紹入定係手指~好多野做分散你对呈分試注意力呢!

karenlyk    發表於 16-6-15 12:53
gigayan    發表於 16-4-25 16:01

Yanamami 發表於 16-4-6 23:09
都係前輩教我……呢个summer上心儀校網印d application forms出黎俾阿女親自填,—來俾佢熟習下点填(HY不明 ...
嘩,多謝Yanamami嘅提醒呀你所講果兩間學校都係我哋的Dream School,不過阿女嘅成績仲要加倍加倍努力

Portfolio方面,學校3月已經出咗電郵要我哋準備,就係咁先至感受到學校的壓力

Yanamami  唔好當係压力,机会只係留俾有準備既人~  發表於 16-4-7 00:23

Himma0904 發表於 16-4-6 08:26
真係只有多做,做得多,錯得多就會明,我個仔由五年級上學期得六十幾分操到六年級上學期有八十幾分...
我哋 ...

Just doing more doesn't work for my girl.  She recently score A in the recent Maths exam, she had failed results before.  We didn't give her tons of papers to do.  We're very much focusing on understanding and do maths in a smarter way.

我個人覺得千萬不要抱着“非君不嫁”的心態去選校就已經減少不少壓力。起碼諗定十個八個alternatives同小朋友講定,第九、十間係諗埋萬一失手的baselines。這樣分分鐘可能在最少壓力的情況下有意外驚喜Good luck!

Yanamami    發表於 16-4-7 00:24

cmchang0927 發表於 16-4-7 00:04
我個人覺得千萬不要抱着“非君不嫁”的心態去選校就已經減少不少壓力。起碼諗定十個八個alternatives同小朋 ...
認同~~及早諗定幾个plan 同自已preference, 就唔洗到時又上黎问A vs B vs C, 又或者簽唔簽直資好定搏津校好。

回覆:放完假收拾心情,準備第一次呈分試了,大家分享一下

請問做portfolio會唔會做埋小一至小三的成績獎項?

sumyee 發表於 16-4-7 09:56
唔好晒紙, 有部份學校限紙張,
最好跟中學要求, 最多做4-6年級

回覆:TwinWong 的帖子

Thanks!!

sumyee 發表於 16-4-7 09:56
我有做喎.....當然係計過有用先放啦 ~~~

Yanamami  係野奬禁有份量呀?  發表於 16-4-7 13:15

Yanamami  係野奬禁有份量呀?  發表於 半小時前

又唔需要計份量既

我中意既做法係....首要睇得C服...適當既量就ok....但要盡量少....次係我想話D乜俾學校知
我一向好主觀咁認為...除非學校唔收...否則...要睇既會睇...唔睇既少至1張紙都唔睇...所以...自覺有用就放

今日派咗第二學段成績表,阿女成績跌咗,但整體平均分高哂,即係同學們開行turbo

引用:Quote:cmchang0927+發表於+16-4-7+00:04+我

原帖由 Yanamami 於 16-04-07 發表
認同~~及早諗定幾个plan 同自已preference, 就唔洗到時又上黎问A vs B vs C, 又或者簽唔簽直資好定搏津校好 ...
近日計畫緊阿女們D暑期活動,原來補習社好多暑期班的,有專供呈分試。我諗住阿女升小五暑假,俾佢補三科主科呈分試班,唔知會不會好無良。

佢成績比較不穩,谷一谷+我跟一跟,可能考到級十或以上都唔係無可能不過佢好似唔多想補習咁。

little_yolky 發表於 16-4-23 22:33
近日計畫緊阿女們D暑期活動,原來補習社好多暑期班的,有專供呈分試。我諗住阿女升小五暑假,俾佢補三科主 ...
今日都有同其他媽咪討論過操卷班呢個問題

六月呈一, 只剰一個月, 請問一個月可以怎樣操?
報讀操卷班有沒有作用呢?
大家可分亨下嗎?
我囡囡英文最差...不知有沒有辦法...

YmOra  操卷未必好,或會弄巧反拙呀!  發表於 16-4-24 23:23

anthony8899 發表於 16-4-24 00:50
六月呈一, 只剰一個月, 請問一個月可以怎樣操?
報讀操卷班有沒有作用呢?
大家可分亨下嗎?
我哋想暑假上,而家學校一星期補3日課,無時間操卷

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

您們小學很進取喎...

Eat_Sleep_Play  無計,學校D嘢教得深  發表於 16-4-28 19:03

Eat_Sleep_Play 發表於 16-4-24 22:52
我哋想暑假上,而家學校一星期補3日課,無時間操卷

其实我幾反对上操卷班,操熟答題技巧同速度,唔等同掌握学科知識同能力,得到好成績係假象,上到中学原形畢露,未必跟得上。等於有d女人化个靚,—素顏就嚇死人。

TwinWong    發表於 16-4-27 16:36

引用:今日派咗第二學段成績表,阿女成績跌咗,但

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-04-23 發表
今日派咗第二學段成績表,阿女成績跌咗,但整體平均分高哂,即係同學們開行turbo ...
我女第一段考已經係咁,平均分升左少少,但名次跌左廿名,幾恐怖呀

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-4-25+08:10+編

原帖由 Yanamami 於 16-04-25 發表
原來個D叫操卷班。佢張宣傳單張寫得好好咁喔,第一part講解,第二part做卷,第三part解析份卷⋯話可以培養小朋友從心理上應付呈分試咁話的

Yanamami  嚇人咩?心理上应付……  發表於 16-4-26 22:04
‹ 上一主題|下一主題