用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 放完假收拾心情,準備第一次呈分試了,大家分享一下 ...
go

放完假收拾心情,準備第一次呈分試了,大家分享一下  

放完復活節假期,第一日返學,收拾心情準備6月頭呈分試了

其实如果唔去諗佢,同平時考試無乜分別,又唔会特別难或範圍多既~

peggy    發表於 16-4-5 20:43

回覆:放完假收拾心情,準備第一次呈分試了,大家分享一下

阿仔就係因為呈一太緊張太大壓力,所以退步了,做足準備放鬆心情去考就好,加油

Eat_Sleep_Play  謝謝鼓勵  發表於 16-4-6 01:29

我只提阿女係鬥小心,只要唔好有careless mistake就可以了,反正平曰唔累積d唔識既野,明哂識哂就得~平曰識,考時唔会唔識~

jackjackwin    發表於 16-4-6 12:23

Yanamami 發表於 16-4-5 20:36
其实如果唔去諗佢,同平時考試無乜分別,又唔会特別难或範圍多既~

最弊我日日都諗mouth:" />也開始感受到學校的壓力

Eat_Sleep_Play 發表於 16-4-5 21:16
最弊我日日都諗mouth:" />也開始感受到學校的壓力
諗禁多做乜?禁多个家長經驗係:压力会令人失準~~唔好諗唔好谷得太盡~家長唔好日哦夜哦“提”小朋友呈分試幾禁重要,反而係減压~~小朋友,尤是女仔早熟,佢地从学校同同学间已接收好多压力同升中訊息,咪以為佢地Feel唔到囉。

TwinWong  我女都係, 成日輸比自己心理, 真係會失手  發表於 16-4-6 12:40
Eat_Sleep_Play  都係我自己諗,唔敢提阿女咁多  發表於 16-4-6 01:31

回覆 Yanamami 的帖子

我女雖然只係小四,但學校/老師/同學都比好大壓力佢,今次下學期就係因為太緊張,而失準,跌左好多,好唔開心

大家都要加油了!
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

引用:回覆+Yanamami+的帖子 我女雖然只係小四,

原帖由 妹妹頭 於 16-04-05 發表
回覆 Yanamami 的帖子

我女雖然只係小四,但學校/老師/同學都比好大壓力佢,今次下學期就係因為太緊張,而 ...
係呀,朋友仔都係小四,因為佢哋學校小五分精英班,所以阿媽好緊張,加強補習,點知成績仲跌咗,跌出咗精英範圍,依家阿媽日鵝夜鵝,但成績就無起色。

佢阿媽話一定要讀B1,但唔好彩住響北區⋯

小時了了  住北區, 我鄉理啊  發表於 16-4-6 09:25

Yanamami 發表於 16-4-5 21:16
我只提阿女係鬥小心,只要唔好有careless mistake就可以了,反正平曰唔累積d唔識既野,明哂識哂就得~平曰識 ...

agree.  My approach for my girl is whenever there're concepts unclear, have to get them resolved and understood, especially for Maths.  Certain pressure is necessary, too much pressure will threaten them.  Once there're fear inside their mind, kids may work abnormally.  This is something to do with brain nerves, this is a psychological effect, according to children psychology.

My girl's Maths is the weakest link, she is always within the bottom 1/3.  In her final Maths exam, her scores is the top 3 in class.   She told me she worked particularly careful, paid absolute attention, of course we changed the way she studies.

Good luck to those who will be facing P5/6 exams!

醒目開學勳章 王國長老

同小朋友放鬆心情, 壓力太大時真係會發試瘟架.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 daisy17772 的帖子

你用什麼方法令阿囡數學成績進步? 想學習一下, thanks.

aa06 發表於 16-4-6 00:46

你用什麼方法令阿囡數學成績進步? 想學習一下, thanks.
Honestly speaking, I don't know how to share the experience, as we've tried tons of ways...eg. sending her to different maths center, private tutors.  In the end, we seek no help from outsider work best for her.  It pretty much depends on your kids' characters, some may work perfectly okay with math tutorial center, some may not.  So no universal rules.

All I can share is we go back to the basic, Get the basic understanding clear.  Many told us maths in primary is nothing more than doing more different kinds of questions.  But to me, I would say sorting out the basic concepts before doing a lot of exercises are crucial.  Then we go on with training the speed of doing maths, and do mock papers regularly.

Again, different children should have different treatments.Parents usually understand their children better, so we don't send her to any other centers.  Base on her weakness, we drill on those questions.  Working hard and with persistence is important.

daisy17772 發表於 16-4-6 01:03
Honestly speaking, I don't know how to share the experience, as we've tried tons of ways...eg. sendi ...
數學呢科真係好難攪,一係好好一係好差,我自己D數學差到不得了,由細比阿媽打到大

TwinWong  數學真係講天份, 唔好太差我會算數  發表於 16-4-6 12:43
little_yolky  好彩我阿媽從來唔會為讀書打人啫。  發表於 16-4-6 09:29

過來人小小經驗,我個大上年6月和11月考完兩次呈分,成績無大改變,有d仲跌咗,好彩上年年尾已有直資收咗,我才放心少少!今年1月係上學期期末試,這次不呈分,更何況已有直資收,我放手比佢自己一試;自己讀,有唔明先問我,點知佢成績大有進步,比我同佢溫,催逼佢來得好!初時我有些唔開心,心想「如果你兩次呈分都有咁成績,亞媽就唔使一額汗」,但再細想,原本佢真係自己能做到!我相信孩子真係有好大壓力,不論來自家長,學校和孩子本身!
我同大家一樣,還有二個月,到細女考第一次呈分,大女經驗告訴我,不要太緊張,才令孩子發揮更好的水平!

引用:回覆+daisy17772+的帖子 你用什麼方法令阿

原帖由 aa06 於 16-04-06 發表

真係只有多做,做得多,錯得多就會明,我個仔由五年級上學期得六十幾分操到六年級上學期有八十幾分...
我哋操英X小博士同埋恆常補習班咋。

Yanamami 發表於 16-4-5 20:36

唉! 阿女間學校小五考試真係同小一至小四考試範圍多咗.

小一至小四: 中,英測驗時測過的課文, 考試不用考的(每科大約都有3-4課左右)

小五: 上學期考試派通告通知考試範圍時驚見需要考埋測驗已測過的課文, 因為之前唔知道故平日同阿女溫書時無溫, 拿拿淋臨急去溫, 溫得急, 多, 燥呀陰公!!!!

hkmom  阿仔學校在復活假期前一連三日評估(中間沒有星期六日),中文和常識各7課書,都讀到佢眼坦坦   發表於 16-4-7 13:34

小時了了  住北區, 我鄉理啊  發表於 15 秒前

辛苦你了, 自行要唔要其中一個嚟我哋大埔試下, D學校都唔錯的。

little_yolky 發表於 16-4-5 22:04
我女雖然只係小四,但學校/老師/同學都比好大壓力佢,今次下學期就係因為太緊張,而 ...係呀,朋友仔都係小四,因為佢哋學校小五分精英班,所以阿媽好緊張,加強補習,點知成績仲跌咗,跌出咗精英範圍,依家阿媽日鵝夜鵝,但成績就無起色。

佢阿媽話一定要讀B1,但唔好彩住響北區⋯

你朋友有無好似我咁打算跨區報B1啊! 沙田幾好架!

little_yolky  提咗佢,但佢已經變咗阿愁。  發表於 16-4-6 09:39

little_yolky 發表於 16-4-6 09:27
小時了了  住北區, 我鄉理啊  發表於 15 秒前

辛苦你了, 自行要唔要其中一個嚟我哋大埔試下, D學校都唔錯的。
自行都諗過莫壽增及沐恩架. 莫壽增諗諗下以阿女過往成績未必得, 除非阿女呈一呈二時級名次高十幾廿名都機會大啲囉