用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 名校這東西(庫斯克)
樓主: elbar
go

名校這東西(庫斯克) [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-4-7 13:11
你說的歷史原因是指什麼? 點解大家都以為呢22間就係傳統呢校?

80年代初中學排名 - 頭四十名校
上世紀80年代初都不被認為是Top 22,更何況現在

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-4-7+13:13+官校

原帖由 hkpapa852 於 16-04-07 發表
官校其實重學術, 訓練自學會多D, 全人發展, 如體藝, 唔係無, 不過唔會太多支援. 你有幾何見到官校會係D1比 ...
夠唔夠出,我估係睇你收到D乜類型學生

熱血勳章

引用:Quote:yinyuemao+發表於+16-4-6+23:22+其實

原帖由 王家爸爸 於 16-04-07 發表
如果講緊傳統名校,一定有好處。首先,讀書壓力細啲(學校基本上唔會迫你讀);第二,均衡發展,傳統名校注 ...
另一好處是海外升學方面有優勢。很多外國院校對傳統名校有較大的信心,對新的地區名校欠缺認識。

王家爸爸  有一定優勢   發表於 16-4-7 14:29

ANChan59 發表於 16-4-7 13:19
剛才過關,睇唔到你的 link. 事實上你答咗。
當年冇乜官校,政府津貼及資助教會學校,強化教育。所以一直以 ...
其實 Grant School 係一批有特別待遇而由英文教會開辦既津校 (不少已變了直資), 所以官校不會計算在內

另外如果話名校, 培正 (不過唔係英文教會開辦), 點都係其中一間吧!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

NeoMom 發表於 16-4-6 09:52
有家長的諗法係只要入到名校, 唔叻都變叻, 就算在名校考第尾也勁過非名校考第一, 我有個FRIEND真係咁同我講 ...
我老細個阿爸以前同佢講, 約莫80年前佢大學生時, 有位轉校生, 响清華大學工科讀唔掂, 後來轉咗去中山大學工科插班, 考咗第一。

我當年會覺得清華大學真係勁, 不過, 依家就會考慮, 應該係中山大學既教學模式較適合果位插班生, 中山大學D教授真係勁, 可以將學生既潛質發揮出嚟。

ANChan59  可能因為不是普教中出身!  發表於 16-4-7 14:51

引用:Quote:NeoMom+發表於+16-4-6+09:52+有家長

原帖由 little_yolky 於 16-04-07 發表
我老細個阿爸以前同佢講, 約莫80年前佢大學生時, 有位轉校生, 响清華大學工科讀唔掂, 後來轉咗去中山大學工 ...
中山大學都是全國十大以內,都唔差㗎!

little_yolky  當然。  發表於 16-4-7 14:42
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-4-7+13:19+剛才

原帖由 hkpapa852 於 16-04-07 發表
其實 Grant School 係一批有特別待遇而由英文教會開辦既津校 (不少已變了直資), 所以官校不會計算在內

另 ...
通常 Grant Schools 是稱為傳統名校,而非名校,因為現正EK所講的名校,濫了些,無謂抝!

我喜歡用這個名單,因為是當年政府選擇出嚟,幾十年落嚟,又幾實至名歸,有其代表性。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-4-7 14:19
通常 Grant Schools 是稱為傳統名校,而非名校,因為現正EK所講的名校,濫了些,無謂抝!

如用 香港爸 最常提及升大學率計算,有部份可能已家道中落

little_yolky    發表於 16-4-7 14:43
王家爸爸  家道中落  發表於 16-4-7 14:33

5kin 發表於 16-4-7 11:55
一般band1學校嘅學生,
理應有平均以上嘅學業成績,
學校可以有機會比學生發展學業以外嘅活動,
如果小朋友係B1學生,應該有一定既自決能力,應該鼓勵佢哋自己決定讀邊間,同埋入讀之後參加嘜野課外活動。

Yanamami    發表於 16-4-7 14:38

hkpapa852 發表於 16-4-7 12:36
個人認為官立個兩間B1男校做唔到王家爸爸所講既第二點
小丸子比較目標為本,佢嗰間一定係睇重DSE成績。

引用:+本帖最後由+elbar+於+16-4-7+14:28+編輯+\

原帖由 elbar 於 16-04-07 發表
不同人有不同要求及目標,一日24小時,有得自然有失。

小學選有愛心,少功課及測考,到中學,我看多元智能多些,眼光遠些,入到他心頭好學科(是次選),將來搵到食就可以!

性格培養就只有靠自己家庭!

So far so good.

王家爸爸    發表於 16-4-7 17:33
elbar  DB 不算   發表於 16-4-7 16:11

ANChan59 發表於 16-4-7 14:47
不同人有不同要求及目標,一日24小時,有得自然有失。
用平常心睇問題。

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 16-10-24 13:31
有人同我講: 傳統名校成績好,係因為收既學生叻,再加出面補習,老師係唔教既。

其實係咪呢?
全中!

有人同我講: 傳統名校成績好,係因為收既學生叻,再加出面補習,老師係唔教既。

其實係咪呢?
又唔一定,正所謂近朱者赤、近墨者黑;同班叻人一齊,互相學習、互相競爭,日子有功,自然大家都進步,大家成績都會好。

王家爸爸 發表於 16-10-24 14:33
又唔一定,正所謂近朱者赤、近墨者黑;同班叻人一齊,互相學習、互相競爭,日子有功,自然大家都進步,大家 ...

呢樣同碰唔碰到好老師一樣,要碰到好同學。

王家爸爸  傳統名校碰到叻同學既機會一定大過係二、三線學校。   發表於 16-10-24 14:56

LingChiBaBa 發表於 16-10-24 14:48
呢樣同碰唔碰到好老師一樣,要碰到好同學。
喺傳統名校碰到好老師既機會都會大啲,尤其係啲想傳統名校度教下、鍍下金既新老師。原因好簡單,想係傳統名校教既老師多,所以學校可以揀啲能力高既;另外,啲新老師想係傳統名校有個好紀錄,一來明年留底既機會大啲,二來即使轉到其他學校,封推薦信好睇啲。

LingChiBaBa  叻同學唔等於好同學,可能係敵人  發表於 16-10-24 22:22

王家爸爸 發表於 16-10-24 14:58
喺傳統名校碰到好老師既機會都會大啲,尤其係啲想傳統名校度教下、鍍下金既新老師。原因好簡單,想係傳統名 ...
老師教得好有好嘅 track record 絕對係有價有市,轉工容易。

其實係咪呢?
其實,我真係唔明白點解會有人咁諗。你話冇補底我唔敢講,但,點會唔教呢?但,Band 1 學校,學生差極有個譜,可能教記嚟個方法唔同,同埋進度,可能會同家長期望有出入。咁我就信嘅。

‹ 上一主題|下一主題