用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 John Hopkins CTY program
樓主: Rabbit315
go

John Hopkins CTY program  

CTY 除咗有high honour , not qualified 還有什麼等級?

scyauchris 發表於 16-10-26 19:47
回覆 小曳人 的帖子

我地昨天考SCAT, 今日已有result, 請問CTY張cert會幾時出。

Result可以用來即時報online course, 不用等張cert.

kplh 發表於 16-10-26 22:00
CTY 除咗有high honour , not qualified 還有什麼等級?

無其他等級啦,有個分用來報online course 或summer course就得啦!

回覆 scyauchris 的帖子

昨日考,是computer嗎?因為我報的paper,要下個月

聽聞high honour 可以參加頒獎?

b3410 發表於 16-10-27 08:04
這幾年在港大舉行,孩子輪住上台接證書而矣。

大家不應只著眼talent search個score,這只是起點,重要的是CTY提供了一條自學路線給一些合適的中小學生,持續而穩定地學習。小兒由Year 3 summer開始上online courses到現在Year 8,keep住一個良好的學習態度。所以今年正跟他計劃報美國或香港的residential summer course。

Radiomama 發表於 16-10-27 08:57
這幾年在港大舉行,孩子輪住上台接證書而矣。

大家不應只著眼talent search個score,這只是起點,重要的是 ...
agree分數只是一張入場劵,之後可以步入更加廣闊的學習天地。

回覆 Radiomama 的帖子

Online course要同阿囡一齊望吓有什麼course佢想報, 我見payment 分3 mths, 6 mths and 1 yr,  我要再詳細望清楚所有野。

回覆 b3410 的帖子

我地係用computer 考, 在考試局考, 對我女來講佢唔太喜歡個環境。  2nd section佢遲左入去, 佢話已開始計時。  用電腦考最好睇返原本個guideline, 唔好信考試局個人, 因為佢更本都未考過。我其實都想佢考paper多過電腦, 不過撞考試週。

scyauchris 發表於 16-10-27 11:41
回覆 b3410 的帖子

我地係用computer 考, 在考試局考, 對我女來講佢唔太喜歡個環境。  2nd section佢遲左 ...
幾年前我仔都是在考試局考,當然考試前要睇清楚guideline啦。

paper based test最快11月在HKU 舉行,另外有些國際學校也與CTY安排了,所以11月在啟新書院也有for RCHK & SHATIN COLLEGE的學生的SCAT。

Individually paced courses payment 分 3 months, 6 months and 9 months, 建議初期先試三個月,看課程是否合適、學生是否有時間應付。有些課程建議在三個月內完成,要求學生每星期用4-5小時online learning,要看孩子能否堅持。

謝謝你建議。

有grand honour, high honour, cert. of participation, not qualified.

分數會影響能否報讀某些courses。
例如:Grand honour 和High honour 才能報讀intensive studies (當然academic exploration s都可以),但沒有honours 的就不能報讀intensive studies了。詳情可參考cty website.

至於頒獎禮,Grand honour 和high honour 可於每年(大概)五月在HKU舉行的頒獎典禮,其中grand honour 還可以參加十月在Johns Hopkins 舉行的頒獎典禮(這是給全球取得GH的學生的)對於香港學生而言,十月要返學,很難出席的了。頒獎禮上會頒發一個獎牌,如不能親身到美國,cty會寄給得奬者的。

醒目開學勳章 貢獻勳章

kplh 發表於 16-10-26 15:40

香港人考英文是否難取得pass?

唔知難唔難,我仔就"緊緊" 過
佢考grade 3, 即grade 5卷,description 係,大約係美國grade 5,頭40%程度,即60%人係後面

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 小曳人 的帖子

我地昨天考SCAT, 今日已有result, 請問CTY張cert會幾時出。
等幾個月呀
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 小曳人 的帖子

等幾個月呀
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

b3410 發表於 16-10-27 08:04
好似一年一次,唔sure,我地無去,佢補寄個章俾我地
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

Thank you.

回覆 小曳人 的帖子

或者咁形容我女話CTY比的sample questions 是簡單好多,  考的題目是深好多, 不過佢形容份卷又深又淺。佢考grade 4 同grade 6 學生做比較。grade 5 會同grade 8 比較。

我仔考英文時沒有專心做題目, 不斷睇住個時間, 所以亂來衰咗, 之後考數學時叫佢不要睇住個timer, 數學就qualified.  又或且佢英文可能真的未違標, 想考多次好不好呢?  請給意見

kplh 發表於 16-10-27 18:47
我仔考英文時沒有專心做題目, 不斷睇住個時間, 所以亂來衰咗, 之後考數學時叫佢不要睇住個timer, 數學就qua ...
考來為了什麼?