用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 John Hopkins CTY program
樓主: Rabbit315
go

John Hopkins CTY program  

醒目開學勳章 貢獻勳章

請問考呢個 program 既 cert 目的為何 ?
...
其實係因為當初想報 John Hopkins嘅summer camp,當中申請要求包括考SCAT / WCT,我揀咗去考SCAT,因為11月WCT唔得閒,趕唔到1月中報summer camp,而SCAT可以邊日考都得
anyways, 最終都無錢報summer camp,但意外收獲,阿仔考得唔錯;另外我都有報今期WCT,呢次就真係為儲cert.  我估,攞住呢兩張cert,聽聞UST嘅資優課程認可,亦希望自己提名入HKAGE

準媽咪  哦 ! I SEE   發表於 16-4-22 16:48
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

其實CTY的課程真是辦得不錯,有時間上ONLINE COURSE,學到好多。

回覆 olivia601 的帖子

外國的教育是conceptual的,教概念多,不同中國人的機械化操練。尤其是外國資優課程辦得很好,值得去試。孩子有能力可以輕鬆學習

KarenKang 發表於 16-4-22 20:00
回覆 olivia601 的帖子

外國的教育是conceptual的,教概念多,不同中國人的機械化操練。尤其是外國資優課 ...
係呀, 前幾個月我有比囡囡上CTY 既網頁, 幼稚園生可以網上玩佢D數學GAME, 我女玩得好開心, 可惜後來佢暫停左, 好似係UPDATE緊果PART, 要等佢整好先有得玩~
我幾鐘意佢設計既遊戲, 學你話齋, 外國係教概念, 唔係背誦, 所以好多時大人睇個GAME好白痴咁, 明明教數1-20, 玩一次數1-20既遊戲咪可以去下一步囉, 點解又會返轉頭用另一個方式再數一次呢?
但我覺得就係咁樣小朋友先會真正明白內容呢~

可惜我地香港既教育唔會有咁多時間比小朋友從容地思考與探索.......
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

除了報讀Johns Hopkins CTY Program 外, 不妨選一些外國資優暑期課程, 有些是免費或提供獎學金! 參考以下網頁:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3262956&extra=page%3D1

回覆 Rabbit315 的帖子

CTY summer program is held every year at hku and isf campus

各位有經驗的媽媽, 我幫仔仔報了來近10月的SCAT, 請問有咩要預備?  謝謝!

醒目開學勳章 貢獻勳章

kplh 發表於 16-9-7 22:48
各位有經驗的媽媽, 我幫仔仔報了來近10月的SCAT, 請問有咩要預備?  謝謝!

我無幫仔預備呀

香港人考數,應該會覺得淺,但考英文,會覺得深,叫定仔仔小心d做就OK

恐龍家

無得預備,就係要測試小朋友嘅程度。如果想玩,家長首先應該學習忘記港式「考高分集郵」心態。小朋友成績達標自然有得參加,唔達標即係唔應該參加。

manmanchubb    發表於 17-1-16 11:47

回覆:kplh 的帖子

May I know what's the difference of SET n SCAT? Thx

今年有參加summer program, 值得參加!雖然很貴。。。。。。

b3410 發表於 16-10-7 13:56
今年有參加summer program, 值得參加!雖然很貴。。。。。。

請問是香港還是美國那邊?幾年級?報了邊科?有何亮點?
我十五十六為阿仔考慮緊

回覆 Radiomama 的帖子

香港,學數
highly recommend
應該會繼續參加,升中學後再考慮去美國camp

b3410 發表於 16-10-8 09:17

香港,學數
你仔參加的是走讀課程?我仔已是中學生,所以打算讓他參加3 weeks residential program.

b3410  係女女 :) 走讀  發表於 16-10-8 10:10

各位,CTY 考英文同數學,是分開計,定是一定要兩科都pass 才qualified?

kplh 發表於 16-10-26 12:21
各位,CTY 考英文同數學,是分開計,定是一定要兩科都pass 才qualified?
分開兩個分,按年級再定奪是否eligible去報讀課程。幾年前我仔只取得數理科的資格。

有前輩可分享在香港或美國上 3 weeks residential program的經驗嗎?

香港人考英文是否難取得pass?

kplh 發表於 16-10-26 15:40

香港人考英文是否難取得pass?
不一定,同學仔之中取得英文資格的也大有人在,當然英文要至少有first language的能力啦。

回覆 小曳人 的帖子

我地昨天考SCAT, 今日已有result, 請問CTY張cert會幾時出。