用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 3歲資優評估後的仔仔
go

3歲資優評估後的仔仔 [複製鏈接]

1年前到,在這裹分享過我仔仔3歲做了資優評估,評估為資優後,我聽從這個專家的指示,幫仔仔k2轉為國際幼稚園,這一年裏轉變真的很大,原先他不愛社交,不喜歡同年的小朋友,愛發脾氣,直至現在,愛笑,很少發脾氣,懂接受其他小朋友,所以我發現,其實只要他上學開心,他每天就有好的心情學習,自學能力高嘅佢,他自學了很多新事物呢,所以大家問我,3歲做評估好嗎,對我來說,我好開心我有帶他去做,而今年4歲半,因為要揀小學,所以我亦再次帶他去評估了。
   6    0    0    0

回覆:3歲資優評估後的仔仔

回覆 s.andp 的帖子

本来我哋無諗過做㗎嘞,但老師竞然都叫佢做啲個测試,對佢揀小學有用,所以咪做囉,仲未做完,要做2次。

引用:回覆+s.andp+的帖子 本来我哋無諗過做㗎嘞

回覆:3歲資優評估後的仔仔

請問邊度可以做評估

小學揀國際太貴了,我想揀直資,依家間幼稚園需然是國際,但因為有學卷,所以每月學費都係1千蚊咋。而新嗰份報告係同第一份唔同嘅。

回覆 Yeahly_ly 的帖子

我去國際資優人仕中心到做嘅

醒目開學勳章 貢獻勳章

我唔清楚你做嘅係咩評估,但小心:大多數學校唔鍾意收資優兒,因為呢d細路會需要老師特別照顧,亦好多時容易出現情緒問題

我有時聽到其他家長講到:唔聽話但讀書又好嘅,就一定係資優!
唉~ 好心痛!
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

同意,學校要花很多資源去特別處理資優生和家長,申報未必一定有利。

回覆:olivia601 的帖子

重做最好找另外一個機構做吧,找大學或資優教育學苑或者協康會做好似可信性高一點

引用:回覆+s.andp+的帖子 小學揀國際太貴了,我

原帖由 olivia601 於 16-03-22 發表

小學揀國際太貴了,我想揀直資,依家間幼稚園需然是國際,但因為有學卷,所以每月學費 ...
Which school ? intl class 1k is so cheap !

回覆 mskw 的帖子

Wise Le Sage Anglo-Chinese Kindergarten & Int`I Preschool

五好意思,我想問你點發現小朋友係資優生,我見你講既同我女差五多,佢好有記性,好愛做練習,但成日發脾氣,你去評估要幾錢吖

回覆:tcbobo 的帖子

請問边間協康做呢類評估

回覆:yoyo0606 的帖子

係幼稚園老師發現嘅,我仔3歲幾嗰時係私家做,如果你個女都就嚟6歲咯,咁等佢夠6歲做仲好啦

引用:請問边間協康做呢類評估 +

原帖由 yoyo0606 於 16-09-05 發表
請問边間協康做呢類評估
協康好多間都有青蔥計划,有IQ test.
Psychological services at Heep Hong
Details and application
http://slp.heephong.org/cht/files/staticpage/278/Psy%20Form%202016.pdf

三歲就平到智力? 佢講野係咪好叻

olivia601 發表於 16-9-6 01:44
係幼稚園老師發現嘅,我仔3歲幾嗰時係私家做,如果你個女都就嚟6歲咯,咁等佢夠6歲做仲好啦

...

邊到私家?how much ?

回覆樓主:

點解隔一年又做?智力測試,咁近做,會唔準喎!

vanityfair 發表於 17-1-7 17:46
點解隔一年又做?智力測試,咁近做,會唔準喎!

一年後做嗰個唔同㗎,唔係智力測試
‹ 上一主題|下一主題