用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 有用緊<<迪士尼美語世界>>教材的請進,感謝解答! ...
樓主: candywyk
go

有用緊<<迪士尼美語世界>>教材的請進,感謝解答!   [複製鏈接]

dlpm000 發表於 16-10-19 13:22
回覆 tsoipopo 的帖子

我是買一手, 日日都播 Sing along / Play along CD, 不過我小朋友就對 Sing along D ...

我仔仔都係
情況差唔多
到後來,每晚臨訓
我會拎本書
一路指字,一路唱歌
佢會集中啲
不過會同你搶書
仔仔就快14m

引用:回覆+tsoipopo+的帖子 我是買一手,+日日都

原帖由 dlpm000 於 16-10-19 發表
回覆 tsoipopo 的帖子

我是買一手, 日日都播 Sing along / Play along CD, 不過我小朋友就對 Sing along D ...
若一手買家,應該有顧問幫忙跟進。要睇你小朋友幾大,因為小朋友年紀不同,使用教材的主力都會唔同的,sing along DVD我無專登播,可以睇主課程DVD先,若熟識左,就可以用step by step DVD。碌卡機,我仔仔都唔係好鍾意或專心到,可以買挂咭袋,日日睇下,都幾好架,或襯佢飲奶時碌卡或佢玩玩具時照碌卡,之後同佢玩搶卡遊戲,或拍卡遊戲。另外fun with words有一set 卡仔如動物卡,顏色卡,數字卡等,你可以同佢玩,玩玩下識晒。另外,初用迪士尼,可以用fun with words書同story book書。主課程書深,若唔想睇,不要免強,隔一兩個月再試。其實盡可能你有什麼教材,就同步一齊用的。

引用:Quote:dlpm000+發表於+16-10-19+13:22+ 回

原帖由 jimk 於 16-10-19 發表
我仔仔都係
情況差唔多
到後來,每晚臨訓
回想我仔仔一歲左右用美語迪士尼,沒有搶書既情況,會不會由他看,減少他搶書的情況呢!有時小朋友的行為,見到大人有反應,佢覺得受注意,會反而刻意去做,覺得你有反應,覺得好好玩。那時,我仔仔在我用碌卡機時,反而出現搶卡的情況,變相,我惟有叫老公抱住仔仔,同仔仔有些距離等佢搶唔到,因為太細,未掌握到碌卡又搶卡呀,卡未碌完就搶卡蚊卡,好幾次差點整到眼睛,那時就係佢飲奶時無手搶,碌俾佢睇。而家,仔仔兩歲三個月,已無搶卡情況了。

tsoipopo 發表於 16-10-19 15:47
回想我仔仔一歲左右用美語迪士尼,沒有搶書既情況,會不會由他看,減少他搶書的情況呢!有時小朋友的行為, ...

佢一搶書,我就由得佢睇
佢搶咭,我就俾佢揀咭
媽媽幫手碌

而家佢咩都要爭

回覆:tsoipopo 的帖子

咁就算你仔唔係望住部機,你都會一路碌卡,一路照比佢玩玩具,純比佢聽d讀音? 我b而家12個月,坐唔定

引用:咁就算你仔唔係望住部機,你都會一路碌卡,

原帖由 dlpm000 於 16-10-20 發表
咁就算你仔唔係望住部機,你都會一路碌卡,一路照比佢玩玩具,純比佢聽d讀音? 我b而家12個月,坐唔定 :igi ...
係呀!可以係佢飲緊奶時係佢面前碌卡或正如你說,佢玩玩具,你照碌卡,碌完一張卡,我會稍為大聲些重覆讀一次,及中文解釋一下,兩有兩邊,每邊碌三次,所以就算唔望卡,佢係會明,碌晒卡後,我就會同佢玩搶卡遊戲,佢就會認真望下張卡,那時玩,佢又會答到的。

回覆:tsoipopo 的帖子

Thanks, 咁我都安慰d,雖然我有人跟進,但都難免有點擔心成效,所以想聽下已用緊教材嘅家用意見

有無上活動??迪士尼套野特色係活勳,卡機,play along, sing along ...互相緊扣。依樣好緊要,小朋友好投入,大人都好花心機時間陪小朋友。成效真係末知,但起碼現在接觸英語係好開始。。。
最後係,真係唔一定係迪士尼,市場上大把。。。。
媽咪搵合適就ok..

回覆:dlpm000 的帖子

我個小朋友五個月左右開始用套教材,頭半年都係主要聽cd, 我係全日不停播的。之後慢慢俾佢睇書,玩點讀筆,玩咭機。一歲之後先俾多小小dvd佢睇,即係一個星期睇三四次左右。可能套教材真係夾到我小朋友,宜家我個小朋友18個月,佢每日都會自己去拎d書睇/玩,一睇/玩真係可以成個鐘。已經可以自己用枝點讀筆玩書入面d遊戲。

回覆樓主:

到最後,我係囡囡一歲果時買左比佢用落左都有少少後悔點解唔早d買因為囡囡用得好開心

candywyk 發表於 17-3-26 15:03
到最後,我係囡囡一歲果時買左比佢用落左都有少少後悔點解唔早d買因為囡囡用得好開心

...

我都覺得真係越早用越抵

minecraftbb 發表於 17-4-3 12:45
我都覺得真係越早用越抵

希望囡囡都好似你對仔囡咁用得咁好就好啦

Hello 我想問下guide book, e.g. fun with words 同fun and adventures 重要嗎?定係只係list out 哂d 字?
我朋友俾左呢2 set我但guide book不見了... Thx

yohi 發表於 17-5-3 06:20
Hello 我想問下guide book, e.g. fun with words 同fun and adventures 重要嗎?定係只係list out 哂d 字 ...

你朋友給你的是新款用點讀筆的嗎?若是新款,我覺得唔駛指南都會明,只要每個button都試下都估到點玩。

回覆 olivermama 的帖子

Hello, 想請問你套DWE二手教材賣左比人未?

回覆樓主

小朋友一歳前用過,但冇恆心,聽和睇到一歳就冇用,只係擺咗喺到

Applefan 發表於 17-6-2 10:32
小朋友一歳前用過,但冇恆心,聽和睇到一歳就冇用,只係擺咗喺到

你買一手定二手?冇顧問跟進?冇上活動?我囡而家用左半年,感覺上都用得ok,見佢都開始認到d咭咭

回覆樓主

Playgroup 要唔要錢?

Ctmp01 發表於 17-6-7 16:56
Playgroup 要唔要錢?

活動要另外比錢架

candywyk 發表於 17-6-3 00:52
你買一手定二手?冇顧問跟進?冇上活動?我囡而家用左半年,感覺上都用得ok,見佢都開始認到d咭咭
...

我買一手的,第一次有人跟,但之後自己懶
‹ 上一主題|下一主題