用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 有用緊<<迪士尼美語世界>>教材的請進,感謝解答! ...
樓主: candywyk
go

有用緊<<迪士尼美語世界>>教材的請進,感謝解答!   [複製鏈接]

回覆:有用緊<<迪士尼美語世界>>教材的請進,感謝解答!

回覆:alvinlam416 的帖子

我都覺得d活動好重要,每次參加完活動小朋友都會拎返d教材出來玩,特別投入。而且我有跟住CAP program 進度玩,小朋友現在5歲早前已畢業,英文聽講完全無問題,劍橋考到Movers full marks。現在每星期keep住玩telephone english同老師做free talk。

二手最大問題係無活動同無人跟進。不過我個教育顧問會好細心教咩階段用咩。。因為咁大套教材真係無從入手&#128514;不過講真如果選擇二手我會寧可唔好選擇迪士尼。因為無活動就做唔到人地Input output 嘅原意。。其實身邊好多一手二手嘅朋友。。可自己去問問一手用家同二手用家就即係知道個距離。。。完全係兩回事。。。。

alvinlam416 發表於 16-4-2 22:05
二手最大問題係無活動同無人跟進。不過我個教育顧問會好細心教咩階段用咩。。因為咁大套教材真係無從入手&# ...
請教你請問如何用這套書, 我是2手的, 但不懂用, 謝謝

回覆 candywyk 的帖子

我自己是老翻加二手的,之前我認為老翻都夠,因為那時我小朋友還小呀。 等我分享下,我是買左老翻後,發覺老翻無正版的碌卡機而買埋二手正版。我的小朋友是9個月時月老翻,14個月時買埋二手正版的。但那時小朋友細,我都會堅持每日碌幾張卡,但碌的人是我,但18個月的囝囝,只時係到搶卡、攞嚟抛卡,操作唔到部碌卡機,有時搶卡抆卡時好易整到隻眼,唔可以自己一個人自己碌,有些危險,有段時期,搶卡情況好嚴重,好幾次見住差點張咭插到隻眼,所以那時唯有唔俾佢自己玩喇,只可以我自己碌,所以那時我覺得碌卡機的作用並不明顯。而老翻書卻很方便,任何書都點讀到,歲半的小朋友那時不論正版也好、老翻也好,能力未到,主課程、SING ALONG的書是無興趣聽你讀,Story書一時時因內文句子短一點都會有些興趣,最願意讀的是fun with words這本書,因為我二手是舊版,無點讀筆去點讀fun with words的,而老翻的點讀書及筆就可以彌補這個不足,fun with words這四本書,囝囝學識好多字,雖然不認得個字,但佢聽到個音佢識指反出嚟。所以我那時就覺得老翻都夠用。play along的第三隻碟對我囝囝來說是最有興趣,因為配合玩具使用,是真的好好,這是老翻做不到的地方。
到小朋友步入19個月,正版二手開始發揮到佢作用,當中有一set是game cards,之前囝囝睇fun with words的基礎打得好,所以一玩game卡,好快上手,game card的顏色、數字、動物全部都識,全部都認到。(補充︰不是指認到英文字,只是讀其音,佢識得攞返相對應的卡給我) 

現在我囝囝21個月,可以正常一點玩碌卡機,雖然大部分都是我碌,但起碼唔會張張搶,碌完三次後,鋪晒啲卡,我讀返個生字音出嚟,佢識得攞返張咭俾我。當玩那樣。這一刻,我覺得碌卡機的作用終於有了,感到無白廢到。

回覆:tsoipopo 的帖子

我囡囡出世時用咗親戚俾的迪士尼美語(有成十幾年歷史),但都係集中聽sing along 同play along,我覺得play along好有用。因為用咗一年左右, 覺得囡囡都吸收到英語,所以就係媽媽展買咗套新。始終入咗會可以參加迪士尼美語playgroup, 可以有input 同output。我覺得越早買越好,因為囡囡四歲左右就冇咁鍾意睇迪士尼套書,反而愛上Oxford reading tree&#128513; 大咗就自己識簡書睇。

回覆:CaCa800 的帖子

我仔仔都係4歲幾已經識曬d書,佢而家最鍾意係玩Lets play部分同有去參加活動。暑期班出左好多outing活動,可能我地有機會見到面&#128513;

回覆 minecraftbb 的帖子

可以分享如何使用嗎~?????
我剛剛都買了..

回覆:som 的帖子

你剛剛買應該會有專人上去你屋企教你用,因為每個人既方法會有唔同,年紀唔同用法亦都有唔同

引用:想為三個月大既囡囡準備教材,我知實有人話

原帖由 candywyk 於 16-03-17 發表
想為三個月大既囡囡準備教材,我知實有人話洗唔洗咁早準備,都係三個月大!但係如果遲早都要買,咁而家一早 ...
我成套有齊!個仔開頭幾鐘意睇 頭幾本書都識讀曬!後來就唔鐘意!而家K3就黎五歲!英文都OK  佢識講既英文都識解釋翻中文 識講既中文都可以解釋翻英文!其實都唔係靠個套野!相反睇過佐會影響小朋友眼仔!日常溝通好緊要

I have a first hand original Disney World of English.  You can check my post.  As my children have been grown up, I sell it at $5,000.  Check it in my account with a picture if you are interested in 2nd hand.

I have a set of original disney world of english.
You are welcome to contact me if you are interested to buy a set of 2nd hand.

s.andp 發表於 16-4-2 18:35
我估小朋友的表現跟一手/二手關係不大,看小朋友能力及家長跟進,不過有人跟進及貴入會用得積極些,我用二 ...

同意!雖然我買一手的,但感覺所謂的跟進就是最初教你用和繼續sell你買其他你未買的,所以如果再揀,寧願買二手,真是平好多!

會藉同教材都要用得其法,至有最佳效果,本來套教材係供多元智能發展嘅,只不過亞洲最大巿場係推美語啫,我大嗰個都入左大學啦

幼啟蒙,無出其右

回覆:有用緊教材的請進,感謝解答!

我覺得十分有用同值得,始終在一個英文環境下,bb唔拒英文 ...細細過用 .. 知道好多單字 ..因為我好勤力帶bb去英文班 ..
佢知喵叫 up,  down,  happy,  sad, angry,  sleepy .. 係要付出好多好多,我有返工,放工即陪bb唱,放假都係帶bb出去上story telling .. 一星期2次 ... 我唔期望bb英文好好好叻,但最少唔拒英文,到小學唔洗咁怕 ... 英文係一個工具,有依套工具方便好多 ... !  .. 我又覺得唔一定係disney ..其他都可以 ,配合家庭需要 ...

大家努力,慢慢浸浸浸,bb係好叻,吸收吸收!!

回覆 som 的帖子

有無花時間睇下全套Manual, 關於多元知能發展,裏面有值得參考嘅東西,如果收貨時無見過,就要自 WF反映,因為Manual極其完善,乃哈佛開發團隊心血

回覆:ABC-DAD 的帖子

manual唔係跟曬教材個D ??  懶,無咩點睇,但會開時間睇 ... 真心貴係有原因。同淘寶兩回事

ABC-DAD  一定…係一定要睇  發表於 16-9-20 15:23

回覆 ABC-DAD 的帖子

你有無去disney playgroup ???????

som 發表於 16-9-20 12:30
回覆 ABC-DAD 的帖子

你有無去disney playgroup ???????
佢地幼園時代就有去,小學就無啦
‹ 上一主題|下一主題