用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中後的成績
樓主: alwayssmile
go

升中後的成績  

回覆:alwayssmile 的帖子

中學成個課程深左好多,唔可以甘比較

咁你地子女跌嘅話點做?補習嗎?

小學同中學係兩個世界,唔可以用分數作比較,以前小學中文9X先叫好,到中學DSE60分就已經全班頭三,有5**。
小學講求背書,中學講理論,考試卷深咗好多,平均分有70分就已經全級頭100名。
我阿媽之前初中嗰時見到我啲分數7X嗰陣嚇到佢喊(我學校Band 1頭),我同佢講我個份已經好好,佢都唔信,死都要踢我去補習社,後尾家長日派成績表,老師同阿媽講我考得唔錯,佢先至肯忘記小學嘅「高分」,去到依家DSE,我俾阿媽話聽有55分已經4/5。
不過家長真係要體諒,好多以前小學讀書好叻,去到中學佢哋畀以前讀書差嘅同學爬頭,呢種打擊好大,我有同學以前小學次次成績表平均分96以上,依家只係考100內,畀人爬頭。
成績唔好,咪去補習,補習其實好正常,無論叻定差到去補。我就係初中數學唔夠好,阿媽叫我去補習,之後進步咗20分,名次攀升三十名。

bobo98  “平均分有70分已經全級頭100名”,100都算頭?  發表於 16-6-28 16:28

回覆 1998Ruby1998 的帖子

你女叻女!

一定遇到一位非常好補習老師!

差到離譜, 點算, 哈哈哈!
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

回覆:升中後的成績

想知道校內成績和DSE成績有必然的正比嗎?有冇人校內平平但反而DSE考得好的例子?

初中著重打好基礎, 高中就真系睇資質同學習態度, 公開試難度高幾陪, 如果校內成績平平, 好難向公開試取得好成績

引用:+本帖最後由+ChiChiPaPa+於+16-3-17+19:44+

引用:Quote:mamee+發表於+16-4-13+18:12+羨慕!

是否因為轉左英文數

IloveJJ 發表於 16-6-28 15:52
「小學最差係數學,經常不合格,中學最勁係數學,一直係全級最強。」點解會咁?

...
因為可以用計算機

Barbe    發表於 16-7-3 09:30

idy926 發表於 16-6-17 13:15
咁你地子女跌嘅話點做?補習嗎?

数真要KEEP補,  今次好彩趺了点, 我只叫啊囡下次繼續努力反而停咗補英文, 分数有上升, 停嘅時間, 另其他科都升了点

引用:Quote:原帖由+ChiChiPaPa+於+16-03-17+發表

原帖由 IloveJJ 於 16-06-28 發表
「小學最差係數學,經常不合格,中學最勁係數學,一直係全級最強。」點解會咁?

...
初中老師的意見係她小學時的中英數基礎其實都已做得好好,所以去到中學時,只要稍為努力,就有好成績。之後,就自然對學習有興趣,而有興趣就能輕易一直保持好成績。

當然,中學的老師教得好都係重要因素。

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-06-28+發表「

引用:Quote:原帖由+ChiChiPaPa+於+16-06-28+發表

原帖由 IloveJJ 於 16-06-28 發表
係咁小學既時候,又點解數學成績唔好呢?因為當時無中學咁努力嗎?
我想是無操練同計數機鬥快和準,而小學小六時教的數也較深。

IloveJJ  Thx!  發表於 16-6-28 23:09

TwinWong 發表於 16-6-28 19:51
数真要KEEP補,  今次好彩趺了点, 我只叫啊囡下次繼續努力反而停咗補英文, 分数有上升, 停嘅時間, 另其他科 ...

數是不用keep 的,我自己做例子,我以前中一至中二無心向學,數學科200分得101分,有時唔及格,但我之後有心向學,會考高考所有關於數的都拿了好成績。

而且係無補習。

IloveJJ 發表於 16-6-28 15:52

...
不要小看小朋友,尤其男仔,發育後的學業成績。數係最容易進步的科目。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-6-28+15:52+「小

原帖由 samsam123321 於 16-06-29 發表
不要小看小朋友,尤其男仔,發育後的學業成績。數係最容易進步的科目。
我就是這個意思,你就是最佳例子,中學(初中)校內成績平平,但到公開試就發力!