用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中後的成績
go

升中後的成績  

請問你們子女升中後的成績和小學時的比較如何

有唔合格.以前數學9X分, 升中後數學唔合格.

TwinWong  加油, 學期尾穩定好多  發表於 16-3-17 16:59

alwayssmile 發表於 16-3-17 14:31
小學比中學面對科目較少, 其實唔可以比較,
中一還是適應期, 中二開始分到上下,
中學讀書真係要有毅力, 始終科目多好多,
目前只要求科科合格, 高分當然開心

cdefg2333    發表於 16-3-21 00:05

英文進步了很多 (A), 以前是最弱科目(C)

反而中文差左, 以前 (B) 現在 (C), 需要補習

數學因為用了英文, 努力中, 成績差不多

總括來講全部合格, 中學第一次考試來講我收貨

cdefg2333    發表於 16-3-21 00:05
TwinWong    發表於 16-3-17 17:29

忘記小学吧~

中学讀的科目比小学多两三倍、深度难度不同、学习与答題技巧不同、全英語,又多課外活动……重新开始,重新通应吧~不过呢,如果小学時已建立良好的学习态度,生活习慣,語文能力……上到中学差極有限。
中一我只求全部及格~考得比預期好是bonus.

cdefg2333  忘記小学  發表於 16-3-21 00:06

引用:請問你們子女升中後的成績和小學時的比較如

原帖由 alwayssmile 於 16-03-17 發表

係可以好大分別。小學係最尾之一,中學係最頭之一。小學最差係數學,經常不合格,中學最勁係數學,一直係全級最強。

October.  中學開竅.  發表於 16-6-28 09:56

小學90分係A, 中學80分係A, 平均80分上精英班

引用:+本帖最後由+ChiChiPaPa+於+16-3-17+19:44+

原帖由 ChiChiPaPa 於 16-03-17 發表
同意到極!但我係小學第一,中學就…所以什麼小學和什麼中學都好大分別。

引用:Quote:原帖由+ChiChiPaPa+於+16-03-17+發表

原帖由 ms.giggle 於 16-03-17 發表
同意到極!但我係小學第一,中學就…所以什麼小學和什麼中學都好大分別。

...
所以最緊要係小學和中學都讀得開心。

回覆:YDLFATHER 的帖子

咁好 我地小學89至A 中學90至A 又好難攞到A

ms.giggle 發表於 16-3-17 21:39

...
这只是小塘大鱼和大塘小魚的问題吧~

引用:Quote:ms.giggle+發表於+16-3-17+21:39+同

原帖由 Yanamami 於 16-03-18 發表
这只是小塘大鱼和大塘小魚的问題吧~
最理想是大塘大魚。不是大塘大魚,就要選擇最適合自己的環境,避免成為他人的魚糧,也避免太小的魚塘侷限了發展。

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+16-03-18+發表这

原帖由 ChiChiPaPa 於 16-03-18 發表
最理想是大塘大魚。不是大塘大魚,就要選擇最適合自己的環境,避免成為他人的魚糧,也避免太小的魚塘侷限了發 ...
我當年咪入咗大塘, 差點做了他人魚糧,幾經辛苦才游到中間,上到大學。

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-3-17+18:48+編

原帖由 Yanamami 於 16-03-17 發表

忘記小学吧~
同意,我都只要求阿囡全科合格,如果考得比預期好,已經係bonus。

yee828  我個女升中已經2年,考左4次試,最後到中二下學期先考到全科合格,大家努力加油啦   發表於 16-7-15 14:34

家長日老師問我,英文咁差,究竟小學時成績係點架...我好傷心....以前科科9字...

bobo98  其實中學啲英文深小學好多,所以慢慢來啦,只要肯讀慢慢追,中學有六年時間,而且中學成績表都唔洗用來見大   發表於 16-3-20 12:20

回覆:升中後的成績

小學升中學,除了學科數目及語文不同,還有是學生水平接近咗,以前在小學是前列,在中學可以是前列,亦可以敬陪末座。

孩子及家長要調整心態及期望,要維持前列,除了天份,還要好努力。每日24小時,不能樣樣兼顧,要作適當取捨!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:家長日老師問我,英文咁差,究竟小學時成績係

原帖由 ydoris 於 16-03-18 發表
家長日老師問我,英文咁差,究竟小學時成績係點架...我好傷心....以前科科9字... ...
我們孩子到中一上學期,英文由小學9X變成6X,我們就有些擔心,但班主任認為冇問題,因為最好成績都是7X,保持中上就好!繼續玩及平衡發展。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我覺得吾太SAD既.但老師話吾追返呢,一係留班,一係轉校.個句野HURT到我呀...

引用:我覺得吾太SAD既.但老師話吾追返呢,一係留

原帖由 ydoris 於 16-03-18 發表
我覺得吾太SAD既.但老師話吾追返呢,一係留班,一係轉校.個句野HURT到我呀...
老師的説話可能唔啱聽,但係可能有機會要面對的處境!

之前對話是什麼?如果你問他跟唔上會點,他這樣答你好正路。

之前未問佢小學成績點LOR...我無咩機會講野架..有些似This is an order咁強硬既口吻...我接受佢話留班個句,吾接受轉校個句..讀左4個月姐.....又話轉數慢,呢樣個樣...我想搵個地方哩埋LOR..

TwinWong  老師認為英文要几多分才達標?  發表於 16-3-18 14:34
TwinWong    發表於 16-3-18 14:32