用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華定搏九華
樓主: vincenthim2004
go

英華定搏九華   [複製鏈接]

vincenthim2004 發表於 16-3-16 18:00
英華已收,17/3要註冊,阿仔較鍾意九華,係19/3 IN,但未必收,大家會點揀? ...

先註冊英華,19/3照 IN,7月放榜後去叩門

扯遠少少, 如何比較ying wah vs wah yan kowloon vs st paul boys呢?

距離和學費不是考慮因素. band 1中, 可抽油尖旺區.

mcl203 發表於 16-3-17 09:31
我就揀註冊左先....見埋九華...最好等埋呈3派卷
信心再大D....先去英華抽飛...多幾日好D
BTW...我都係揀搏 ...
見埋九華再決定去唔去英華抽飛都比你諗到!

cancanmama 發表於 16-3-17 13:26
扯遠少少, 如何比較ying wah vs wah yan kowloon vs st paul boys呢?

距離和學費不是考慮因素. band 1中,  ...
WYK>SPC>YWC

cancanmama  could you share more your thoughts why this comparison? many thanks.  發表於 16-3-17 16:51

英華

cancanmama 發表於 16-3-17 13:26

距離和學費不是考慮因素. band 1中,  ...
揀得呢三間,小朋友應該都係比較好動,成績亦都唔差,但係需要比較自由既學習環境,所以WYK最適合。
當然外區想入WYK比較難,你可以抽油尖旺區,當然係揀WYK。
SPC既好處係除左動態活動外,比較靜態既活動(辯論,Public Speaking等)都好強,所以其實SPC都唔容易。

cancanmama  thanks for sharing  發表於 16-3-18 14:55

如果樓主一早有plan過邊間直資收就要/都唔要,
咁開post擺明係晒緊;

如果佢無諗過,人報佢又報,
咁呢個處境係佢自已攞嚟煩,
外人無得幫佢諗亦唔應該幫佢諗,
唔係第時比人係度怨有人教錯路

衰d講,
樓主揀直資少個對手,
其他人自行同抽到嘅機會率大咗dd

王家爸爸 發表於 16-3-17 17:11
揀得呢三間,小朋友應該都係比較好動,成績亦都唔差,但係需要比較自由既學習環境,所以WYK最適合。
當然外 ...
funny reasons but not convincing...

今年升中人數仲係偏低, 自己又心儀九華既話, 如果係油尖旺網都話唔政去抽九華, 咁我都唔知有咩好講了!
讀中學唔同讀小學, 小學B1人數受制於前人, 中學入U率無受限制, 只要你有能力, 讀B3中學一樣有機會入3大, 中學既入U率其實只可以參考.
當然如果一間中學入U率長期維持低水平, 或者每況愈下, 咁自己都要諗吓.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

純分享 :

我校老師同我講, 今年比上年少咗約十人TAKE直資OFFER去搏大抽獎, 應該係因為認為出生率低可以搏D.......咁大家覺得如果多咗人都咁諗嘅話, 今年係咪真係容易D搏入第一志願呢?

我女其實心儀英華女, 聽完老師咁講, 我地都諗梗係咪TAKE直資OFFER穩當D

回覆:王家爸爸 的帖子

我以前都係咁諗,雖則無做過

mcl203 發表於 16-3-17 09:31
我就揀註冊左先....見埋九華...最好等埋呈3派卷
信心再大D....先去英華抽飛...多幾日好D
BTW...我都係揀搏 ...

....先去英華抽飛... , 請教,詳叫"抽飛"?

版主, 你結果有無去YWC註冊?

hkpapa852  代樓主答你: 我個仔9月先升小六, 所以未知  發表於 16-3-18 15:15
王家爸爸  我估應該無去。   發表於 16-3-18 09:14

hkpapa852 發表於 16-3-17 17:55

今年升中人數仲係偏低, 自己又心儀九華既話, 如果係油尖旺網都話唔政去抽九華, 咁我都唔知有咩好講了!
讀中 ...

我唔知以前九華有無人文憑試考八科,不過來年中四就會俾同學選第四個X
(音樂,夥拍協恩;宗教,夥拍港華/瑪利曼),另外M1M2亦提前在中
四開始教。

似乎校方有意在自由的風氣下不自由地加強緊學術。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 16-3-17 21:31
我唔知以前九華有無人文憑試考八科,不過來年中四就會俾同學選第四個X
(音樂,夥拍協恩;宗教,夥拍港 ...
SPC都係開始「不自由地加強緊學術」。

hkpapa852  唔通俾我呢類人唱得多?  發表於 16-3-18 09:11

YmOra 發表於 16-3-17 19:03
....先去英華抽飛... , 請教,詳叫"抽飛"?
"抽飛"意思係向學校取回學生註冊表。

YmOra   明白晒.thx.thx.  發表於 16-3-20 22:01
mcl203  簡而精....利害!!!  發表於 16-3-18 15:13

學校一直都俾中四學生揀音樂或宗教作為第四個X, 到中五下學期係可以drop科嘅。 如果M1M2改提前中四教好事呀, 因為中五先開始真係好趕。
Discuz!

(音樂,夥拍協恩;宗教,夥拍港華/瑪利曼),另外M1M2亦提前在中
四開始教。

似乎校方有意在自由的風氣下不自由地加強緊學術。

所以近年升大學率持續進步中

引用:根據這表比較(+http://www.edu-kingdom.com

原帖由 ys_ka 於 16-03-17 發表
根據這表比較(http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3092735&extra=page%3D6) , 兩間 ...

純粹過路,如果想行體藝之路,LSC未必係最佳選擇,因為就算係Sportsman,LSC全部學生到高中時都要收哂韁,全神貫注去準備公開試。所以好明顯見到喺學界上嘅比賽(尤其田徑及游泳)只係喺B及C Grade成績較突出,到A Grade時就被拋離。

王家爸爸  玩得又讀得   發表於 16-3-18 15:21

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-3-17+17:55+今

原帖由 奥脫福 於 16-03-17 發表
如果深入了解到九華(包括港華)近年喺各方面嘅改革及資源實力一定會100%揀九華!

‹ 上一主題|下一主題