用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 元朗信義中學家長交流區
樓主: bobo98
go

元朗信義中學家長交流區  

我兒子今年讀中三,他入讀中一時轉了現在的校長,相信這校長必定要做好學校成績,使學校聲譽更上一層,所以我都很放心。

polefong 發表於 16-11-30 09:56
我兒子今年讀中三,他入讀中一時轉了現在的校長,相信這校長必定要做好學校成績,使學校聲譽更上一層,所以 ...
這兩年公開試的成績真的進步了很多,希望在校長、老師和同學的努力下,信義的成績會更上一層。我大女今年中二,還有小兒來年升中一,我都會替他自行和大抽獎都放信義第一,希望他能入讀,我對信義的教學都好有信心。

請問知唔知信義邊日面試?
我睇學校網頁未有資料,係咪要等17號先知?
驚同其他中學撞期。

sammag 發表於 16-12-2 12:57
請問知唔知信義邊日面試?
我睇學校網頁未有資料,係咪要等17號先知?
驚同其他中學撞期。 ...
不過唔洗驚,信義可改時間,早兩年我囡囡試過改時間。

信義面試係11/3 ,今年又跟去年一樣撞祟德。

剛剛聽過尹校長既講解,
信義簡介會就是不斷宣揚信義是一間學術/英文/愛都是number 1 既中學,
學校會不停push學業成就,我感覺學生讀書壓力好大,時刻不能輕鬆咁。

請教讀緊信義既家長,覺得自己的孩子讀信義辛苦嗎?
功課多嗎? 每天花在功課的時間多少?
孩子讀得開心嗎?

信義真的愈做愈好,入大學率學士學位比好多區內band one中學都高,公開試成績也是一年比一年好,但相信讀書壓力一定不會輕,如果間學校推揚愛,我估佢也會有不少措施支援學生的,我對這間學校有信心,但簡介會可以直接問。

回覆 hellono 的帖子

讀得band one中學讀書壓力一定有,如果毫無壓力,小朋友就冇動力向上。我女兒今年中二,我唔覺得她有很大壓力。

bobo98 發表於 16-12-6 18:20

讀得band one中學讀書壓力一定有,如果毫無壓力,小朋友就冇動力向上。我女兒今年中 ...

謝謝你的回覆。請問多唔多功課? 通常用幾多時間?

arikawong66 發表於 16-12-6 17:38
信義真的愈做愈好,入大學率學士學位比好多區內band one中學都高,公開試成績也是一年比一年好,但相信讀書 ...

你說得對,就是看到成績真係越做越好,
校長講得好勁,
想知多d 用家既感受。

一時時,有時多都要做幾個鐘,有時小一個鐘都搞掂,睇要做咩功課,要寫文章果啲一定耐。

我個小朋友今年中三,都知道多功課,但都好似應付得來,咁我諗最緊要係咪讀得開心囉,真心講,我覺得佢喺呢度好似越讀越開心喎。另外,我最覺好係佢 d 朋友仔,都好純,呢樣我最緊張,女孩子嘛。

回覆 maymay74 的帖子

中三應該很忙,因為要讀好多科,你囡囡應付得到嗎?

我睇到考試時間表中三多了phy chem bio之餘,還有中國文學和B.S.E,請問B.S.E係咩?

回覆:元朗信義中學家長交流區

昨天我都聽了校長介紹信義,
今年信義會全 in , 除了讀文章和group discussion , 今年加插了數理及倫理既面試,唔知倫理會 in d 咩,有d 茫無頭緒

回覆 sammag 的帖子

之前冇呢個環節,所以都唔知,抱歉幫唔到你!

回覆 bobo98 的帖子

我覺得佢都應付得ok喎,成績都ok,比中一二忙些少啦。其實佢温書、做功課或者係睇小說都喺房度,佢都唔比我哋管佢d嘢。冇法啦。
你個小朋友ok嗎?

都ok入到精英班

我大囡而家讀中六,應付公開試壓力開始大,但佢都好似應付到,我係過來人,都想分享下。信義老師好勤力,經常留低幫學生解功課,有老師副校長甚至校長一齊做學生升大學導師,好似叫大學工房,又有好多放學後老師支持學生,學校會開放地下小食部同課室比佢地溫書,好似開到九點,讀書氣氛好好。最感動係佢地會支持經濟唔好既家庭,讓佢地專心讀書。囡囡係當中更明白到關心其他人。呢幾年,睇到學校不斷改變,英文氣氛好好,成績年年甘升,都好安慰當日放個囡係度。不過,讀得信義,就有信心入到大學,係香港要讀大學,真係幾辛苦架。仲有,學校門口個四個字-優越有愛,希望囡囡能做到。而家細囡小五,都會想佢升到信義,做個好既基督徒。

回覆 Bettyjason 的帖子

預祝你囡囡考到好成績,入讀心儀的大學。

感恩小兒就讀元朗信義,現就讀中三,感到校長丶副校長們、老師、校務處職員和校工也很關心學生。重視學術外,也真的關心學生身心靈健康發展。

bobo98  認同  發表於 16-12-7 19:57