用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學生活忙過小學生活嗎?
go

中學生活忙過小學生活嗎?

我女只是高小,但平日被挑選參與學校活動,一星期三天課後練習。 小息時又要去練朗誦、 做咩大使、乜乜會的事項。 我覺得佢忙,但佢又喜歡而成績中上,我沒有阻止。
如果上中學後保持那麼多活動仍可應付嗎? 我擔心課程多了深了,要保持成績可能要延遲睡覺時間。
真心請教各家長們的經驗之談

中学更多姿多彩~

讀十科(或更多)代替四科~課外活动又多,放学後搞呢搞路可能六点先番歸~
唔好担心禁多,人生必經吧~边有越大越閒?退休果時就会~

cdefg2333    發表於 16-3-14 09:22

中學科目比小學多,課外活動種類也比小學多,而且還要參加制服團隊,但只要懂得分配時間,小朋友是樂在其中.

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-3-12+22:10+編

原帖由 Yanamami 於 16-03-12 發表

中学更多姿多彩~
6點都已經係早啦

TwinWong  我地6点半, 不过好彩我囡选活动最迟5:30散, 所以好輕松  發表於 16-3-13 23:09
Yanamami  因我大女学校6点关大闸清場  發表於 16-3-13 19:27

回覆:mcl203 的帖子

好驚wor~阿女黎緊去中學路程差不多一小時,6點都係早放學,返到屋企咪要7點幾8點?!仲夜過我放工

TwinWong  會架, 車路遠7-8点返到食飯沖涼, 最快9点半做功課, 所以功課要無活動時盡做, 唔好拖, 會無咁辛苦   發表於 16-3-13 23:13
Yanamami  有活动先係啫~—般放3点半左右~  發表於 16-3-13 21:04

vincat 發表於 16-3-13 19:56
好驚wor~阿女黎緊去中學路程差不多一小時,6點都係早放學,返到屋企咪要7點幾8點?!仲夜過我放工
  ...
咁又唔使咁驚....個個小朋友性格不一樣
好多都係課餘活動...有興趣先會join...亦都要睇自己時間既

TwinWong  係時間分配好重要  發表於 16-3-13 23:13

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 16-3-12 22:08
中学更多姿多彩~

讀十科(或更多)代替四科~課外活动又多,放学後搞呢搞路可能六点先番歸~
18:00 都仲係學校, 最晏試過 18:29 先離開學校 (電話來電記錄), 返到屋企 19:30.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

irischowys 發表於 16-3-12 20:02
我女只是高小,但平日被挑選參與學校活動,一星期三天課後練習。 小息時又要去練朗誦、 做咩大使、乜乜會的 ...

中學仲多野玩~~~

叫你女學識自己安排時間, 學校近時都仲話學會或訓練完左可以極速返到屋企, 遠既真係怕你無 19:00 都未見到人.

小學既課後練習都仲有個譜, 好似我囡咁會操到超時, 學校關大閘前 15mins 先放人, 執得野黎再搭埋車返屋企要 19:30 先到.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:irischowys+發表於+16-3-12+20:02+我

原帖由 miriam 於 16-03-14 發表
中學仲多野玩~~~

叫你女學識自己安排時間, 學校近時都仲話學會或訓練完左可以極速返到屋企, 遠既真係怕你 ...
咁忙嘅生活,平時會溫習嗎?幾點瞓?

irischowys 發表於 16-3-14 09:03
其實...小朋友上咗中學...係好容昜會自認為自理能力高左
有佢地既諗法...睇法...除非家長仍然積極參與佢地既學生生活
否則....中學後係好大轉變

間間學校都不同,聽聞有d學校很多功課、quiz,小朋友很夜睡。但有d學校很輕鬆,應該話睇你讀邊間

黃巴士  AGREED!  發表於 16-3-14 23:27

醒目開學勳章 王國長老

irischowys 發表於 16-3-14 09:03
唔係講笑架, 我真係連佢幾時有默書或 quiz 都唔知, 上網見到功課交左, 出左默書或 quiz 分數出黎我先知咋.

我囡學校功課唔多, 基本上係學校做埋, 我唯一會有得叫佢做既就係 iLearner, 因為呢樣會計平時分.

溫書..............初初開學都有見過佢係屋企溫...................

平時 11 點左右訓, 遇著夜晚有訓練時 12 點左右訓.

醒目開學勳章 王國長老

friendfriend 發表於 16-3-14 11:40
間間學校都不同,聽聞有d學校很多功課、quiz,小朋友很夜睡。但有d學校很輕鬆,應該話睇你讀邊間 ...
有家長打返學校投訴功課太少......................

TwinWong    發表於 16-3-14 12:52

引用:Quote:irischowys+發表於+16-3-14+09:03+咁

原帖由 miriam 於 16-03-14 發表
唔係講笑架, 我真係連佢幾時有默書或 quiz 都唔知, 上網見到功課交左, 出左默書或 quiz 分數出黎我先知咋.
...
平時12點前後瞓,碰著有夜晚訓練/功課多/測驗,就1點幾都有,再計唔惦數,就告假夜晚訓練,爭取番D時間~~~

醒目開學勳章

irischowys 發表於 16-3-12 20:02
我女只是高小,但平日被挑選參與學校活動,一星期三天課後練習。 小息時又要去練朗誦、 做咩大使、乜乜會的 ...

中學有好多活動玩, 叫阿女學識分配時間
我女每日操練完, 最早7點先返到屋企, 有時要8點先返到, 好彩佢學校功課不多, 每晚10:30 -11:00上床訓

回覆:中學生活忙過小學生活嗎

睇完大家的回覆,肯定我女都要夜瞓了。

我仔form 2, 日日巧得閒

勁忙,又要group project,又要比賽、樂團,仲有功課測考。早的十點多上床睡覺,忙碌時成十一點幾㗎!通常band 1會忙少少!

我個囡都好忙,功課又多,成日都有測驗和默書,每晚最早都起碼十一點先有得瞓。