用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學有咩科一定要修M1 or M2 ?
樓主: bestwish
go

大學有咩科一定要修M1 or M2 ? [複製鏈接]

引用:M2,讀得呢科主要係學生興趣及能力,勉強無

原帖由 dse2017 於 16-04-17 發表
M2,讀得呢科主要係學生興趣及能力,勉強無幸福。呢班學生往往係比較叻果班,留意下。 ...
唔叻都未必有得輪到你揀m2啦 !

dse2017  Sure  發表於 16-4-17 20:55

引用:讀M1or+M2,+主要分野在于你想羣一班好叻學

原帖由 dse2017 於 16-04-17 發表
讀M1or M2, 主要分野在于你想羣一班好叻學生與否而已。
有不少鐘意數的同學仔,唔鈡意埋堆,只鈡意做數!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

dse2017 發表於 16-4-17 20:43
M2,讀得呢科主要係學生興趣及能力,勉強無幸福。呢班學生往往係比較叻果班,留意下。 ...
讀得延伸數都是理科比較尖、或對數有興趣嗰班,而且考8科的為數不小。讀文科的人是不會考M1/M2的!
也就是說,考延伸數面對的高手比例會較多,一般學生要拿高grade會比較難。
一般學校會篩選過先比讀M1/M2,費事浪費資源和有機會拖低DSE成績。所以一般學校的M1/M2 成績會較好,合格率100%好多,因為考生是經過篩選!所以M1/M2高grade 的學生,core 數成績都不會差。
但亦會有小部份學校是不經過篩選,隨學生報考。
個人覺得考M2其實如果識操卷,拿5不是哪麼難,5*/5**就難。

dse2017  Yes  發表於 16-4-18 19:44

回覆:大學有咩科一定要修M1 or M2

遲D可能多D學校會俾學生修M1/M2,上星期六學校升中講座,話2019年有D大學嘅科目M1/M2會count作一科。

9498mami  科大由第一屆開始,已將M1或M2獨立為一科計算啦!  發表於 16-4-21 14:24

LingChiBaBa 發表於 16-4-18 13:29
遲D可能多D學校會俾學生修M1/M2,上星期六學校升中講座,話2019年有D大學嘅科目M1/M2會count作一科。

...

ANChan59 發表於 16-4-18 10:16
有不少鐘意數的同學仔,唔鈡意埋堆,只鈡意做數!

未必係埋堆,但成績好的在一班,的確學習氣氛會好 d,有 synergy。

LingChiBaBa 發表於 16-4-18 13:29

...
唔需要到 2019 啦......
舊年已經不小JUPAS 課程是count一科,而且是可替代elective是但一科!
例如: 本來是 4C + 2x
現可用 4C + 1x + M1/M2 計算
不過,俾學生修M1/M2,並不表示該生可以考。到s5時不少學生根本頂唔順,要 drop 剩 4C+2X!所以就算俾你 take M1/M2,都要衡量自己的資源、能力是否夠應付,否則浪費了一年,才決定要 drop,咁就好可惜了。
另,take M1/M2 的好處是可以反過來幫助 core Maths,有synergy效應。
相反,phy chem bio 3科之間雖有關聯,但synergy不如 core maths 和 M1/M2 般明顯。試想想,Maths 你無論如何都一定要讀(考),點解唔讀一科相對易讀(因為有 synergy 效應),和等同一科 elective 的M1/M2?
我覺得以 syllabus  計,M2比 phy chem bio 任何一科的範圍都要小,如果要 drop,我寧願 drop phy/bio 都唔 drop M1/M2,當然前堤是讀得惦先啦~

回覆:pineapple0983 的帖子

Core Maths is very basic, may not have synergy.

Some schools use S4 to complete Core and the two solid years for M1 or M2.

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 pineapple0983 的帖子

可能係我女2019年先考DSE,所以學校講2019年....

其實對Maths OK嘅學生,M1/M2衹是夠唔夠時間操卷。如果drop Physics讀M1/M2,好似有D怪,除非大學讀Maths或Education。

回覆 dse2017 的帖子

我女學校强調M1淺過M2因為Calculus 讀少過M2,咁都要睇下鍾唔鍾意Statistics先得。

LingChiBaBa 發表於 16-4-18 22:00
回覆 pineapple0983 的帖子

可能係我女2019年先考DSE,所以學校講2019年....
其實m2和phy 是有synergy的,例如微積分,向量等......我之前已重複又重複
當時間、資源真係負擔唔到,惟有壯士斷臂,不捨得也要斬。邊個唔想考8科?炒左2科都仲有2科做保險嘛,但真係兼顧唔到,可以點??
phy 有好多topic,部份有關連,部份冇關連。phy 依科唔係你操晒歷年試題就可以 5**的,佢總會有一題半題用來分高下;而且做mc的時間超迫。phy 你一接到份卷,睇題型就應該知識唔識,比你思考的時間不多。
相反m2的時間就比較鬆動,適合思考型的考生。
總之,各師各法,冇既定的成功方程式;其它人 work 的,你未必 work!

ANChan59 發表於 16-4-18 18:34
Core Maths is very basic, may not have synergy.

Some schools use S4 to complete Core and the two s ...
你話s4已經教完 core,有冇具體例子?
我小朋友是s5才開始教m2。core 和 m2是同期教。部份m2和 core有關,例如 trigo,同時教會效果好啲
到s6,其實根本得好小時間教書,大部份時間是操卷,因為到1月已經要參加各種 mock,3月正式開考
其它學校據知大同小異,有些在S4已開始教m1/m2,但從未聽過有學校會好似你講咁樣安排。

回覆:pineapple0983 的帖子

Eastern District.

Synergy is 1+1> 2, core + M2 = ?  I will say 2.

我把歷年m2 的成績列出來,等大家比較下:
m2
            5**      5*(或以上) 5(或以上)
2015    3.6%  16.8%       40.3%
2014    3.4%  15.1%       36.3%
2013    3.3%  13.1%       32.8%
2012    3.1%  12.1%       31.5%

實際 5* 和 5 的 % 自己要計番。
相對 core 和 m1,m2 明顯 % 較高
所以如果學校比考m2,全港有4成人可以拿 5 或以上,而且趨勢是越來越高。
Phy 5 或以上的只是 20%
m1  5 或以上的只是 30%
Core  maths 5 或以上的只是 15%
20% (phy) vs. 40% (m2),邊樣容易拿 5,自己決定吧!

ANChan59  考生人數基數差好遠,最好數學學生才去讀M1M2!  發表於 16-4-22 09:12

ANChan59 發表於 16-4-21 01:03
Eastern District.

Synergy is 1+1> 2, core + M2 = ?  I will say 2.
你根據啲咩有 core+M2 =2 的結論?
Eastern District 太空泛了,有冇具體的例子?等我去參考吓佢咁課程安排的成果?

引用:Quote:原帖由+hogwarts+於+16-03-03+發表其

原帖由 ANChan59 於 16-03-04 發表
係呀,有得偷懶,間間都有些分別,小心些好!
請教如想讀Engineering 冇修M1/2係咪冇機會讀? thx

‹ 上一主題|下一主題