用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學有咩科一定要修M1 or M2 ?
go

大學有咩科一定要修M1 or M2 ? [複製鏈接]

有咩科一定要修M1 or M2 ?

如果想入醫學, 醫護, 放科, 病理, .....呢D, 要讀 M1 定係 M2 ?

另外其實如果想讀以上嘅科, 係咪可以唔使讀 phy ?  Phy 係咪只係for 工程系 ?

Thanks.

42    0    0    0

不同院校不同科有唔同玩法,例如 HKU, CU 有 required subjects, PolyU 講 preferred subjects

HKU Medicine required subject: Chem
CU Medicine required subject: Chem or Bio
PolyU Radiography preferred subjects: Eng, Math, M1/M2, Phy, Chem, Bio (best 5)
PolyU Nursing preferred subjects: Chi, Eng, Math, LS, Bio (2C+Best 3)

最好自己 reconfirm 多次!

HermanWai    發表於 16-4-18 18:17

A-Mum 發表於 16-3-1 14:56
不同院校不同科有唔同玩法,例如 HKU, CU 有 required subjects, PolyU 講 preferred subjects

HKU Medici ...
Thanks.

回覆:大學有咩科一定要修M1 or M2 ?

請問在那裏可知'required subjects' 及'preferred subjects'?

jillianmami 發表於 16-3-2 18:14
請問在那裏可知'required subjects' 及'preferred subjects'?

用萬能的 Google 啦.
Search, and ye shall find

A-Mum 發表於 16-3-1 14:56

HKU Medici ...

禁其實實即係咩科要修M1 ? 咩科要修M2 ?

好多大學count M1/M2做半科
而Nursing入U 唔係好著重M1/2
反而 中英文既成績睇得重D

bestwish 發表於 16-3-3 09:11
禁其實實即係咩科要修M1 ? 咩科要修M2 ?
我唔覺有科目指定要 M幾,只見寫 M1/M2 呀

醒目開學勳章

無話一定要修,通常 BAFS + M1,Phy + M2,因所學的東西互有牽連,而有些學系會用 M1/M2 來拉分,例如中大醫學系,假設 DSE 的 elective 有一科是 5 ,而你的 M2 是 5**,咁就會加埋除 2,即是 (5 + 5**)/2 = 5*(= 6 分),咁就拉高一分,但 M 只用來拉 elective ,不會用來拉 core 的。

回覆:ivory0915 的帖子

其實每一科都會不同,同一樣科目在不同大學也會有不同要求,叫孩子多花點時間在 jupas 和學校的收生網頁,就可以收集正確要求了。

引用:其實每一科都會不同,同一樣科目在不同大學

原帖由 hogwarts 於 16-03-03 發表
其實每一科都會不同,同一樣科目在不同大學也會有不同要求,叫孩子多花點時間在 jupas 和學校的收生網頁, ...
係呀,有得偷懶,間間都有些分別,小心些好!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

港大精算要M1 or M2。

即係讀 M1 or M2 是旦一科都得 ?

禁點解朋友係家長會聽番嚟, 老師話讀醫就要讀M1 ?

我估老師的意思是說M1有統計學,對醫生統計及分析病理比較有用。

事實系讀醫不一定要修M1/M2,遊戲規則:港大4c+2X、中大4c+3X。如大家同分才看M1/M2

數學系、統計系、物理系

Bettyblue 發表於 16-3-4 11:53
事實系讀醫不一定要修M1/M2,遊戲規則:港大4c+2X、中大4c+3X。如大家同分才看M1/M2 ...

醫科中大要求4c+3X
即係要修7科+M1/M2 共8科 ????

講左M1/M2 屬半科, 如果學生有能力入醫科的, 咁7科定8科都no problem 啦, 一定是狀元級數呢

Marians 發表於 16-4-7 17:20
講左M1/M2 屬半科, 如果學生有能力入醫科的, 咁7科定8科都no problem 啦, 一定是狀元級數呢
...
以中大計量金融QFin計,入學要求計分是4C+2X
或者 4C+1X+M1/M2
其實中大理學院都是這個收生要求。你話M1/M2 當半科,應該只是部份學系係咁。
有些學系直情冇M1/M2唔比報添呀!
冇M1/M2的就算比你入到,補番微積分都追到人都癲呀
理學入學要求
我小朋友有幾位同學舊年入左medi,7科同8科相差很大,報得的都是尖子,雖然話就話4C+3X,但爭1科就是爭1科,差別就在這兒!

longlokma  咁大個仲叫小朋友??  發表於 16-4-7 23:43

以下資料來自油麻地某男校的家長會powerpoint:

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手
‹ 上一主題|下一主題