用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

del

del

引用:請問有無方法限住部手提電話用唔到, 例如

原帖由 andywmama 於 16-02-20 發表
請問有無方法限住部手提電話用唔到,
例如上午開唔到手機,下午先可開機用?

...
樓主,想問一句出智能手機比小朋友目的為何 ? 想佢放學/行蹤報平安 ? 還是比佢玩遊戲 ? 打機 ?
如果自制能力咁弱出機又要父母限制上午不能開,何不出部不能上網電話 ? 只能打入打出電話,已經可以解決晒妳現在所有問題。

引用:Quote:原帖由+andywmama+於+16-02-20+發表

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-02-20 發表
樓主,想問一句出智能手機比小朋友目的為何 ? 想佢放學/行蹤報平安 ? 還是比佢玩遊戲 ? 打機 ?
如果自制能 ...
因為已經出左部智能電話比佢,宜家收唔返。有無apps和方法可以在特定時間lock住部機?

改用小米路由器+電話下載專用app可遠程搖控網絡流量+開關。 我用呢招對付我仔仔, 放學返屋企做完功課打比我先開返比巨玩。

補充下, 呢個app只控制屋企wifi.  

+控制家居有線上網。希望合你心意, 如要控制埋出街流動上網就真係幫你5到啦。要控制時只要將上下傳輸速度調至5-10kb, 小朋友上網就會超lap。

醒目開學勳章 王國長老

最簡單 cut 上網功能, 跟手剷晒手機入面既 game, 屋企 wi-fi set 密碼, 佢無密碼時上唔到網.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:+控制家居有線上網。希望合你心意,+如要控

原帖由 BennkiChu 於 16-02-21 發表
+控制家居有線上網。希望合你心意, 如要控制埋出街流動上網就真係幫你5到啦。要控制時只要將上下傳輸速度 ...
如何控制上下傳輸速度?

一定要用小米路由器才可控制wifi 上網時限?

我現用小米路由器, 因平靓正, 同級產品係巨3-5陪價位, 而且都毛巨甘好用, 個流量控制係可以手動調節, 你可上網睇睇先, 如有買5明點用返泥找我。

回覆 BennkiChu 的帖子

請問在手機裝app. 是指在小朋友部手機上裝嗎? 另安裝router 困難嗎? router幾錢?Thx

我部router係support行1000m.  $250左右, 另有專行100m,  約$150,  可去香港米店買, 深水步黄金都有買, 不過會貴D, 個setting5難, 可上網找到, 而個app係裝你部手機, 你行出街都可控制你仔仔手機同電腦上5上到網。

可否PM Model No. 給我呢? 唔該晒

andywmama 發表於 16-2-20 21:54
請問有無方法限住部手提電話用唔到,
例如上午開唔到手機,下午先可開機用?

...
電話只出儲值咭, 返到屋企wifi又限佢速. 可以減少佢地玩whatsapp. Facebook, instagram. 但好多GAME都可以唔用數據玩. 如果係ANDRIOD手機可以SET一個USER俾小朋友, 你係主佢係副. 可以限制佢開APP. 但一限就限晒, 無得話上晝俾玩下晝唔俾玩喇.

不過體驗過既自由係收唔返的, 即係你已經俾佢有過無限數據, 係變唔返儲值卡. 所以情願一開始就唔好俾佢.

引用:回覆+BennkiChu+的帖子 可否PM+Model+No.+

原帖由 WINLEG 於 16-02-24 發表

可否PM Model No. 給我呢? 唔該晒
可從香港小米網直接買的有這款:

小米路由器mini - 小米香港官網 http://www.mi.com/hk/miwifimini/

其他更高的版本可從國內小米網或淘寶找到。

回覆 huba 的帖子

這款用於500呎範圍, 接收強嗎?

回覆 WINLEG 的帖子

小米路由器行雙頻制, 500呎ok.  但注意小米mini只support100m. 如果家居用200m寬頻以上, 去黃金找下或上淘寶買。

回覆 星運教授 的帖子

我之前試過同電訊商申請停仔仔綱絡一段時間, 只可打電話用, 返屋企只用wifi,  而且我可控制5比流量巨或限速, 做完功課溫習完就打比我開比巨玩, 到11點5訓就lock巨網络。

BennkiChu 發表於 16-2-24 14:38
回覆 星運教授 的帖子

我之前試過同電訊商申請停仔仔綱絡一段時間, 只可打電話用, 返屋企只用wifi,  而 ...
我霸道d. 直情唔同佢傾. 我鍾意無流量就無流量, 我鍾意俾佢就俾佢, 佢都完全唔知.

引用:回覆+WINLEG+的帖子 小米路由器行雙頻制,

原帖由 BennkiChu 於 16-02-24 發表
回覆 WINLEG 的帖子

小米路由器行雙頻制, 500呎ok.  但注意小米mini只support100m. 如果家居用200m寬頻以 ...
處理器     MT7620A 580MHz
ROM       16MB SPI Flash
記憶體    128MB DDR2
硬碟        無
2.4G WiFi  2*2(最高速率300Mbps)
5G WiFi  2*2(最高速率867Mbps)
天線外置雙頻全向天線2條

香港小米Mini版的spec 提供的速率資料跟你的有些出入。

回覆:andywmama 的帖子

呢个問題係我日日都唸!但对象是我的工人姐姐