用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 什麼叫神校
樓主: 2sister
go

什麼叫神校  

回覆:Soundervolt 的帖子

我的敝校不是旺角體校!

你內心可能真的冇針對,但字裏行間有機會誤導其他家長!

你又說到「買人」,我有一個補充。

直資跟官津在學費上是有差異,直資只是透過奬學金將差異歸零,讓學生及家長,在沒有差異之下作出合理公平的決定,有甚麼問題?

NeoMom  你不是男拔家長嗎?  發表於 16-2-24 12:24
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:什麼叫神校

正如樓上有家長所講,B1A同時又保持D1,這類學校才是神校。

引用:正如樓上有家長所講,B1A同時又保持D1,這

原帖由 schumacher 於 16-02-24 發表
正如樓上有家長所講,B1A同時又保持D1,這類學校才是神校。
不應只看學術,田徑及運動成績,還有音樂,藝術及其他多元化方面。

但大部分家只看重學術成績,或者加上運動而已!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-2-24 10:47
不應只看學術,田徑及運動成績,還有音樂,藝術及其他多元化方面。

但大部分家只看重學術成績,或者加上運 ...
可惜去到最後要升大學, 都只係著重一樣嘢:

公開試成績
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ANChan59 發表於 16-2-24 10:32
我的敝校不是旺角體校!

招兵買馬 係好難去介定清楚...P6 --> F1 幾乎間間強D1都係咁 打折扣 收体藝學生

schumacher 發表於 16-2-24 10:33
以呢個標準, 香港應該只有不多於3間神校

QC, SPCC係D1根本唔入流, 所以.... 做番凡人學校啦!

DBS, WY係D1好威, 不過畢業生學術表現又未達B1A水平, 所以要上神枱, 又要等吓先啦!

唯有LS同DGS (GH都勉強算啦) 係學術同D1表現都達標喎! (定係其實只有DGS?)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-2-24 11:20

QC, SPCC係D1根本唔入流, 所以.... 做番凡人學校啦!

HYS  係D1好威嫁 ~~~

最全面可能係 SPCS ~~~

hkpapa852  係喎...... 咁應該第3間係HY唔係GH.....  發表於 16-2-24 11:24

引用:入左去,+如有神助的學校.+

原帖由 TEMPO123 於 16-02-15 發表
入左去, 如有神助的學校.

咁用得個"神"字就梗係得一個, 除非是多神論(純粹講笑)

又咁講, 以成績而講, SPCC同DGS係明顯跑出, 且於近幾年穩坐一二位, 所以我覺得係Cream of the crop

hkpapa852  SPCC只係成績出眾, 但D1表現.... 所以按會員要求, 未夠資格做神校!  發表於 16-2-24 11:59

引用:我的敝校不是旺角體校! 你內心可能真的冇

原帖由 ANChan59 於 16-02-24 發表
我的敝校不是旺角體校!

「買」一字並非一定指金錢,「校譬」亦係一種價值,B3運動員喺高中轉到B1名校嘅理由好明顯,雙方各有所需。如果本身學校唔係D1而轉校目的係為咗參加D1賽事,點解唔轉去胡兆熾、張明添、余振强等等嘅D1 B2-3學校?

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-02-24+發表我

原帖由 Soundervolt 於 16-02-24 發表
「買」字都是少用為妙,次次都解釋一大輪,次次微調定義,何必呢!

Soundervolt  OK! 以後用[挖角改策]  發表於 16-2-24 12:20

Soundervolt 發表於 16-2-24 12:06
「買」一字並非一定指金錢,「校譬」亦係一種價值,B3運動員喺高中轉到B1名校嘅理由好明顯,雙方各有所需 ...
可能係...........團隊.............

觀乎SPCC,一向唔太熱充於招攬運動精英學生,亦唔覺有太刻意非留在D1不可的文化,只不過近年對熱愛體育嘅同學多左,亦不乏有文武兼備同學的家長捧場,雖未至所有運動都有學界D1頂尖水平,但支持體育發展嘅家長同學都為數不少;希望朝着合適方向發展,學生們在體藝學業得到平衡發展,延續一所平凡學校的不凡故事,感恩。

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+16-2-24+12:13

原帖由 Soundervolt 於 16-02-24 發表
我咪舉左個例子,今年有短跑運動員由大埔轉去余xx, 呢間咪唔係band 1中學, 就係為左係D1比賽。

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-02-24+發

原帖由 必必 於 16-02-24 發表
我咪舉左個例子,今年有短跑運動員由大埔轉去余xx, 呢間咪唔係band 1中學, 就係為左係D1比賽。

...
明白!我講嘅係Majority嘅情況。

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-02-24+發

原帖由 必必 於 16-02-24 發表

...

勁既D1運動生點會去D1尾B3既余xx? 好野都俾D1頭學校措哂啦!之前我提及過呢個Division制度有好大問題,呢個制度下,某D學校永遠都可以企上頒獎台,永遠都係個三幾間學校之爭,每年屈機如事,有意義嗎?

回覆 mcl203 的帖子

又或者想發揮自己,不竟D1 運動學生比較強,一齊比賽會容易特破自己能力。

phleung 發表於 16-2-24 16:29
回覆 mcl203 的帖子

又或者想發揮自己,不竟D1 運動學生比較強,一齊比賽會容易特破自己能力。 ...
所以....我....無謂用自己既睇法....去估別人既做法

雖則....我同意D1係對佢地能力提升有幫助

引用:+本帖最後由+NeoMom+於+16-2-24+11:49+編輯

原帖由 NeoMom 於 16-02-24 發表
依家都講求全人發展,所以spcc只能講成績唔錯,但係達到德智體藝的全面發展還需要繼續努力。所以要達到神校,還需要向LSC同DGS這類學校靠近。講真,津校更讓人尊重。

ABC-DAD  咁一間男校,一間女校,另一間係男女校喎,我當然明白係各自各精彩啦  發表於 16-2-25 00:15
Soundervolt  但一間天主教,一間基督教喎.....  發表於 16-2-25 00:02
ABC-DAD  如果兩間“神校”,合為一間男女“神”校,會是一件頗為令人“神”往嘅事。   發表於 16-2-24 23:57

引用:Quote:原帖由+NeoMom+於+16-02-24+發表本帖

原帖由 schumacher 於 16-02-24 發表
依家都講求全人發展,所以spcc只能講成績唔錯,但係達到德智體藝的全面發展還需要繼續努力。所以要達到神校 ...

除咗「體」之外,喺「德智藝」方面SPCC一尐都唔輸蝕,佢地嘅樂團都十分出色,學術成績冠絕全港,學生品格型像又好,點會只係一間全人發展成績唔錯既學校呢?
我相信如果SPCC有心用[挖角改策」向學界所有體育項目D1進軍,以佢地嘅號召力及資源好快就可以集天下兵器有力稱霸。

ABC-DAD  事實除左校隊外,其他同學嘅“體”會頂尖到咩地步,真係有啲難掌握   發表於 16-2-25 00:18