用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 什麼叫神校
樓主: 2sister
go

什麼叫神校  

Soundervolt 發表於 16-2-21 18:01
有邊個家長或學生唔想學術成績有進步?如果想參加高水平比賽,轉職業啦,我識人十六歲轉打Pro。「子非魚, ...
我唔清楚果2位年青人學業成績....唔會評論 亦 唔應該去評論 ~~~

似乎....你唔太明白不少体藝學生追求既目標
D1 Vs D3....根本個比賽環境相差極大...對佢地既推動力會更強
D1係不少体藝學生能夠參與而會更拼搏...對個人目標更清晰...團隊支援亦更佳

近年見不少學生升中...佢地學業成績OK...仍會針對D1中學而投考

可否將 B1 和 D1分開去睇...B1 係講學術...D1 係講体育...2者係可以共存於1間 B1+D1既中學
太多旁觀者睇法是否係中肯評論  ?? ~~~

mcl203 發表於 16-2-22 17:42
我唔清楚果2位年青人學業成績....唔會評論 亦 唔應該去評論 ~~~

似乎....你唔太明白不少体藝學生追求既目 ...

我又會咁睇, 反正學生本身係間B2/B3中學, 入U機會都未必高得去邊, 點解唔入間名校, 搏吓係中學生涯尾段攞番個獎兼叫做埋名校畢業生, 日後有咩嘢想搵人幫手, 都有個較有勢力兼地位既校友會可以求救吓吖!

B3成績學生高中入名校, 並非一定無意義. 如果係我, 反正明知自己成績都入唔到U, 幫間唔出名既中學攞個學界獎威D, 定係幫名校攞個學界獎威D呢? 我一定揀後者, 起碼日後講出嚟都好聽D啦!

mcl203  又有道理喎  發表於 16-2-22 20:28
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

熱血勳章

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+16-2-22+17:27

原帖由 Soundervolt 於 16-02-21 發表
我孤陋寡聞,未聽過咁細個小朋友為左運動而放棄學業,轉做職業運動員。你識咁多體育界既人,佩服。

引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-2-21+18:01+

原帖由 mcl203 於 16-02-22 發表

似乎....你唔太明白不少体藝學生追求既目 ...

呢個亦係制度上嘅荒謬,D1嘅學校就可以四出招兵買馬保住D1資格,巡環不降班神功,而其他唔出名學校就只可永遠喺D2-3生存,我認為只要學生成績乎合D1比賽資格,無論學校隊際水準如何,都應該俾佢參加D1組別比賽。而家D1只係屬於名校俱樂部。

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-02-21+發

原帖由 EASTCOAST 於 16-02-22 發表
我孤陋寡聞,未聽過咁細個小朋友為左運動而放棄學業,轉做職業運動員。你識咁多體育界既人,佩服。

...

上網搵下邊個係Adithya Karunaratne,佢係本土出生香港人,本來讀啟新書院,而家轉咗去打ITF世界職業巡迴賽。佢五歲我就睇住佢打波長大。

Soundervolt 發表於 16-2-21 12:31
楊啟宇喺今年由新亞中學,而另一位同學張宏峰亦係由寶覺中學轉投九龍華仁讀中五...乜九華都開始從其他學校 ...

【短片】【學界D1田徑賽】三項大會紀錄上午被刷新

陳朗熙。

黃子圖。

12:20更新
男子100米複賽跑出11秒10的余振強跑手黃卓熙,認為天雨影響表現,而同組有跑手偷步也令他浪費了體力。

------
11:15更新
女甲鉛球冠軍由女拔的劉浩晴以9米45奪得,她表示地面濕滑令滑步做得不好,若沒有天雨成績會更好。

------
港九學界D1田徑賽今日上演第二日賽事,早上已經再有三個大會新紀錄誕生。其中九龍華仁的欄王張宏峰繼首日在男子100米欄破紀錄後,今日再於400米欄複賽以52秒86創下新紀錄。

至於西島中學的陳朗熙(Matthew Harrison)就以9分06秒64打破了男乙3,000米紀錄,他賽後表示沒有料到能破紀錄,成績是喜出望外。香港三項鐵人代表黃子圖就繼1,500米後,今日再於男甲5,000米以15分46秒41造出新紀錄。他表示最近要應付文憑試模擬試,狀態未算十足,天雨對表現亦有點影響。

Soundervolt 發表於 16-2-22 18:24
呢個亦係制度上嘅荒謬,D1嘅學校就可以四出招兵買馬保住D1資格,巡環不降班神功,而其他唔出名學校就只可 ...
如果係咁, 即同一間學校同時有人參加D1,D2及D3, 咁點計學校總分? 學界好睇最主要係因為以學校做單位

5kin    發表於 16-2-23 21:59

醒目開學勳章

回覆 elbar 的帖子

第一日Matthew已打破了grade b 1500米的紀錄。佢真係好勤力一至日都練習

peggy 發表於 16-2-23 18:47
回覆 elbar 的帖子

第一日Matthew已打破了grade b 1500米的紀錄。佢真係好勤力一至日都練習 ...

【短片】【學界D1田徑賽】女甲4x100米接力 德望破紀錄入決賽

18:07更新
女甲4x100米接力,德望的張靜庭、梁依婷、郭芷喬及俞雅欣打破大會紀錄,以50秒46首名晉身決賽。

------
17:23更新
早前在首日賽事打破了男甲110米欄紀錄的學界「欄王」、九龍華仁的張宏峰,今日跑出14秒23,順利以複賽首名晉身決賽。

------
16:55更新
德望女飛人潘幸慧打破女甲200米大會紀錄,以25秒70的最快時間殺入決賽。

------
12:20更新
男子100米複賽跑出11秒10的余振強跑手黃卓熙,認為天雨影響表現,而同組有跑手偷步也令他浪費了體力。

------
11:15更新
女甲鉛球冠軍由女拔的劉浩晴以9米45奪得,她表示地面濕滑令滑步做得不好,若沒有天雨成績會更好。

------
港九學界D1田徑賽今日上演第二日賽事,早上已經再有三個大會新紀錄誕生。其中九龍華仁的欄王張宏峰繼首日在男子110米欄破紀錄後,今日再於400米欄複賽以52秒86創下新紀錄。

至於西島中學的陳朗熙(Matthew Harrison)就以9分06秒64打破了男乙3,000米紀錄,他賽後表示沒有料到能破紀錄,成績是喜出望外。香港三項鐵人代表黃子圖就繼1,500米後,今日再於男甲5,000米以15分46秒41造出新紀錄。他表示最近要應付文憑試模擬試,狀態未算十足,天雨對表現亦有點影響。

Soundervolt 發表於 16-2-21 12:31
楊啟宇喺今年由新亞中學,而另一位同學張宏峰亦係由寶覺中學轉投九龍華仁讀中五...乜九華都開始從其他學校 ...
轉左校長後, 收多左運動優秀既轉校生.  唔收就有降級危機又唔夠HK那間鬥.

以下係我同教練閒談時收到既資料.  呢位教練當年係一間BAND 5中學讀. 因為田徑項目出色, 就轉左去運動神校, 佢話如果當年唔係轉左校, 佢可能連英文都唔識多個, 會考唔會合格, 更唔會有今日既成就.  所以佢好感恩, 當年可以入讀呢間名校.

現在學界比賽分好多區, 係某一區有出色表現既運動員, 基本上就無對手. 正所謂"無敵是最寂寞", 佢地想去一個地位較高, 運動員較勁既D1場地比試, 係好正常既心態.  

今年學界D1就有一名由大埔學校轉左去一間BAND 3 但田徑係D1中學, 為的就是要同一班D1運動員作同場較量,  得到別人既認同.

引用:Quote:peggy+發表於+16-2-23+18:47+回覆+el

原帖由 elbar 於 16-02-23 發表
【短片】【學界D1田徑賽】女甲4x100米接力 德望破紀錄入決賽

18:07更新
請問有無最新的排名表。

醒目開學勳章

回覆 yinyuemao 的帖子

[p=18, null, left]破紀錄名單(次日賽事)

項目組別運動員學校新紀錄
400米欄男甲張宏峰九龍華仁書院52秒86
5000米男甲黃子圖拔萃男書院15分46秒41
標槍男甲林銘堯拔萃男書院58秒79
3000米男乙陳明熙西島學校9分06秒64
100米欄男乙鄭日朗拔萃男書院13秒52
4×100米接力女甲德望學校50秒46
200米女甲潘幸慧德望學校25秒70

[p=18, null, left]男、女子團體積分榜(只列頭5位)

男子組女子組
拔萃男書院232.5分拔萃女書院196分
喇沙書院173.5分德望學校176分
旅港開平商會中學115分協恩中學163分
東華三院黃笏南中學101.5分聖保祿學校101分
九龍華仁書院98分瑪利諾修院學校82.5分

學界體育競技,除田徑,重有其他嘅。

個人認為, 如果家長希望子女能以體藝成績入到神校但郤反對子女日後係體藝方面發展, 係一種極之要不得既心態
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+16-2-22+18:57

原帖由 Soundervolt 於 16-02-22 發表
皇馬,巴塞,拜仁都是一樣,不過不在邊緣,是巔峰之爭!曼聯在頭4邊緣咪買唔到心水球星!

我當年學校是D1,貴校及旺角體校咪一樣挖我們的港青。我們的教練就大方些,同學有更大的平台,他冇乜所謂,因為青訓做得好好。

所以這些同學就算去了其他神校,畢業後都會回來幫忙教師弟或分享經驗!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

hkpapa852 發表於 16-2-24 08:55
個人認為, 如果家長希望子女能以體藝成績入到神校但郤反對子女日後係體藝方面發展, 係一種極之要不得既心態 ...
兩頭唔到岸....橙 !!!

ABC-DAD 發表於 16-2-24 08:48
學界體育競技,除田徑,重有其他嘅。
都係一樣啫....無太大分別 ~~~

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-02-22+發

原帖由 ANChan59 於 16-02-24 發表
皇馬,巴塞,拜仁都是一樣,不過不在邊緣,是巔峰之爭!曼聯在頭4邊緣咪買唔到心水球星!

所以而家嘅足球及其他體育運動都冇咁好睇,以前亞積士、賓菲加、標準列治甚至維拉等球會都有力一爭天下,現今金元足球抬頭,球壇歸邊,好嘅球員去哂皇馬、巴塞、拜仁對其他球隊不斷屈機,精彩嗎?我比較欣賞百花齊放,尤其自己青訓做得好嘅球會,學校亦然。所以陳Sir請勿誤會,我嘅言論係適用於所有「買人政策」嘅名校,並唔係只針對貴校,反而喺其他方面我對貴校都好欣賞,尤其鄭校長執政後。您之前講過Harvard都會收尐學術成績較低嘅精英運動員,但呢類世界級學府都有低缐,好似三四年前Harvard收貴校兩位精英網球員一樣,成績都唔可以太離普,其中一位同學對我講當年申請時喺學術成績上有尐壓力。

Soundervolt 發表於 16-2-24 10:03
所以而家嘅足球及其他體育運動都冇咁好睇,以前亞積士、賓菲加、標準列治甚至維拉等球會都有力一爭天下, ...

所以美國 NBA 籃球政策好一些, 唔會每年得約兩三支球隊有力爭霸

5kin  美國運動嘅選秀policy 其實幾好  發表於 16-2-24 10:46
Soundervolt  Agree!我本來都想講NBA  發表於 16-2-24 10:42