用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 什麼叫神校
go

什麼叫神校  

剛剛睇完一些家長發表, 見到叫神校, 什麼叫神校呀?

2sister 發表於 16-2-15 14:50
人人心中的神吾同,我自己就覺得系top10己達神級。如皇仁,St Paul,St Mary,ls,dbs,女拔…„那些吧!

入左去, 如有神助的學校.

hppa    發表於 16-4-27 17:41
minmin    發表於 16-2-18 11:16
王家爸爸  首先要相信有神   發表於 16-2-16 09:08
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

TEMPO123 發表於 16-2-15 17:16
入左去, 如有神助的學校.

講笑的.

引用:Quote:2sister+發表於+16-2-15+14:50+剛剛

原帖由 chrischeung 於 16-02-15 發表
人人心中的神吾同,我自己就覺得系top10己達神級。如皇仁,St Paul,St Mary,ls,dbs,女拔…„那些吧!
...
除左皇仁,其他都係教會學校。

王家爸爸  英皇、QES等官校都可能算係「神」級學校。  發表於 16-2-16 09:13

有,係「霍格沃茨魔法学校」。

引用:過半學生入三大既,我覺得先配叫神校

原帖由 johnnywalker 於 16-02-17 發表
過半學生入三大既,我覺得先配叫神校
嘩,咁高條件

little_yolky  話明係神校,超過10間咪好平凡?  發表於 16-5-3 17:03
hkpapa852  咁全港應該10間都唔夠  發表於 16-2-17 16:15

神父做校監嗰啲咪神校囉

laiping    發表於 16-2-17 15:33

johnnywalker 發表於 16-2-17 14:11
如果只計3大既UGC degree, 以你呢個要求, 全港應該唔夠10間可以符合到..... 咁又真係幾神既!

johnnywalker  話明係神嘛  發表於 16-2-22 19:37
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

johnnywalker 發表於 16-2-17 14:11
按照你既標準,四成半入三大,加一、二成入常春藤或牛劍,都唔算神校。

mcl203 發表於 16-2-17 14:27
嘩,咁高條件
叫得神校,應該放眼世界,所以個人覺得真正神學既學生應該Target喺全球50强(有啲甚至只睇全球Top 30)。香港只有港大同科大入50强(只有港大入到Top 30),大陸亦只得北大同清大入到。
所以你睇一線學校都係有大約三成入港大。

johnnywalker  咁又係,但呢d真係好難有統計數字呢  發表於 16-2-22 19:36

回覆 johnnywalker 的帖子

基於greenapple1093的統計, 只有這些學校上榜:
SPCC, DGS, QC, 鄧顯,St Mary, St Paul Convent, La Salle

回覆:什麼叫神校

St Paul Convent 入三大嘅比率比協恩和德望還高?

KK07  SPCS 2014-15 資料: 55.7%入三大, 20.1%入海外大學.  都算幾高!  發表於 16-2-18 12:45
Yanamami  係幾好㗎~  發表於 16-2-17 19:08

王國會長

神化了的學校

瑩瑩老豆 發表於 16-2-17 22:31
神化了的學校
其實仲有一種, 叫 " 神秘學校 ", 就係果D乜嘢升學資料, 學生學術表現都唔會係校網, 校務報告等地方搵到, 甚至係簡介會都唔會提既學校.

Soundervolt  但課外活動成績就街知巷聞果間學校?  發表於 16-2-19 02:46
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如學生運動勁(如已是港隊)! 但成績平均分只得75,會否有机會考入神校嗎? 如真的被收,學校又會否有特別幫該學生補底?  (我幫朋友問的)

hkpapa852  補底通常都係靠自己...... 神校收得你都係想你幫佢攞獎  發表於 16-2-18 11:32

minmin 發表於 16-2-18 11:18
如學生運動勁(如已是港隊)! 但成績平均分只得75,會否有机會考入神校嗎? 如真的被收,學校又會否有特別幫 ...
如果已經係港隊,只要成績唔差,選擇應該幾多。對男仔來講,DBS、LSC、SJC、YWC、WYK、HKWY,SPC等都有機會。如果講對運動員既支援,我覺得DBS會好啲。

那些年記錄看看有冇參考作用

2006中學會考每名學生摘優數目計算排名

80年代初中學排名

回覆 myfanwy 的帖子

協恩2015年度入三大率都有50.3%, 不過greenapple1093個表無mark啫

"Results of HYS sixth-formers have soared to new heights, with 50.3% of students pursuing tertiary education (bachelor degree programs) in HKU, CUHK and HKUST."