用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城轉油尖旺
go

九龍城轉油尖旺 [複製鏈接]

如九龍城Band 2頭男生, 轉區會唔會派得好啲?

王家爸爸  九龍城B1比例高過油尖旺  發表於 16-2-12 11:34
王家爸爸  應該唔會  發表於 16-2-12 11:32
   1    0    0    0

回覆:yingying媽咪 的帖子

係轉都唔會轉油尖旺區啦!聽學校講油尖旺區同banding學生排位會高過九龍城區,加上油尖旺無咩b2學校,仲過去去都去少學生嘅地區博啦!東區同沙田今年度先至係最安全地區

引用:係轉都唔會轉油尖旺區啦!聽學校講油尖旺區

原帖由 ek49 於 16-02-12 發表
係轉都唔會轉油尖旺區啦!聽學校講油尖旺區同banding學生排位會高過九龍城區,加上油尖旺無咩b2學校,仲過 ...
非常同意!

如果樓主想搏下入油尖旺兩大band1男校,九華應該冇機會,SFX都有少量band2仔抽入,但好搏,唔建議咁做,更加上油尖旺出名少band2學校,所以都係去返九龍城好過油尖旺。

王家爸爸    發表於 16-2-13 11:26

多謝你們建議, 其實校內競爭好大, 我仔讀一線小學, 啲分數約八十尾九十頭都只是中下, 所以先諗下轉區

要轉banding 邊緣人唔係無機,但要肯定係邊緣人,如b2中已不是邊緣人,人少邊緣人九龍城係有得走,但要小心搵路走,少心走區,走啱區就係出路

yingying媽咪 發表於 16-2-12 16:50
多謝你們建議, 其實校內競爭好大, 我仔讀一線小學, 啲分數約八十尾九十頭都只是中下, 所以先諗下轉區 ...
强區轉强區,對升Banding無幫助。倒不如自己分析每科既强弱,重點改善成績,提高校内排名。

回覆 ek49 的帖子

如真是邊緣人,走邊區會較好?灣仔好嗎?

回覆 王家爸爸 的帖子

自問仔已很勤力,可能真是技不如人吧,不過仍然會繼續努力,因為差幾分上落真的好大

王家爸爸 發表於 16-2-13 11:31
强區轉强區,對升Banding無幫助。倒不如自己分析每科既强弱,重點改善成績,提高校内排名。 ...
以樓主嘅情況,好睇鐘意嘅1尾2頭中學
(假設唔打算小朋友咁辛苦,中學年年要幫人抬轎)
邊區多d位

我覆你第一條已答左你問題,信唔信就睇你,只要你睇下過往嘅post 就知我有無點你

5kin 發表於 16-2-13 17:31
以樓主嘅情況,好睇鐘意嘅1尾2頭中學
(假設唔打算小朋友咁辛苦,中學年年要幫人抬轎)
邊區多d位
以佢既情况,其實近屋企既B2頭可能更適合。

5kin    發表於 16-2-14 11:49

yingying媽咪 發表於 16-2-13 13:06
回覆 王家爸爸 的帖子

自問仔已很勤力,可能真是技不如人吧,不過仍然會繼續努力,因為差幾分上落真的好大 ...
如果小朋友已經好勤力,可能改善讀書方法更重要,例如學懂如何抓住重點。

一缐小學八十尾九十頭, 成績也好好喎, 每名次之間分數只差好微, 勿被名次嚇自己。
了解一下小學過往派B1 B2比例

yingying媽咪 發表於 16-2-12 11:03
如九龍城Band 2頭男生, 轉區會唔會派得好啲?
九龍城B1中學學位比例較油尖旺高(雖然男仔計油尖旺入B1機會高一點), B2學校選擇亦較油尖旺多, 所以根本諗唔到原因要去轉網
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

多謝你們意見,我再睇下佢之後呈分考成點先再諗
‹ 上一主題|下一主題