用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真小同聖雅各會點㨂?
go

真小同聖雅各會點㨂? [複製鏈接]

正為小女Kg offer諗緊(兩間都暫時註冊了)....一間幼稚園上真小機會大另一間入直私叩門機會大...但又諗過考唔到心儀直私最多就係25分入返聖雅各~有一名10月細B細佬跟尾~應該點㨂?出去博直私又好似好大挑戰

1    0    0    0

Yeahly_ly 發表於 16-2-3 14:32
正為小女Kg offer諗緊(兩間都暫時註冊了)....一間幼稚園上真小機會大另一間入直私叩門機會大...但又諗過 ...
其實入咗聖雅各, 最後可能升中都係入番真中.....

大女有25分, 咁應該係舊生+宗教, 所以根本無需要理會細仔點選校而迫大女一定要入聖雅各, 因為細仔都係25分.

不過你應該要諗吓, 日後如果要同一時間處理兩間小學既嘢, 有冇信心可以做得好?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Yeahly_ly+發表於+16-2-3+14:32+正為

原帖由 hkpapa852 於 16-02-03 發表
其實入咗聖雅各, 最後可能升中都係入番真中.....

大女有25分, 咁應該係舊生+宗教, 所以根本無需要理會細 ...
言下之意出去博其他好過一條路去真小?但細佬入真小的話派位也不錯(會否比聖雅各好?)

Yeahly_ly 發表於 16-2-3 14:45
言下之意出去博其他好過一條路去真小?但細佬入真小的話派位也不錯(會否比聖雅各好?)

...
細佬一定入真小嗎? 就算係, 女校男生, 未必係好事

我唔係話唔值得入真小, 只係如果你唔係一心入真中, 就無謂諗真幼同真小了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Yeahly_ly+發表於+16-2-3+14:45+言下

細佬一定入真小嗎? 就算係, 女校男生, 未必係好事

我唔係話唔值得入真小, 只係如果你唔係一心入真中, 就無 ...
反而係諗入唔入真中?而唔係真小?其實係未研究係真中😅😅只知Band 1同埋好似DSE成績唔錯.....定係可以講灣仔太多好中學~唔洗一定target真中?就算去聖雅各出黎都可以再諗?Thanks first 😄

Yeahly_ly 發表於 16-2-3 14:57
反而係諗入唔入真中?而唔係真小?其實係未研究係真中😅😅只知Band 1同埋好似DSE成績唔錯... ...
灣仔升中時, 學位較多(>15個)而可選既學校其實只有3間:

QC
真光
聖公會鄧肇堅

其餘既中學唔係無位, 不過得幾個至10個左右, 你敢唔敢搏?

人人以為灣仔好, 其實選小學時已經歸晒邊, 歸唔到邊既到升中大抽獎亦只能係呢3間(其實只有2間, 因一間男校一間女校)排位

灣仔區最好選定目標中學再決定小學點揀

引用:Quote:Yeahly_ly+發表於+16-2-3+14:57+反而

灣仔升中時, 學位較多(>15個)而可選既學校其實只有3間:

QC
明白即係宜家要鎖定中學再研究下先Thanks ... hkpapa!  想問問咁應唔應該轉戰net11~去抽下😅😅其實要搬都可以

Yeahly_ly 發表於 16-2-3 15:13
明白即係宜家要鎖定中學再研究下先Thanks ... hkpapa!  想問問咁應唔應該轉戰net11~去 ...
Net 11, 升中一樣係無選擇, 而且升中利女不利男.

想日後升中多選擇, 去東區16網 (14網都係東區, 但14網小學依家太難抽, 無謂過去搏)

引用:Quote:Yeahly_ly+發表於+16-2-3+15:13+明白

Net 11, 升中一樣係無選擇, 而且升中利女不利男.

想日後升中多選擇, 去東區16網 (14網都係東區, 但14網小 ...
宜家住柴灣net16😃有咩好推介?其實心水直私係港同~有冇得㨂直上或係返東區既中學呢?

Yeahly_ly 發表於 16-2-3 15:24
宜家住柴灣net16😃有咩好推介?其實心水直私係港同~有冇得㨂直上或係返東區既中學呢?

...
16網小學大熱一向都係果4間, 次熱較可取係培僑, 愛官, 韋理夫人.

你如果係讀聖雅各, 小六上學期可申請改用住址網升中. 不過轉網升中既風險係邊緣人(兩個Band之間既人)可能會跌band, 如由B1C變咗B2A.

加上小學老師一般只熟區內中學, 轉網佢都未必幫到你提供日後選校既意建

Yeahly_ly 發表於 16-2-3 14:32
正為小女Kg offer諗緊(兩間都暫時註冊了)....一間幼稚園上真小機會大另一間入直私叩門機會大...但又諗過 ...
可以自己計下數.....讀聖雅各6年後會係本區升乜中學??
坑真係私小....6年內係接近家庭背景下一齊成長 ~~~

引用:Quote:Yeahly_ly+發表於+16-2-3+15:24+宜家

16網小學大熱一向都係果4間, 次熱較可取係培僑, 愛官, 韋理夫人.

你如果係讀聖雅各, 小六上學期可申請改用 ...
明白...謝謝! 😃
識人可推薦新基灣~是否可算是最佳選擇?
可否告知東區出名中學?😅😅sorry..東區真的不太熟

Yeahly_ly 發表於 16-2-3 15:37
明白...謝謝! 😃
可否告知東區出名中學?😅ԅ ...
谷 ~~~~~~~~~~~~

引用:Quote:Yeahly_ly+發表於+16-2-3+15:37+明白

原帖由 mcl203 於 16-02-03 發表
谷 ~~~~~~~~~~~~

咁努力港同

Yeahly_ly 發表於 16-2-3 15:39
咁努力港同
有時間去升中版睇下

Yeahly_ly 發表於 16-2-3 15:37
明白...謝謝! 😃
可否告知東區出名中學?😅ԅ ...
又講真....12網埋到堆....又似乎....升中計...唔太大引因棄灣仔...走入東區
邊緣人搏升Banding例外 ~~~

引用:Quote:Yeahly_ly+發表於+16-2-3+15:39+咁努

有時間去升中版睇下
好~好~thx thx ~ 多謝你既寶貴意見

引用:Quote:Yeahly_ly+發表於+16-2-3+15:37+明白

又講真....12網埋到堆....又似乎....升中計...唔太大引因棄灣仔...走入東區
邊緣人搏升Banding例外 ~~~
...
Net 12好過net 16 ?要全個港島咁諗...可能到9月K1開學都未分析到

Yeahly_ly 發表於 16-2-3 15:45
Net 12好過net 16 ?要全個港島咁諗...可能到9月K1開學都未分析到
  ...
個人睇法....全港計....計埋升中....Net 12 > Net 41 > Net 11

引用:Quote:Yeahly_ly+發表於+16-2-3+15:45+Net+

個人睇法....全港計....計埋升中....Net 12 > Net 41 > Net 11
咁鎖定Net 12同Net 16研究再分析 Thx Thx !

‹ 上一主題|下一主題