用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二過年就要選科
go

中二過年就要選科 [複製鏈接]

宜家先至係中二上學期,細路仔都未大定,過年後就要學生準備選科?學校系吾系精神有問題?

王家爸爸  咁快?  發表於 16-2-4 11:21
   6    0    0    0

你間快成咁? 我囡以前係以F3 成績揀科。

引用:你間快成咁?+我囡以前係以F3+成績揀科。

原帖由 October. 於 16-02-03 發表
你間快成咁? 我囡以前係以F3 成績揀科。
咪系!果細路都未定性?到中四果陣又話吾啱點算?

回覆:中二過年就要選科

咁快? 會唔會只係提醒學生要開始諗定咋?

我囡中三,呢排先同老師傾完揀科意向。

yiuyiu88  係囉.及早準備  發表於 16-6-28 21:18

YuYuMother 發表於 16-2-3 14:30
咁快? 會唔會只係提醒學生要開始諗定咋?

我囡中三,呢排先同老師傾完揀科意向。

可能學校系為自己着想, 評估一下中四開班既情况先, 但系咁樣做可能會影响學生既自然發展?

小女學校,有些科目是中三才獨立成科,首次有機會接觸多的,包括物理、生物及化學
中二都未有學習這些科目的經驗?

不過, 我估學校係叫學生諗吓先, 就算揀科, 會唔會係好初步的統計, 到中三學期尾才最後落實?

引用:小女學校,有些科目是中三才獨立成科,首次有

原帖由 MC1128 於 16-02-03 發表
小女學校,有些科目是中三才獨立成科,首次有機會接觸多的,包括物理、生物及化學
中二都未有學習這些科目的經 ...
應該系咁,但系學生好易被引導差誤,以為目前既選科系佢地最佳選擇!

我仔學校派通告,通知可自行報教育局的選科講座。

引用:我仔學校派通告,通知可自行報教育局的選科

原帖由 Anniemun 於 16-02-03 發表
我個囡得13歳2個月就去考慮選科!

tonychan9 發表於 16-2-3 18:56
我個囡得13歳2個月就去考慮選科!
我仔都係中二

tonychan9 發表於 16-2-3 12:05
宜家先至係中二上學期,細路仔都未大定,過年後就要學生準備選科?學校系吾系精神有問題?

...
會唔會係摸擬式選科填表, 等學生諗諗對咩科有興趣多D, 中三再正式選科

引用:Quote:tonychan9+發表於+16-2-3+12:05+宜家

原帖由 TwinWong 於 16-02-03 發表
會唔會係摸擬式選科填表, 等學生諗諗對咩科有興趣多D, 中三再正式選科
應該系咁!

cdefg2333    發表於 16-2-5 10:35

我們學校就中三選科, 但是中一中二做很多講座, 職業路向, 又做很多測試,
阿仔沒有明確目標, 很苦惱, 每次測試都是做會計, 佢都唔知係咩, 我估過多一年先會明白小小, 咁早選科都無咩用

引用:我們學校就中三選科,+但是中一中二做很多講

原帖由 木子 於 16-02-04 發表
我們學校就中三選科, 但是中一中二做很多講座, 職業路向, 又做很多測試,
阿仔沒有明確目標, 很苦惱, 每次測 ...
系囉!琴晚個囡上網睇完資料,話佢中意美食,所以要做營養師!死未?

引用:我仔學校派通告,通知可自行報教育局的選科

原帖由 Anniemun 於 16-02-03 發表
請問有需要去嗎?是否如升中派位時那些大路講座咁……?

Anniemun  我應該唔會了。  發表於 16-2-4 17:55

tonychan9 發表於 16-2-4 09:51
系囉!琴晚個囡上網睇完資料,話佢中意美食,所以要做營養師!死未?

...
營養師是個新興的行業, 我覺得唔錯的

MC1128 發表於 16-2-3 15:55
中二都未有學習這些科目的經 ...
物理、生物及化學其實中一, 中二的 IS都有接觸, 我識幾個小朋友都係中三分科.  其實佢地反而好開心, 因為可以唔使讀中, 西史, 地理.....

引用:Quote:tonychan9+發表於+16-2-4+09:51+系囉

原帖由 木子 於 16-02-04 發表
營養師是個新興的行業, 我覺得唔錯的
中意食野就做營養師,咁我中意魔術就做魔術師?

引用:Quote:原帖由+木子+於+16-02-04+發表營養師

原帖由 tonychan9 於 16-02-04 發表
中意食野就做營養師,咁我中意魔術就做魔術師?
Why not?

tintinlam 發表於 16-2-4 11:15
物理、生物及化學其實中一, 中二的 IS都有接觸, 我識幾個小朋友都係中三分科.  其實佢地反而好開心, 因為可 ...
中三已分科, 我覺得太早。

同學仔可能錯過了一些重要的學習經歷。

小女中一至中三的地理及EPA是獨立成科, 一直興趣一般, EPA分數較好。

中三選科時, 因中四是修Econ, 與EPA有點不同。她曾考慮分數問題, 想揀Econ,我覺得未必適合佢, 會俾意見,選擇權在她。

最後,她考慮師姐及老師的意見, 揀了地理。

今年中四, 突然又話好鍾意地理, 真是想不到。
‹ 上一主題|下一主題