用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果有得重新選擇,各位家長會幫孩子揀男校/女校定男女 ...
go

如果有得重新選擇,各位家長會幫孩子揀男校/女校定男女校

回覆:如果有得重新選擇,各位家長會幫孩子揀男校/女校定男女校

男,一定男女校,

女,女校,男女校都得

引用:如題

原帖由 LittleCowCow201 於 16-02-02 發表
如題
在社交角度上係無分別。。因我老公讀男校7年, 我則讀了7年女校,無乜問題。

但以現時小孩子的“早熟”程度, 我個人反而偏向選純男中學或純女中學。

醒目開學勳章 王國長老

我女係男女校, 佢有話有時鐘意同男仔玩多d, 因為女仔小氣又計較
所以佢好朋友有男仔, 亦有女仔, 男同女唔一定只有曖昧關係啫(就算約出街); 早幾日我同佢講開買衫問題, 佢話d男仔會叫女同學陪買衫, 因為"無衫著, 我又唔識揀, 幫我啦"
反而讀齋校會心思思, 我寧願佢而家好好認識異性, 好過有過份fancy思想, 將來入到大學/出到社會急不及待想拍拖好易俾人呃 (即係類似屋企有個阿哥就知道男仔唔係好似電視劇果d男主角咁完美)

睇個小朋友性格啦, 如果本身係"毒男/女"型, 一定要選男女校, 否則會中"毒"更深....個人認為早點懂和異性相處較好, 當然要好少心引導, 特別女仔

回覆:如果有得重新選擇,各位家長會幫孩子揀男校/女校定男女校

如果有一所男女校,她的水平與優缺點和另一所單性別學校完全一樣,那我會為兒女選男女校。不過,現實中是沒有除了收生性別以外,其他方面完全一樣的學校。

選校不會考慮單一因素。

我喜欢小学男女校,中学斎校~有説男女生發展方向同速度大不同,中学斎校的話,老師較能按步就班分别發展所長?

hktwun    發表於 16-2-2 23:46

醒目開學勳章 王國長老

男女校, 我囡隨時 man 過班男生, 除非班男生咁 "重口味" 喇.

舊年選校真係無得揀先填間女校.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

名校多齋校,一定有其原因。

schumacher 發表於 16-2-3 08:24
名校多齋校,一定有其原因。
我覺得原因只是因為名校多是早期成立, 傳統思想還是根深柢固的時代

王家爸爸   Agree  發表於 16-2-4 10:29

齋校,
宜家男女校, 女生多过男生, 如果男仔讀的話, 有女校男生的感覺.

早期在港辦學的團體或機構多數是有宗教背景,好多學校均是由修女或神父等人士在港辦學創校,而且當時香港社會較保守,許多學校可允許學生在校內寄養或留宿,因此辦校人士一般會傾向辦單性別的學校,即是男校或女校。

到後期香港社會思想漸變開放,而且又多了學童求學的需求(大約在1970年代初期),香港才湧現了男女校。由於早期教育尚未普及,百姓普遍生活艱苦,因此有機會讀書的學生多來自環境較佳的家庭,加上這些齋校已是早期成立,起步早,歷史較長,故辦得較好的學校多了人留意和認識,因此便漸漸地形成了今天我們所指的傳統名校了。

On-on123  講得好啱!  發表於 16-2-3 17:09
OCHC    發表於 16-2-3 16:53

我的是仔, 小學男女校, 中學男校, 非常好

回覆:LittleCowCow201 的帖子

女校 或男校

學校係社會縮影,社會係男女社會,所以我揀男女校
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:我女係男女校,+佢有話有時鐘意同男仔玩多d,

原帖由 Charlotte_mom 於 16-02-02 發表
我女係男女校, 佢有話有時鐘意同男仔玩多d, 因為女仔小氣又計較
所以佢好朋友有男仔, 亦有女仔, 男同女唔一 ...
同意