用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家分享下91網乙123
樓主: poodlebarbie1
go

大家分享下91網乙123 [複製鏈接]

引用:請指教,以下有機會嗎?謝謝! 乙一:沙胡

原帖由 pakyin11302009 於 16-02-01 發表
請指教,以下有機會嗎?謝謝!
乙一:沙胡
乙二:田家炳

雖然乙1沙胡機會都大,但你浪費咗個乙3。
你個乙3應該放你最可以勉強接受到嘅宝校。你咁擺,一個唔好彩就唔知去咗邊。

引用:非今年大抽獎家長,雖然我都可能有類似填法,

原帖由 dcdc2525 於 16-02-01 發表
非今年大抽獎家長,雖然我都可能有類似填法,但咁樣睇好冒險,四寶填第幾?

...
蕭小乙一你都叫冒險? 如果咁多入唔到,乙二信義你都未必有

引用:請指教,以下有機會嗎?謝謝! 乙一:沙胡

原帖由 pakyin11302009 於 16-02-01 發表
請指教,以下有機會嗎?謝謝!
乙一:沙胡
乙二:田家炳
點為之有機會? 邊個知你個號碼係咪前面?

引用:Quote:poodlebarbie1+發表於+16-2-1+16:23+

原帖由 喜樂果子 於 16-02-01 發表
唔好諗住放第3會對叩門有幫助, 只會111的學校有限制, 其餘既係一定無幫幫助, 你仲要第3.  如自行既時候你甘 ...
真係唔好再講排名對叩門冇幫助,以91區而言,好多人講排五名以外已經係俾人揀黎見。你心儀個d一定要排前d!

我覺得叩門排位你要同人解釋到,係合理,例如你叩朱小排第五,頭三位三大熱門,四位寳校,你叩朱小,ok, 人地心服,你頭四位 蕭小,沙循,主風,信義,你去叩朱小? 我係校長,心裏一定問你點解我地係第五。

回覆:大家分享下91網乙123

我有朋友星期六日幫手收表,見有家長填表只填1間學校,或30個志願都填同一間學校。他心想:傻架!死緊!
後來他發現唔只一個。心想一定有原因:可能佢地已有私校back up,咁填是博叩門,人地學校見佢咁專一,如果幾個小朋友表現差唔多,這便是其中勝出的關鍵。

引用:我有朋友星期六日幫手收表,見有家長填表只

原帖由 catcatbaby121 於 16-02-02 發表
我有朋友星期六日幫手收表,見有家長填表只填1間學校,或30個志願都填同一間學校。他心想:傻架!死緊!
後來 ...
有私校 backup 甲乙部都只填一間學校可以理解,但 30個志願填同一間學校,叩門時,小學校長會唔會覺得呢個家長係傻的? 定真係會加分。。。。?

awinyee 發表於 16-2-1 19:17
這樣是否自殺式。乙1一胡,乙2沙循,乙3陳元喜
我覺得這樣填是對的,我自己就太過保守

helenmail421 發表於 16-2-1 18:58
培基熱過一呂,真的嗎?
培基同一呂有不同的FANS架, 我身邊大部份既家長都係培基FANS

frogbobo 發表於 16-2-2 09:23
真係唔好再講排名對叩門冇幫助,以91區而言,好多人講排五名以外已經係俾人揀黎見。你心儀個d一定要排前d!
...
我O個年真係無人問過我, 我有叩朱小, 不過我排10以後, 雖然唔入, 不過有得見, 亦無問. 但講得合理表現唔好都唔代表收, 不過如果真係排得後無得見就真係少左個機會.  

ta__ta 發表於 16-2-2 09:38
有私校 backup 甲乙部都只填一間學校可以理解,但 30個志願填同一間學校,叩門時,小學校長會唔會覺得呢個 ...
如我係校長我會覺得個家長做事唔合理囉, 但一定唔會覺得有誠意

為了「叩門」而夾硬manipulate乙2乙3

我覺得係因小失大的做法

乙2乙3係握在家長手中的保險線

因為全無把握的「叩門」去影響最後防線係非常不智的做法

除非放乙1,否則放乙3定乙4定乙5跟本已經無甚分別。一間學校要收非乙1申請人,一般只會比較申請人學術及面試表現

hppa    發表於 16-2-2 10:25

siden 發表於 16-2-2 10:03

我覺得係因小失大的做法
咪係, 派咗入聖華去叩門, 同派咗去馬鞍山雙非學校先去叩門, 心情點都有D唔同
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:為了「叩門」而夾硬manipulate乙2乙3 我覺

原帖由 siden 於 16-02-02 發表

我覺得係因小失大的做法
有家長可能覺得各間寶校分別不大,尤其是91網幾間寶校唔係真係太差或分別太大。 反正寶校都要放乙二/ 三先必入,不如乙二/ 三填心儀用黎叩門用,到乙四至十先順序填寶校次序。

因我都諗聖華叩門都有機會入。

其實會唔會個個都唔敢揀浸呂,反而大機會入?

siden 發表於 16-2-2 10:03

我覺得係因小失大的做法
同意,又用「如果我係校長」黎講,我寧願揀個理性,會評估風險既家長,得十個左右叩門位,得呢part可以揀學生去提升學校成績,一般都揀個醒目學生,而醒目學生背後... 誠意既野,一係冇乜人揀自己學校既時候去睇,一係太多人揀為免做咁多野既時候去睇...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:原帖由+pakyin11302009+於+16-02-01+

原帖由 frogbobo 於 16-02-02 發表
點為之有機會? 邊個知你個號碼係咪前面?
我夠知睇號碼做人啦!

上得黎問都係想有人比意見啫。

有人低估左叩門難度

hkpapa852 發表於 16-2-2 10:13
咪係, 派咗入聖華去叩門, 同派咗去馬鞍山雙非學校先去叩門, 心情點都有D唔同
...
我都同意, 一定要找緊保險線, 當年我已經排得好保守, 但可惜NUMBER差, 最後去了完全唔了解又無信心既學校, 跑來跑去叩門, 到叩到了信義再等其它學校時, 我真係心情唔同好多, 雖然果時話信義都係4寶, 但係佢係我4寶之中最了解最有信心既學校, 所以心定了很多.  手拿一間可接受同有了解既學校再去叩門個心情好唔同.  讀落仲覺得佢好啱我小朋友, 而且係一間有愛心既學校, 雖然學術唔係特別出色, 但覺得如唔同一線比, 佢係一間唔差既普通小學.   

想請教一下,叩門時校長睇到抽獎派次序分form 嗎? 我下年會揀學校,但我覺得揀一個理性既次序會安心好多,講真4寶都有分先後,加上呢年仲要加埋88,89個d 學校,淨係從叩門角度而排位,一陣派左去89 個幾間就仲心up, 叩門機會真係好低…………

‹ 上一主題|下一主題