用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 net 91乙部排位 (大家幫下眼, super thanks)
樓主: m_fu
go

net 91乙部排位 (大家幫下眼, super thanks)

hkpapa852 發表於 16-2-1 16:32
應該唔入乙1都入乙2
馬陳得25個位置,唔知有幾多人擺第二
我怕運氣好差,第3都未必入,不如乙2擺間都能接受的學校再叩門

回覆:ifdbb 的帖子

按上年情況應該無問題。而且梁小乙一抽到既機會係相對大嘅。

wah0401 發表於 16-2-1 16:38
按上年情況應該無問題。而且梁小乙一抽到既機會係相對大嘅。
年年唔同
我知好幾個自行報培基,大抽獎都不敢博了

ifdbb 發表於 16-2-1 16:36
我怕運氣好差,第3都未必入,不如乙2擺間都能接受的學校再叩門
...
其實似乎多數人都無研究借位果堆學校, 一心以為佢地係他區既寶校, 所以寧將本區寶校敦前D, 都唔會咁前就揀佢地既. 會早選佢地既人應該唔會多, 所以乙2應該好大穩陣 (除非D人懵到以為係88網間陳元喜)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-2-1+16:32+應該

原帖由 ifdbb 於 16-02-01 發表
...
陳元喜我放乙三。

hkpapa852 發表於 16-2-1 16:40
其實似乎多數人都無研究借位果堆學校, 一心以為佢地係他區既寶校, 所以寧將本區寶校敦前D, 都唔會咁前就揀 ...

我聽說,馬陳不算差,去年乙3都未必入
計算過屋企到學校的距離,我地住小瀝源,去到恆安都唔算好遠,就報了馬陳
沙循如果擺第二,按去年情況,已經沒份抽,不想浪費第二志願

ifdbb 發表於 16-2-1 16:43
計算過屋企到學校的距離,我地住小瀝源,去到恆安都唔算好遠,就報 ...

當人無資訊時, 就會避開. 其實借番嚟既學校, 以升中派位計, 應以循理會美林最好, 比沙胡同四寶出色, 甚至可能好過沙崇同沙循

MASAYA  做乜咁多手誤?係循理會,同埋沙胡出兩次  發表於 16-2-1 16:56
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ifdbb 發表於 16-2-1 16:43
計算過屋企到學校的距離,我地住小瀝源,去到恆安都唔算好遠,就報 ...
91網借89網係另外計,0個25個位只係91網爭
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

hkpapa852 發表於 16-2-1 16:49
當人無資訊時, 就會避開. 其實借番嚟既學校, 以升中派位計, 應以循道美林最好, 比沙胡同四寶出色, 甚至可能 ...
但點解美林好冷門,自行只收了4個?
我問了一些住大圍的朋友,都不報美林,報張煌偉

ifdbb 發表於 16-2-1 16:54
...
你問下大圍d朋友邊個知美林升中情況?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

ifdbb 發表於 16-2-1 16:54
...
無人識無人報唔代表佢差.

美林個間其實可以話係白普理姊妹學校 (好似係下午校分拆後再同另一小學合併), 所以成績有番咁上下.

不過交通可能會係一個考慮因素

回覆:ifdbb 的帖子

其實每年起碼有七丶八成人放沙呂、一呂、培基、一胡做乙1。所以其實你肯放其餘個八間小學(唔計四寶)機會相對會大好多。當然,如果你個號碼真係排得好後,咁就無辨法啦!
但係,如果你將二線個八間學校排乙2,要抽到既機會當然唔大,因為好多間都唔會有好多位去到乙2,就算有都得番幾個位。

回覆 MASAYA 的帖子

MASAYA 做乜咁多手誤?係循理會,同埋沙胡出兩次

一見到循X, 就通常諗起循道啫...... 我成日都打錯字嫁..... 不過公司文件會好小心

引用:Quote:WMCTracy+發表於+16-1-30+10:51+可以

原帖由 喜樂果子 於 16-02-01 發表
你一係中沙呂, 一係中黃, 中沙循基會真係幾細, 沙循係一間低調既好學校, 不過佢地點唔就腳, 我相信佢會有一 ...
我都幾中意沙崇,但得23個學位,所以冇揀到

引用:Quote:wah0401+發表於+16-2-1+16:28+梁小上

原帖由 ifdbb 於 16-02-01 發表
011有無機會見?
上年002叩入