用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教:值得為非龍校名幼repeat K1嗎? ...
樓主: ddtt347
go

真心請教:值得為非龍校名幼repeat K1嗎? [複製鏈接]

回覆:yyshiu 的帖子

多謝大家的意見

引用:回覆+natalieau+的帖子 我都同樣想講,如

原帖由 yyshiu 於 16-01-30 發表
回覆 natalieau 的帖子

我都同樣想講,如果有培正offer,我都會選擇比小朋友repeat,話晒龍校。除非你打算 ...
如果有培正offer我一定repeat啦!

好多謝咁多爹地媽咪俾意見,雖然有人話我上來問地唔識的人……但我識的俾唔到意見同埋唔太敢俾意見嘛 EK都係一個好好的平台幫到我地嘅。

另外我都有提到我個囡囡生得好高大……次次帶佢去面試,老師都要嘩一聲“你好高哦!”,的確又係高過某D細粒蛇BB一個頭有多……呢個都係我有D猶豫做大嘅原因……也許好無稽,貪靚的媽咪或許明我嘅……

MrBeast  的確也是考慮因素  發表於 16-1-30 12:54

回覆:ddtt347 的帖子

我囡超高大,雖然11細b,高過大半班同學,如果同蛇b比,一定最高幾個。因為囡仔,其實我都唔太想repeat.

引用:我囡超高大,雖然11細b,高過大半班同學,

引用:Quote:原帖由+phoebewong123+於+16-01-28+

原帖由 ddtt347 於 16-01-28 發表
宜家在讀私校係主題教學,兩文三語,學術方面K1上學期就係認字母,數字,中文字,畫線,開始練習寫字。我囡 ...
對唔住,坦白講,k1識你依家講的嘢,如果repeat去名幼一定唔會覺得淺而悶。小女未夠三歲,讀緊pn,已經一早識哂A-Z,a-z, 中英數數1-29, 中文認字約五十個,識「爸媽哥妹、吃玩走坐」呢d程度,不過佢已經比哥哥以前差好遠,哥哥未夠三歲已自通phonics, 認讀千個英文,可自行讀Ort stage 2-3的書(讀,唔係明), 能夠串sugar, train, school之類的字,但佢只係一個普通小朋友,不是資優兒。所以唔好以為出面競爭性咁低。

引用:Quote:原帖由+ddtt347+於+16-01-28+發表宜

原帖由 hha 於 16-01-30 發表
對唔住,坦白講,k1識你依家講的嘢,如果repeat去名幼一定唔會覺得淺而悶。小女未夠三歲,讀緊pn,已經一早 ...
你小朋友好叻呀!我冇話我囡囡叻叻不屑名幼課程哦 如果佢好叻就不會超大考K1得一個offer啦……當然我都明小朋友仲細,叻有好多方面嘅,每個小朋友發展快慢也唔同。我老公成日話應該相信自己個囡係得嘅,佢都唔想睇呢個post

引用:Quote:原帖由+ddtt347+於+16-01-28+發表宜

對唔住,坦白講,k1識你依家講的嘢,如果repeat去名幼一定唔會覺得淺而悶。小女未夠三歲,讀緊pn,已經一早 ...
check過唔係資優?

引用:Quote:原帖由+hha+於+16-01-30+發表對唔住

原帖由 ddtt347 於 16-01-30 發表
你小朋友好叻呀!我冇話我囡囡叻叻不屑名幼課程哦 如果佢好叻就不會超大考K1得一個offer啦……當然我 ...
Sorry, 可能我誤會咗你意思。不過我今年大仔考小一,唔算順利,真心覺得比考幼稚園難百倍,所以先希望你諗清楚,因為有同學仔又係12月細仔,好斯文好乖,不過一個2nd in/ waiting 都冇,下年再考又有d講明唔收小一repeat(英華)。

引用:Quote:原帖由+hha+於+16-01-30+發表對唔住

原帖由 penguinding 於 16-01-30 發表
check過唔係資優?
冇,其實佢冇特異功能,有自閉特徵,細個好鍾意數字英文字,記性好少少。大咗唔見佢再特別鍾意英數。

引用:Quote:原帖由+penguinding+於+16-01-30+發

冇,其實佢冇特異功能,有自閉特徵,細個好鍾意數字英文字,記性好少少。大咗唔見佢再特別鍾意英數。

...
考小一情況如何?強弱項係邊?

考小一辛苦過幼稚園九百倍, 如果你想入直私學校.
如果你有二十五分, 好校網另計

無論擺出來幾甘:活動教學既小學都會直線或曲缐考中英數,加上要幾次面試, 長期作戰心態好折磨下, 不能掉以輕心

仲有,不單學術要中上水準,而且仲要好吹得水,否則真係冇望可以一線學校。

Btw, 今年lh 成績考直私好好,呢間學校近冒起得好快,我多次和他們的小朋友踫頭,發覺真係區别好大,主動,自信,學術直係好得。

真係好得,如果我係老師,也會考慮佢哋。

引用:小女係龍年12月B,宜家係一家地區私校讀K1

原帖由 ddtt347 於 16-01-28 發表
小女係龍年12月B,宜家係一家地區私校讀K1,全班最細。上年年底重考K1,但只有一個非龍校的名幼收下午班。 ...
我同你情況一樣,小朋友11月龍b,依家都係讀緊私校K1,會決定今年比佢重讀名幼K1,始終覺得對佢發展好的,同埋避過龍年競爭,讀多年可以比佢上小一做好準備。

引用:Quote:原帖由+hha+於+16-01-30+發表冇,其

原帖由 Yeahly_ly 於 16-01-30 發表
考小一情況如何?強弱項係邊?
我地考咗十間一線有中學的直私,大部分都係2nd in止步。佢係活躍遲熟型,唔吹得,我覺得小學面試真係要求perfect score, 學術、對答、禮貌、合作性、'定性',缺一不可。

引用:Quote:原帖由+Yeahly_ly+於+16-01-30+發表

原帖由 hha 於 16-01-31 發表
我地考咗十間一線有中學的直私,大部分都係2nd in止步。佢係活躍遲熟型,唔吹得,我覺得小學面試真係要求pe ...
哥哥學術咁叻都係2nd in止步,咁真係好難考

引用:Quote:原帖由+ddtt347+於+16-01-28+發表小

原帖由 C夫人 於 16-01-30 發表
我同你情況一樣,小朋友11月龍b,依家都係讀緊私校K1,會決定今年比佢重讀名幼K1,始終覺得對佢發展好的,同埋 ...
大家努力啊

引用:Quote:原帖由+Yeahly_ly+於+16-01-30+發表

原帖由 hha 於 16-01-31 發表
我地考咗十間一線有中學的直私,大部分都係2nd in止步。佢係活躍遲熟型,唔吹得,我覺得小學面試真係要求pe ...
咁真係好難

‹ 上一主題|下一主題