用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教:值得為非龍校名幼repeat K1嗎? ...
樓主: ddtt347
go

真心請教:值得為非龍校名幼repeat K1嗎? [複製鏈接]

回覆:daddy2007 的帖子

現在讀近間kinder考小一戰績如何?

引用:現在讀近間kinder考小一戰績如何? +

原帖由 daddy2007 於 16-01-29 發表
你係爹地嗎?我開呢個post其中一個原因係俾我老公聽下其他人嘅意見。佢不支持囡囡repeat,話我地係怪獸家長

引用:現在讀近間kinder考小一戰績如何? +

宜家學校係私校,所以都有人考入直私嘅,但學校呢方面資訊唔係好透明。

回覆 ddtt347 的帖子

係呀,眼見隔離個好乖的姐姐做九龍塘名幼超大B,考私小都係未能考到一線或者二線頭的私小。當然每個人的實際情況唔同唔可以比較。

我同你情況差不多, 12月細龍女現已讀緊K1, 考到SC同KV, 但暫未有龍幼收. 我個CASE可以話簡單D, 如果家姐抽到好小學就唔轉, 抽唔到就會轉, 因為阿妹而家間幼稚園真係無咩競爭力, 而且就算考唔到直私, 遅一年抽獎都易D.

我自己主要從少D人爭嘅角度出發, 千祈唔好抱住以為入名幼就入到名小嘅心態

引用:Quote:原帖由+phoebewong123+於+16-01-29+

原帖由 ddtt347 於 16-01-29 發表
可不可以具體D點解啊?多謝。
其實以上人士贊成做大b的都是好pt 與經驗之談,你擔心女會repeat 都考不到什麼心儀小學,那就趁現在可以train 就由k1再開始train 。你考得龍幼名幼一定不是隨便抽乜學校都讀個d家長,既然入得三大名幼,何不努力三年考小?

回覆:ddtt347 的帖子

如果時間安排到,試下開學初期返兩間,睇下名幼和而家的幼稚園有甚麽分别。同名幼老師傾下計睇下佢對你女兒的教育方針再揀?

引用:如果時間安排到,試下開學初期返兩間,睇下

如果時間安排到,試下開學初期返兩間,睇下名幼和而家的幼稚園有甚麽分别。同名幼老師傾下計睇下佢對你女兒 ...
時間上真係可以安排到哦,但都係較趕同埋此舉我覺得實在太瘋狂

回覆:真心請教:值得為非龍校名幼repeat K1嗎?

有幾名校先?如果太細又唔講野,除非大抽獎小學,面試都比較唔著數啦

ddtt347 發表於 16-1-29 12:59
你係爹地嗎?我開呢個post其中一個原因係俾我老公聽下其他人嘅意見。佢不支持囡囡repeat,話我地係怪獸家長 ...
我係,首先,大細B都係適齡,何來怪獸,只是近幾年大B唔知點解被標chim左。 考/抽小一除了能力,運氣和策略也重要,視乎你想行條易定難的路

入二三缐直資,一般幼稚園夠曬了

MrBeast  入2/3線直C,不如抽一線尾sure win  發表於 16-1-30 08:04

回覆:mannitol 的帖子

我覺得真道,TSL,CKY第一round考好重學術。
真道同CKY要做卷
真道圈答案,CKY 8頁紙貼貼紙落答案

依家啲私直好難考

引用:經歷完今年考小一,性格內向慢熱怕羞,的確

原帖由 mannitol 於 16-01-28 發表
經歷完今年考小一,性格內向慢熱怕羞,的確响面試時會蝕底。尤其Group In, 其他小朋友舉手答晒問題,玩game ...
我覺得真道,TSL,CKY第一round考好重學術。 真道同CKY要做卷 真道圈答案,CKY 8頁紙貼貼紙落答案 依家啲私直好難考 。

知道私直難考,估唔到上述較活動的學校也以學術行先。

我個仔係活潑自信型,可惜學術一般,做卷輸哂。

MrBeast  同意,身邊我覺得叻的小朋友,t n c 都只是waiting  發表於 16-1-30 08:10

MrBeast 發表於 16-1-30 06:42
我係,首先,大細B都係適齡,何來怪獸,只是近幾年大B唔知點解被標chim左。 考/抽小一除了能力,運氣和策 ...
…再講,除非很明顯超班馬,幼兒階段很難準確預測孩子能力,所以要看大圍數據:通常大細B差異會在小一至小二收窄。至於kg老師的評估cmt,當然佢地好有經驗,值得參考,但未必能和cp 或職業治療C之類的專業相比(個人經驗)。

細b無錯小學頭兩年是較辛苦, 但捱過左頭兩年, 去到小三已無大分別, 可以追番上來!  

照你所講, 你小朋友無學習上的困難, 仲跟得幾好, 點解仲要佢 repeat?  你在這裡問人, 問所有專家, 我估大部份都會答你做大好, 但現實中, 你去每間小學看看, 我相信9-12月細b的數量, 會比上一年出生的超大b多.  

引用:Quote:原帖由+phoebewong123+於+16-01-28+

原帖由 ddtt347 於 16-01-28 發表
宜家在讀私校係主題教學,兩文三語,學術方面K1上學期就係認字母,數字,中文字,畫線,開始練習寫字。我囡 ...
錦其實repeat 都唔會悶。K1中我仔己可看完一本英文書,而且唔係只係佢做到。上學期好似數數都教到1-50,但其實都係好基本。

同我個差不多,12年11月,現讀私幼,跟得到。現有St Cat, KV 同培正 offer.  Repeat 又怕佢悶,讀名幼又怕p1 0 offer.  我都想請教你們。

其實你地有冇轉個角度去諗,名義上係兩年Kx,但轉去一間程度較高的kg 又點算repeat 呢。另外我身邊一些朋友每年開學前暑假已教定哂那學年大部份的課程和做哂相同學年的補充練習,不但子唔見佢地怕孩子返學會悶,每次見面仲好自豪地show quali,真是人都din.

引用:同我個差不多,12年11月,現讀私幼,跟得到

原帖由 natalieau 於 16-01-30 發表
同我個差不多,12年11月,現讀私幼,跟得到。現有St Cat, KV 同培正 offer.  Repeat 又怕佢悶,讀名幼又怕p ...
㨂培正吧!

回覆 natalieau 的帖子

我都同樣想講,如果有培正offer,我都會選擇比小朋友repeat,話晒龍校。除非你打算小學再去博D神校或其實唔打算比小朋友將來留港升學。
‹ 上一主題|下一主題