用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大埔寶湖舊墟 vs 優才
樓主: ZoeZita
go

大埔寶湖舊墟 vs 優才   [複製鏈接]

muimui2 發表於 16-1-29 10:28
我自己最近都計過,學費話3千,但計埋校車食飯,起碼5千一個月。計埋搬屋,好似樓主咁住開大埔搬去市區,我 ...
成日見人計尼D十幾年數, 覺得好無謂.
除非你好認真做個保險儲畜計晝儲起直私學費, 否則12年後都唔會儲到個140萬. 總有地方用了的.

要計就應該以正常年收入計, 減去正常開支後, 是否能輕鬆應付直私學費, 如果太免強, 當然選津校.

NeoMom 發表於 16-1-29 10:53
但校車食飯唔關直唔直資事, 所以我建議搵間近的語境好的學校
都唔係架,近嘅唔駛搭校車,仲可以送飯。

AgapePa 發表於 16-1-29 11:20
成日見人計尼D十幾年數, 覺得好無謂.
除非你好認真做個保險儲畜計晝儲起直私學費, 否則12年後都唔會儲到個 ...
無唔無謂就真係睇每個家庭點睇喇,遠嘅唔講,每個月都相差成萬,打個8折都8千,對一個普通家庭唻講幾好用架喇。
Anyway, 優才係一間好學校,我都只係提出自己想法。不過相信樓主應該已經有定論,唔得閒睇我發噏風喇。(gt 今朝reg)

寶舊:最簡單,而讀得好唔難入區內band 1中學。
優才:成事過程複雜,仲要玩殘酷遊戲多幾年囝囡先入哂局,若父母有心有力在軟硬件長期配合,效果俾寶舊好。

醫生仔。。。津中,直津都會產出,好多條路去羅馬,唔洗太早認定邊條路先work ge.

就算聽左別人的成功例子,其實有無諗過背後父母曾做過什麼呢? 我相信最關鍵係父母點教養小朋友,唔係入左間學校就到總站。

引用:+本帖最後由+zanezane+於+16-1-29+13:04+編

原帖由 zanezane 於 16-01-29 發表

寶舊:最簡單,而讀得好唔難入區內band 1中學。
agree

回覆:大埔寶湖舊墟 vs 優才

多謝各位寶貴意見!!!

我地已經決定放GT. 理性與感情的決擇! 始終都唔想要老人家搬屋. 細既接受新環境好易, 但老人家就難千萬倍, 都係唔好令佢地辛苦喇!!!

hppa    發表於 16-1-29 14:57

引用:多謝各位寶貴意見!!!+ 我地已經決定放GT.+

原帖由 ZoeZita 於 16-01-29 發表
多謝各位寶貴意見!!!

我地已經決定放GT. 理性與感情的決擇! 始終都唔想要老人家搬屋. 細既接受新環境好易 ...
百行以孝為先

引用:Quote:原帖由+ZoeZita+於+16-01-29+發表多

原帖由 HCB 於 16-01-29 發表
百行以孝為先
well said

ZoeZita 發表於 16-1-29 14:15
多謝各位寶貴意見!!!

我地已經決定放GT. 理性與感情的決擇! 始終都唔想要老人家搬屋. 細既接受新環境好易 ...

八卦一問
依舊覺得寶舊好?

回覆:大埔寶湖舊墟 vs 優才

雖然我追求名牌,而且係怪獸家長,但我都支持你揀寶舊。莫記點會唔及優才,莫記自由出名,學校唔需要谷,個個自動波讀書,但成積依然亮麗,讀寶舊,入莫記,學費全免,一定唔會後悔

引用:Quote:ZoeZita+發表於+16-1-29+14:15+ 多謝

原帖由 Lu324 於 16-09-15 發表
八卦一問
依舊覺得寶舊好?
so far 返左1個月學, 對學校所有野都係滿意既, 直情比想像中好! 真正做到活動教學。上數學堂, 居然會每位小朋友出來講一個自我創作既加減數短故事, 仲玩低能 magic. 小朋友係超快樂下學習

而功課量直情少. 放學後亞女可以午睡, 每日仲有時間陪女睇書睇報紙. 同我幻想超忙既小一生活完全唔同.

引用:雖然我追求名牌,而且係怪獸家長,但我都支

原帖由 千語mami 於 16-09-16 發表
雖然我追求名牌,而且係怪獸家長,但我都支持你揀寶舊。莫記點會唔及優才,莫記自由出名,學校唔需要谷,個 ...
希望真係咁順利啦!

ZoeZita 發表於 16-9-27 22:50
so far 返左1個月學, 對學校所有野都係滿意既, 直情比想像中好! 真正做到活動教學。上數學堂, 居然會每位小 ...

我今日交表,15分,希望超級lucky。
之前搵左好耐先見到你呢個大埔津vs 直私post. 好多info.
我報左兩間直資,太熱,唔會有機。
‹ 上一主題|下一主題